[Salvador Pérez] Agents per la convivència, nou concepte, solució equivocada

1 Comment

Aquests dies el govern municipal ha presentat el que anomenen “Agents per la Convivència”, que dependran del Servei de Policia Municipal, treballaran de forma transversal amb diferents serveis municipals i que tenen com a objectiu garantir el respecte pels elements públics i la convivència de la ciutadania en els diferents espais públics.

Jo no sé el que motiva ara posar en marxa aquesta eina de sensibilització, no crec ni que sigui per a motivacions electorals com diu algun partit de l’oposició, ni això saben utilitzar. Algú haurà pensat que tenia una idea lluminosa i tot el relacionat amb la convivència com a concepte de moda, servirà per a alguna cosa.

Fa uns anys es va utilitzar dins un Pla d’Ocupació el format dels “Agents cívics”, llavors era un dels altres moments de moda, parlar del civisme, que acompanyava una campanya institucional que pretenia afrontar accions contra l’incivisme que afectava la destrossa de mobiliari públic i el mal ús de l’espai públic amb les cagades de gos sense recollir i algunes deixalles abandonades, com el problema dels mobles. Aquella actuació va servir de molt poc, primer per la mala gestió del personal, la poca claredat dels objectius i actuacions, i el fet important, de no relacionar la seva actuació amb altres serveis, ni amb la col·laboració de les entitats ciutadanes.

El com es digui l’actuació, no fa la cosa. Que està demostrat que tot allò que es faci en temes d’informació i sensibilització vers la ciutadania, el més eficient és utilitzar persones formades i preparades per a actuar a l’espai públic o en habitatges particulars. Lluny de campanyes fetes per bústia sense cap relació Ajuntament i ciutadania de forma directa. El fet que persones parlin directament a la ciutadania permet una bona relació entre l’Administració i els ciutadans i ciutadanes, es poden ajudar mútuament, establint mecanismes de comunicació bidireccionals, o sigui, també saber què pensa i volen aquests davant d’un aspecte o problema.

Quin és el problema real i que moltes vegades aquestes eines no acabin tenint els resultats esperats? No hi ha planejament, ni estratègies, ni res, a més de molt poca coordinació en molts aspectes, cadascú té una ocurrència, i va fent.

Les accions al carrer amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar a la ciutadania, no es pot fer com un campi qui pugui, o resultat, d’una moda o ocurrència, hi ha d’haver una estratègia perfectament planificada i sabent tothom, per a una qüestió d’eficàcia, quins recursos es posen al carrer per a relacionar-se amb la ciutadania, precisament per a evitar duplicitats i missatges diferents.

Agents per la Convivència, Inspectors de diferents serveis, Informadors ambientals, Educadors, Via Pública i Policia Municipal, tots actuant a la via pública i d’una forma o altra, intentant influir i incidir respecte als comportaments i hàbits de la ciutadania. Totalment descoordinats, moltes vegades d’esquena els uns als altres, demostrant un alt nivell d’ineficàcia i dispersió dels objectius i missatges. Cal tenir en compte, que alguns d’aquests elements tenen com a objectiu el canvi d’hàbits i comportaments, ja sigui per a respectar el mobiliari, el bon ús dels serveis municipals, la separació dels residus, garantir la neteja dels espais públics o l’incivisme en els comportaments dels animals domèstics a la via pública. Per tant, garantir l’aplicació del sentit comú, de les normes i de la convivència en l’ús de l’espai públic és fonamental.

