Som Energia promou la instal·lació de panells fotovoltaics en una centena de llars de la comarca

No Comment

Coneixem de primera mà els detalls de les instal·lacions que s’estan realitzant gràcies a la campanya Impuls Solar Vallès que realitza la cooperativa d’energia verda per promoure l’ús de renovables en l’àmbit domèstic.


Vista dels 24 panells fotovoltaics que s’han instal·lat a la teulada d’una llar de Les Fonts, dins del marc del projecte Impuls Solar Vallès de la cooperativa Som Energia.

Amb la intenció de fomentar l’ús d’energies renovables, l’any passat la cooperativa Som Energia va començar una campanya per promoure l’autoproducció i l’autoconsum d’energia solar en habitatges unifamiliars. El projecte s’anomena Impuls Solar Vallès i, a través d’un concurs organitzat per la cooperativa, les famílies participants han comprat, de manera col·lectiva, panells fotovoltaics, abaratint-ne d’aquesta manera els costos. Aquest innovador projecte ha esdevingut un èxit entre els associats a Som Energia i ha aconseguit l’objectiu de fomentar les energies renovables.

Visitem una de les cent instal·lacions de panells fotovoltaics que s’estan realitzant a la comarca gràcies al concurs i que correspon a un habitatge de Les Fonts que va guanyar l’empresa Sud Renovables i ens ha permès parlar amb varis dels actors implicats. Ens resulta interessant saber més sobre la campanya i la instal·lació dels panells des de la seva interessant experiència. Tota una experiència d’interès per promoure l’ús de les renovables a la comarca i que cal conèixer amb més detall.

El propietari de la llar i soci cooperativista de Som Energia, Andreu Olivé, ens explica que s’ha decidit a col·locar els panells solars a la seva teulada “per tenir més sobirania energètica, i també com a forma de fer República, ja que volem prescindir al màxim d’empreses de l’Ibex35”, explica. En el transcurs dels tres dies que porten d’obres s’han instal·lat un total de 24 panells solars.

L’encariment d’aquest tipus  d’instal·lació és degut a les bateries d’emmagatzematge d’energia, però segons l’Andreu “d’entrada és una inversió bastant cara, però hem fet càlculs i s’amortitzaria en 8-9 anys, amb les condicions actuals”. També ens explica que hi ha una subvenció de la Generalitat per aquest tipus d’instal·lació que cobreix fins al 60% del cost total (d’un màxim de 5.000 euros). “El problema és que he calculat que la partida pressupostada només arribaria a cobrir una seixantena d’instal·lacions”, especifica l’Andreu. Més aviat poques, si el que realment es pretén és promoure l’autoconsum domèstic amb energies renovables.

La normativa estatal no permet abocar l’electricitat produida a la xarxa, això és un dels grans problemes a l’hora de facilitar l’autoproducció d’energia.

Pel que fa a les bateries, la Sílvia Invers, consultora energètica, sòcia col·laboradora de Som Energia i candidata de Primàries Terrassa, aclareix que “han considerat que comptar amb bateries val la pena, ja que minimitzarà molt la seva despesa energètica al llarg de l’any”. En tot cas, l’Andreu manifesta el “greuge que això suposa per part de l’Estat espanyol en contra de l’autoconsum”. Segons ell, “això és denunciable, no caldria instal·lar bateries si pots abocar l’energia produïda a la xarxa elèctrica per compartir-la”. I concreta que “els panells en sí no són cars, han baixat molt de preu els darrers anys, però si no tens bateries, només pots consumir la llum quan s’està produint sense poder-la emmagatzemar, això és el dia que hi ha un sol radiant”.

A causa de l’encariment que suposa, la majoria de les llars vinculades a la campanya Impuls Solar Vallès no han instal·lat bateries. A més a més, hi ha una controvèrsia important amb l’ús de bateries perquè “a la llarga no tens les mateixes garanties i no estem contribuint al medi ambient a causa de la dificultat per reciclar-les”, explica la Sílvia, que a més afegeix que “els consultors no ho recomanem”. Ella confia en la pressió cap als poders polítics per canviar aquesta situació: “esperem que el govern desencalli aquest greuge, de manera que hom pugui injectar energia a la xarxa. Així, si la fas servir la pagues, i si és a favor se’t descomptaria”, comenta.

