La problemàtica amb l’encariment dels lloguers, a debat en el Ple, però encara amb manca de solucions

No Comment

L’evidència dels preus abusius dels lloguers que patim a la ciutat protagonitzà també el debat del Ple, amb una proposta feta per TeC adreçada a instàncies superiors, en aquest cas al govern central del PSOE. Al Congrés no es va aprovar recentment una llei on es tractava de regular el preu dels lloguers d’habitatges, «ni tan sols amb l’increment de l’IPC», lamentava Xavi Martínez de TeC, a més de recordar que la mitjana del preu de lloguer a la nostra ciutat ja és de 833 euros mensuals. «Molta gent ja destina la totalitat del seu sou en pagar l’habitatge!», segons Marc Medina de la CUP, i etzibà al partit del PSC que «s’agenollen davant la màfia dels fons voltor».

El debat fou tens entre retrets de TeC cap el PSC, tot recriminant-lo que no deixava clar el seu posicionament. Finalment, la proposta tirà endavant, malgrat que l’alcalde insistí que no li enviarà una carta al president Pedro Sánchez on li digui «que s’agenolla davant dels fons voltor», tal com suggeria la proposta inicial, i com afirmaren els grups de TeC i CUP.

Durant el debat, entre d’altres, la proposta de C’s: «incrementar l’oferta a partir de construir més pisos», segons el regidor Aguinaga. «Tenim 15.000 habitatges buits a la ciutat, i en cal construir més?» es queixava Carme Labòria del grup d’ERC-MES.

Aturar els desnonaments oberts exprés

Una altra problemàtica amb l’habitatge i els lloguers abordada en el Ple municipal va ser la dels desnonaments amb data oberta. En virtut d’aquests, s’estan duent a terme desnonaments exprés en només dues setmanes des de que el jutge els aprova, «fets expressament per evitar la mobilització ciutadana que fan els col·lectius en defensa del dret a l’habitatge, coordinats amb els serveis socials», apuntà Marc Medina de la CUP, qui va presentar la proposta.

«Només durant el primer semestre de l’any anterior es van produir 652 desnonaments a la nostra ciutat, més de quatre al dia», i gràcies a la pressió dels col·lectius i dels serveis socials municipals s’han pogut aturar part dels desnonaments previstos», indicà Medina. A Barcelona hi ha hagut 48 casos de desnonaments oberts el 2018, «i a Terrassa comença a donar-se», recordà Medina.

La proposta aprovada dóna doncs suport al manifest Prou Desnonaments Oberts, i insta als jutjats a aturar aquesta pràctica a la nostra ciutat. Tots els grups votaren a favor de la proposta, excepte el PP, que va votar en contra. El mateix Colectivo Sin Vivenda es va concentrar davant els jutjats durant el matí (a la imatge) per reivindicar contra aquesta pràctica que vulnera els drets de les famílies afectades, les quals es compten per milers.

Gestió pública del CAP Can Roca, bosses de plàstic i facilitar l’activitat cultural

Per part d’ERC-MES, es van aprovar dues propostes. La primera duia per títol facilitar l’activitat cultural que es desenvolupa a la ciutat. Segons indicà el regidor Pep Forn (ERC), el Llibre Blanc de la Cultura recomanava definir qui participa i com en la presa de decisions públiques, a més d’oferir un coneixement real de la cultura local, i defensar el finançament de les entitats culturals, les quals, assenyalà el regidor, «sovint veuen l’administració com un escull per desenvolupar les seves activitats».

L’acord que es va aprovar consisteix en crear un servei específic d’assessorament i consulta per a les entitats culturals que actuï com a finestra única; també realitzar una mapificació actualitzada de tota l’activitat cultural de la ciutat, i a que des de l’Ajuntament es faci divulgació de totes les activitats culturals.

La segona proposta, aprovada també per unanimitat, de les presentades per ERC-MES, reclama executar la normativa per eliminar l’ús de bosses de plàstic a la ciutat, i complementa una que es va aprovar recentment per apropar l’ús de bosses biodegradables als comerços de Terrassa, tal com va proposar la CUP. En concret, en aquesta ocasió s’insta a regular la prohibició de bosses de plàstic d’un sol ús en espais municipals, com ara en el Mercat de la Independència, el Mercadal, o bé en fires organitzades per l’Ajuntament. També demana que s’informi a les diferents associacions de comerciants de Terrassa per instar-los a avançar cap a l’ús de bosses reciclades.