En aquest sentit, no cal anar creant noves eines, els Agents de Convivència són totalment innecessaris a tots els efectes, amb una sola eina com són un grup d’informadors ambientals ben format i suficient que no estigui subjecte a Plans d’Ocupació temporals, és suficient, ja que tot i el nom, els seus objectius van més enllà de temes només relacionats amb la sostenibilitat ambiental, com: la gestió i ús correcte dels serveis municipals, la tinença responsable d’animals, l’Anella Verda, la neteja…, molts dels aspectes que afecten l’ús de l’espai públic en el seu conjunt. I el que cal garantir, és que aquests equips tinguin continuïtat i de veritat els responsables municipals s’ho creguin, i deixin de fer mers discursos de paper i anar inventant conceptes, quan el que cal és aplicar els existents de forma efectiva. I això també vol dir, fer campanyes de veritat pactades i acordades i dissenyades amb la participació de la ciutadania, i sobretot, amb les seves entitats. Destinar més recursos pressupostaris per creu de veritat en la informació i la sensibilització, i no anar com els crancs, sempre endarrere i només parlar teòricament de necessitats estratègiques però després no aplicar-les.

Inventar-se nous conceptes, Agents per la Convivència, posats sota la responsabilitat del Servei de Policia Municipal, ja és de riota, per no dir una altra cosa. Les eines d’informació i sensibilització ja existeixen, ja tenen llarga experiència i uns objectius clars, no calen nous invents. El que cal és que d’una vegada algú posi ordre de veritat al Servei de Policia Municipal perquè complementi d’una vegada a les eines d’informació i sensibilització. El mal funcionament de la Policia que ha de fer la seva feina, que és fer complir les normes i ordenances sense excuses, la feina de sensibilització és per aquells que l’han de fer, la Policia ha complementat aquesta tasca fent aplicar les normes i sancionar sense contemplacions les accions d’incivisme reiterat i les bretolades permanents.

La situació actual, no és de manca d’informació, ni d’accions de sensibilització, és de deixadesa de les obligacions d’aquells que han de fer complir les normes.

I aplicar sancions de forma efectiva, és la part final de la sensibilització. Quan a algú se l’ha advertit de les normes, després algú les ha de fer complir i aplicar el règim sancionador, i deixar de mirar a una altra banda i anar donant excuses reiterades per amagar les deficiències i la manca d’eficàcia. Avui aquest és el problema real i que els responsables polítics del govern amaguen i no volen solucionar. I els Agents per la Convivència estan abocats al fracàs, a més de ser innecessaris, ja que aquesta no és la solució com ja he explicat, un invent caduc, i una mesura de mer entreteniment del regidor que no vol afrontar el problema real, com li passa amb altres temes de la seva gestió.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

1 Comment

  1. Leonor Orante

    Sr. Salvador Pérez. En resposta al seu escrit al Diari Malarrassa el 27 de Gener de 2019.

    Ja se que ha passat un any des que vostè va fer aquest manifest com tampoc se si encara continuen els nous Agents Cívics. Em penso que no. Que quan es va formar el nou consistori, ja s’encarregaria ERC de fer-los fora, com l’altra vegada. , però jo m’he assabentat ara y no puc deixar passar tanta incongruència escrita, sense cap coneixement de causa.

    Li parla una cap de grup dels Agents Cívics que varem acabar al 2008. Tots no estàvem pel Pla d’Ocupació. Els caps de grup érem funcionaris interins de l’Ajuntament . Com tampoc ens dedicàvem solament a fer les tasques que vostè menciona. Col•laboràvem i ajudàvem en tot el que ens demanàvem , amb entitats sense ànim de lucre, com per exemple Proubarreras (abans Dismifísics). Així com en qualsevol departament de l’Ajuntament que demanàvem la nostra col•laboració. Fèiem monogràfics a les escoles i d’una manera molt didàctica ensenyàvem civisme als nens. També anàvem als casals de gent gran promovem el reciclatge i el civisme i recollíem les seves queixes. Vam portar durant dos anys l’exposició “QUI SOM”, al Nantec per parlar sobre la integració dels immigrants, així com de les “Fake News” que corrien per la nostra ciutat . Avisàvem al moment dels, robatoris, accidents de trànsit i ajudàvem a les persones, mentre arribava la policia.
    Jo mateixa vaig ajudar a la policia, en un incendi acordonant la zona mentre venien els bombers. A la plaça Vella no es podia estar de la quantitat de gossos solts, sense corretja, que corrien, amb les queixes de molt ciutadans. Ho vam solucionar amb educació i paciència parlant amb les persones implicades. Ja no he vist mes, des de llavors. També vàrem fer treballs de camp per tots els districte, recollint les inquietuds dels ciutadans preguntant amb enquestes sobre la valoració que feien els ciutadans dels seus Barris , amb molt bon resultats.

    La llista seria interminable, no s’acaba aquí i vull que sàpiguen que desprès de treure’ns el nostre cap , que va ser el responsable i artifici dels Agents Cívics, van trucar d’ almenys tres localitats, demanant que els hi ensenyéssim tot el programa, ja que teníem molt bona fama per tot el Vallès, segons ells. Ho se perquè jo mateixa agafava el telèfon. I que jo sàpiga no se’ls va donar resposta perquè ja no interessava. Per cert el segon cap que ens vam posar, va quedar molt satisfet perquè no es podia imaginar la tasca que fèiem i es va involucrar molt. I el Sr. Josep Rull defensava la tasca dels Agents Cívics a través de las xarxes socials.

    Una altra inexactitud, es que no estàvem preparats. Exposo aquí el meu currículum, la part que ens van preparar, a tots, l’Ajuntament per poder formar part dels Agents Cívics i no sortíem al carrer fins que s’hagués assolit tot això

    2.007: Curs sobre Polítiques locals de Civisme (Diputació de Barcelona)
    Curs de protecció de dades, per l’Administració. (Ajuntament de Terrassa)

    2.006: Formació Agent Cívic:
     Socorrista (Creu Roja). I varis reciclatges.
     Drets Humans (Creu Roja)
     Educació Vial i funció de la Policia Municipal. (Dependències Policia Municipal)
     Medi ambient (Eco-Equip).
     Orientació a la Dona maltractada (Casa Galèria)
     Tècniques de comunicació, comportament agent cívic i coneixement Ordenances
     Municipals. (Ajuntament de Terrassa).
     Introducció a les polítiques d’immigració (Ciutadania i Drets Civils).
     Immigració, Conceptes d’integració i Projectes . (Ciutadania i Drets Civils).
     Situacions de conflictes racistes i resposta pública.
     Coneixements de la Carta Magna de Drets Humans.

    Paraules seves: “ No hi ha planejament ni estratègies, ni res, a més de molt poca coordinació en molts aspectes, cadascú té una ocurrència, i va fent” No he vist cosa més lluny de la realitat. Cada setmana ens reuníem per parlar sobre les incidències, les planificacions i fulls de ruta i rectificàvem el que calia. No se com poden parlar tan fàcilment, tan vosté com el Sr. Isaac Albert, de la gent que es va esforçar per fer una feina ven feta i amb molta il•lusió, sense saber-ne res, doncs amb els tres anys que vaig estar allà, no vaig veure a ningú interessant-se a veure que fèiem.
    Per cert i com anècdota li diré que dos companys i jo vam fer treball de camp, quan als mosquits tigres van entrar a Terrassa pel Barri del Segle XX, parlant amb la gent i ens van dir a on es prodigàvem mes, per a coneixement de l’Ajuntament i l’Associació de Veïns i Veïnes” si els interessava. Desprès d’aquest treball vaig tenir que anar a urgències de les múltiples picades que tenia.

    No solament anàvem pel carrer, teníem el nostre despatx i ordinadors per a fer informes, reciclatges i atendre les trucades dels ciutadans.

    Per últim, un cop vàrem desaparèixer al 2008, durant un temps, la gent ens paràvem pel carrer preguntant que passava, com és que no hi érem i demostraven el seu desacord. Érem el cordó umbilical entre els ciutadans de Terrassa i l’Ajuntament. Em sembla que estan molt allunyats de la realitat al carrer i ho sento molt. Jo ja estic jubilada, però m’agradaria que encara hi fossin, tot hi que es diguin “Agents per la convivència”.

    Leonor Orante: (Ex cap de grup dels Agents Cívics a Terrassa).

Deixa un comentari