S’observa així com la normativa estatal ha creat un dels grans problemes en l’autoproducció. L’Andreu lamenta que “en aquest país no hi ha manera que si consumeixes energia la puguis abocar a la xarxa, així estem i tirant diners a les escombraries, molt typical spanish”. Ell ens explica que “amb una llei que va promoure el govern de Zapatero ja et podies connectar a la xarxa, però després es va penalitzar l’autoconsum” i ens comenta l’exemple d’Alemanya “on és possible passar l’energia que produeixes al veí o a una comunitat”.

Cal construir edificis que facilitin el fet de col·locar panells solars en les teulades.

En Paco Aroca, enginyer de Sud Renovables, l’empresa instal·ladora, ens explica més detalls sobre el procés d’instal·lació: “parlem amb el propietari i considerem la quantitat de consum, en quilowatts per hora, que aquesta casa fa servir. Mirant també les corbes horàries que ens va facilitar Som Energia, estimem el nombre de panells necessaris, l’orientació de la coberta, després posem l’inversor, que transforma de corrent contínua a alterna; i també, com és en aquest cas, la bateria. En general tot el càlcul ve determinat pel nombre de panells”. En Paco aclareix que la instal·lació a l’habitatge de Les Fonts “és una de les instal·lacions més grans que hem fet dins el projecte Impuls Solar Vallès”.

Bonificacions fiscals

Des de la pressió exercida per la plataforma Som Energia i altres actors, s’ha aconseguit que els ajuntaments ofereixin bonificacions fiscals a la instal·lació de panells fotovoltaics per al consum domèstic. A partir d’enguany, les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Terrassa contemplen una bonificació del 50% en l’impost de l’IBI durant cinc anys per als habitatges unifamiliars que instal·lin equips de generació elèctrica, com ara panells fotovoltaics.

Aquest fet fa suscitar l’interès d’aquells que han instal·lat panells. Per exemple l’Andreu, que apunta com a ideal que “de cara a noves construccions, s’hauria de pensar en una teulada adequada per posar panells d’aquestes característiques”. En aquest sentit, el Paco recorda que a Califòrnia la llei obliga a la construcció dels nous edificis comptar amb panells solars fixats a una potència determinada i amb orientació directa al sud, la més idònia per aprofitar l’energia solar. “Aquí nosaltres, per seguretat i per estètica, no sempre ho podem fer, aleshores ho estudiem i les posem en el lloc de la teulada més favorable”. A més a més, el Paco ens informa sobre els panells instal·lats i comenta que “els comprem a una empresa noruega, s’ha de dir que quasi el 100% es construeixen a Àsia avui dia. En concret aquests que instal·lem són de molt bona qualitat i tenen una garantia de 12 anys”.

Captura de l’aplicació que permet monitorar la producció i el consum d’energia solar. Sud Renovables

Una gestió intel·ligent de la producció i el consum d’energia

Una característica molt interessant consisteix en la gestió intel·ligent, que permet al client fer un seguiment al detall de la producció d’energia elèctrica i quin és el consum en cada moment. Es tracta que el client “aprofiti cada quilowatt per hora que s’està produint per utilitzar-lo com a energia, amb una ràtio d’independència de la xarxa del 70-80% durant tot l’any”, assegura el Paco. A més, “com que els equips estan connectats a internet, l’usuari pot visualitzar a través d’una aplicació mòbil quanta energia estan produint els panells, quanta energia està consumint la llar, o, en aquest cas, veure la quantitat que s’està emmagatzemant a la bateria”.

La Sílvia conclou que “això és fantàstic a l’hora de programar el consum domèstic”, ja que permet saber “de forma molt intuïtiva quan fer servir els aparells de casa, per exemple quin moment és bo per posar la rentadora i amb quina previsió del temps. Com que es pot veure una previsió del temps que farà, parlem d’una instal·lació pensada perquè s’autoreguli en funció del sol, és a dir, de la capacitat de produir energia”, confirma en Paco.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari