[Daniel Delgado] Televisió pública o TV del règim?

No Comment

No són poques les persones que tenen reticències a l’hora de defensar la televisió pública degut a les ingerències polítique­s que es produeixen. No és res nou dir que els governs de torn han intervingut els mitjans de comunicació de l’estat, fins al punt que fer-ho s’ha convertit en una tradició escrita (en lleis) i avalada per suposats comitès de control i transparència. La intervenció del poder polític a l’Estat Espanyol es remunta als temps del Nodo. En aquells temps no feia falta camuflar la mà del poder polític sota consells o corporacions inútils i inexplicables; la televisió era un òrgan més de propaganda del franquisme, igual que ara és un òrgan de propaganda del partit que aconsegueixi colar més persones en aquestes corporacions i consells. Les treballadores de la televisió pública han tingut espais limitats per a informar amb rigor, sentint sempre rere elles la mà que assenyala les línies invisibles que es poden creuar i les que no.

Després de les eleccions a Andalusia que han alçat al poder a la dreta, moltes persones han llançat l’alerta: què passarà amb Canal Sur? Per les xarxes socials circulen rumors sobre l’eliminació del canal públic fonamentades en declaracions d’alguns membres de Vox, el PP i el que va ocórrer al País Valencià. Són casos totalment diferents. Canal 9 era un forat negre de corrupció del Partit Popular: va estar relacionat amb la trama Gürtel, els seus directius tenien sous milionaris mentre la televisió estava en fallida, va pagar preus per sobre dels de mercat a productores amigues per documentals que ni es van arribar a emetre i varen comprar periodistes de Madrid perquè parlessin bé de Francisco Camps, entre altres coses. A més de la ingerència política que existia, aquesta s’utilitzava per blanquejar diners per no deixar més rastre de la corrupció del que ja n’hi havia. Al PP valencià no li va costar gaire desempallegar-se d’aquest mitjà de propaganda. Fins aquest punt de control i malversació pot arribar una televisió pública.

“Encara queda una opció viable, no només per Canal Sur, sinó per tots els mitjans públics d’aquest país: deixar els mitjans públics en mans de les treballadores i blindar-los de cara a les ingerències amb assemblees igualitàries de treballadores decidint sobre de què es parla i com es tracta la informació”

A Andalusia, per altra banda, no hi ha aquesta situació de corrupció interna, per tant, permeteu-me dubtar que la dreta estigui disposada a perdre una plataforma per a transmetre el seu missatge malgrat que, òbviament, no continuaran amb la línia ideològica actual. El Consell Audiovisual Andalús està format per 11 membres escollits pel seu Parlament, persones properes al PSOE, persones pactades pels polítics i no per professionals. Què prima en el seu nomenament, la lleialtat o la professionalitat?

Per revertir la situació a Andalusia encara queda una opció viable, no només per Canal Sur, sinó per tots els mitjans públics d’aquest país: deixar els mitjans públics en mans de les treballadores i blindar-los de cara a les ingerències amb assemblees igualitàries de treballadores decidint sobre de què es parla i com es tracta la informació; que el dret a la informació i els codis deontològics passin per damunt d’interessos polítics o decidir de forma horitzontal qui han de ser les gestores: professionals de la mateixa institució, encarregades de donar la cara i tenir la responsabilitat del mitjà tenint sempre en compte l’opinió de la resta de companyes. És el nostre deure com a ciutadans exigir un canvi definitiu en els mitjans públics per acabar amb la submissió als dictàmens del poder de torn i les ingerències dels poder fàctics. Si les treballadores tenim la responsabilitat de què així sigui, estic segur que no hi haurà marge per aprofitats. No ho permetrem perquè això fa perillar la nostra legitimitat personal. Per una veritable llibertat d’expressió, sense mans negres ni línies invisibles, per la nostra responsabilitat d’informar amb qualitat i rigor a la societat.

Daniel Delgado
Periodista

Deixa un comentari