Situar les cures sobre el mapa de la ciutat és una feina de totes

No Comment

El col·lectiu feminista terrassenc La Guerrilla dels cossos proposa la jornada Mapegem les cures a Terrassa, una jornada de debat sobre economia feminista. L’esdeveniment tindrà lloc el dissabte dia 9 de febrer de 10 del matí a 8 del vespre a l’Ateneu Candela.

Terrassa és una ciutat que cuida? Què són les cures? Per què diem que és important “posar les cures al centre”? Aquestes i altres preguntes buscaran respostes a través de persones, col·lectius i experiències que posaran damunt de la taula una crítica a l’economia i la organització social actual. A partir d’aquí, es volen teixir complicitats que permetin cuidar-nos les unes a les altres en el dia a dia.

L’economia de les cures és un corrent de l’economia feminista que posa en valor el treball reproductiu, aquell que és necessari per sostenir la producció de béns i serveis i que tradicionalment ha estat invisibilitzat i l’ha assumit gairebé sempre la dona. Parlem de la criança dels infants o de les cures de la gent gran, però el ventall es fa més ampli si fem una mirada a empreses, fàbriques o el món de la cultura i la salut, que es poden entendre des d’una perspectiva que contempli les necessitats de les persones deixant de banda els beneficis econòmics.

Aquest és el plantejament que fa el col·lectiu feminista egarenc La Guerrilla dels cossos, que trasllada aquesta reflexió a l’àmbit local i convida a tota la ciutadania, ja sigui a títol individual o com a integrants de projectes i col·lectius, a participar a la jornada.

Les convidades

Les experiències convidades al mapeig local de Terrassa són: Migjorn, un equip de llevadores, terapeutes i altres professionals que fomenten la responsabilitat individual vers la salut; Radio Nikosia, una de les primeres emissores realitzades per persones que han estat diagnosticades de problemes de salut mental i que busca una mirada lateral sobre la bogeria i busca vies alternatives – i alternatives – a l’àrea per de-construir l’estigma; Mujeres Palante, un espai d’acompanyament a dones que ofereix informació i suport sobre arreglar els papers d’estrangeria, idees i eines per trobar feina i millorar l’autonomia laboral i assessorament per als estudis; Obertament, un col·lectiu que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental; Associació cultural Toc d’espectacles (El galliner), l’associació responsable de les programacions municipals estables de teatre, dansa i música a Manresa que vol implicar voluntariat en la gestió directa de la política escènica local i Som Energia, una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Impulsar un canvi de model energètic per assolit un model 100% renovable.

La ponent principal serà Raquel Martínez Buján, Degana de la Facultat de Sociologia de la Universidade da Coruña. La seva tesi doctoral, “Bienestar y Cuidados: el Oficio del Cariño. Mujeres Inmigrantes y Mayores Nativos” va obtenir com a qualificació ‘Excel·lent cum laude” per unanimitat. Va ser, a més, Premi Extraordinari de Llicenciatura i Premi Final de Carrera de la Comunitat Autònoma de Galícia. Actualment treballa com a Professora Contractada Doctora del Departament de Sociologia, Ciència Política i de l’Administració a la Universidade da Coruña, impartint l’assignatura de “Sociologia” al Grau d’Educació Social i la de “Teoria i Historia de la Població” en el Grau de Sociologia. També participa com a docent en el Màster Oficial de Migracions Internacionals (Facutade de Socioloxía) i al Màster Oficial en Gestió de Polítiques Públiques (Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials).

Té més d’un sexeni d’investigació i els seus àmbits d’investigació recullen les àrees de Migració Llatinoamericana, Gènere i Immigració, Treball de Cures, Política Social i Envelliment de la població, especialitzant-se en aquests terrenys en diversos centres d’investigació.

L’horari de la jornada

El matí començarà amb la Xerrada introductòria de la sociòloga Raquel Martínez Buján, a les 10.30h. A continuació, a partir de les 12.30h. es procedirà a formar les diferents Taules de debat. Aquí els diversos col·lectius presentaran els seus projectes d’arreu del territori català que fan referència al treball reproductiu o posen les cures al centre des dels seus àmbits diversos. Hi haurà també un diàleg amb diferents experiències convidades de la ciutat de Terrassa. A continuació serà l’hora d’un dinar popular (inscripcions) i a les 16.30h. es reprendrà l’activitat amb el Mapeig de Terrassa. Es tracta d’una dinàmica participativa i oberta a tothom: situar sobre un mapa les experiències que responguin a les característiques que prèviament les participants hauran acordat. Es buscaran les experiències que posin “les cures al centre” i que tinguin en compte el treball reproductiu a la ciutat i veure així, sobre el mapa, les fortaleses i les mancances de la nostra ciutat. D’aquesta manera, es podran traçar línies per transformar el futur després de fer un diagnòstic de la situació.

Related Articles

Deixa un comentari