Les apostes esportives, un problema de salut pública

TeC demanà en el Ple regular la proliferació de cases d’apostes a la ciutat, a través de fins a nou propostes que combinaven la conscienciació davant «d’aquest problema de salut pública creixent», i la regulació a través d’instar al govern central, qui en té les competències, d’augmentar la fiscalitat de les empreses del sector. Molts dels punts tiraren endavant, malgrat que dos d’ells, com ara la demanda adreçada a les entitats esportives de la ciutat per limitar la publicitat d’apostes d’aquest tipus, evitaren l’aprovació completa de la moció. PSC, PDeCAT, C’S, PP votaren en contra d’evitar la publicitat de cases d’apostes en esdeveniments esportius locals els patrocinis que en facin publicitat, i també a crear una taxa específica per als establiments mostrin a la via pública publicitat directa de cases d’apostes.

Els acords sí aprovats insten el govern central a augmentar la regulació de la publicitat per protegir al jovent; augmentar l’impost aplicable als beneficis d’aquestes empreses per tenir més recursos i fer front a l’addicció al joc que fomenten; limitar l’obertura de cases d’apostes en la ciutat; altres acords també insten al municipi a limitar la publicitat en l’entorn local i per promoure activitats formatives i de prevenció.

Xavi Matilla: «les apostes esportives generen joc patològic i addictiu, per tant una malaltia i tot un impacte negatiu en la societat i en moltes famílies».

Xavier Matilla, exposà “l’agressivitat de la publicitat” de les apostes esportives, que genera joc patològic i addictiu, per tant «una malaltia i tot un impacte negatiu en la societat i en moltes famílies». Cal que les diferents administracions actuem», sentencià. Durant el debat també es destacà que la major part de les apostes es realitzen a través d’internet.

De nou els grups d’esquerra (TeC, ERC-MES i CUP) s’alinearen amb la totalitat de les propostes presentades en aquest cas per TeC. La CUP considera que «no n’hi ha prou amb la consciènciació, calen també mesures reguladores i sancionadores per a les empreses que les fomenten», exposà el regidor Marc Medina. Per això, la formació troba també «molt útil que es mapegin les cases d’apostes que operen a la ciutat», segons resava una dels punts aprovats.
Per al PP i C’s, la proposta «tendeix a l’intervencionisme, a dir què pot fer o no pot fer un negoci». Javier González (C’s) argumentà que amb l’augment de la fiscalitat «no superarem el problema de salut, en canvi posarem en perill llocs de treball». «Quines són aquestes entitats?», el reblà Matilla.

El PDeCAT es mostrà també en contra d’evitar els patrocinis que reben els clubs esportius de la ciutat per part d’aquestes empreses, mentre que expressà acord amb les conclusions del Consell Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Metges en el sentit de prohibir la seva publicitat en horari protegit, i d’anuncis d’esportistes famosos.

En aquest sentit, Carles Caballero (ERC-MES) destacà la hipocresia del discurs de que «les apostes generen molts diners, i això és a causa precisament de que molta gent fa apostes. No parlem de prohibir sinó de regular, amb totes les conseqüències que això implica», remarcà.

També el PSC defensà «el dret al finançament de les entitats esportives», i per això no votà favorablement els dos darrers punts. “Proposem buscar una legislació general, que tothom estigui sotmès a una mateixa legislació, i que sigui més àmplia, que els grups esportius de Terrassa no estiguin en desavantatge respecte a altres clubs», expressà el regidor Manuel Giménez.

No al retorn de la UNED i contra l’alarmisme del PP

Entre les propostes que van ser rebutjades en el Ple, les de facilitar el retorn de la UNED a la ciutat, tal com demanava C’s, o la d’adoptar mesures d’emergència contra els robatoris en domicilis, segons una proposta del PP. Aquest grup considera de nou «imprescindible tenir més policia local, més mossos, més policia nacional, i instal·lar càmeres de videovigilància» als barris, en paraules del regidor Àlex Rodríguez. Els grups van considerar que el PP tornava a crear alarmisme en matèria de seguretat, i que feia una extrapolació interessada de dades del Ministeri d’Interior. Malgrat la negativa, sí que es compartí per part de diversos grups que la plantilla de la policia local és curta i que s’hauria d’incrementar una policia de proximitat, però no era aquest el debat. Tal com expressà Emiliano Martínez (TeC), «la seguretat no és només una qüestió policial, sinó de seguretat de les condicions de vida de les persones».

Un Consorci Sanitari lliure de la Fundació Sant Llàtzer

Una altra proposta que presentà el grup de TeC i que fou àmpliament aprovada pels grups, reclama que el futur CAP Can Roca, que encara s’ha de construir, sigui gestionat pel Consorci Sanitari de Terrassa, una entitat 100% pública. Per això, es demana que el CST passi a ser un mitjà propi del CatSalut”, en paraules del portaveu de TeC Xavi Matilla. Tot plegat en pro d’un model de sanitat pública a l’hora de gestionar aquest futur CAP.

La regidora del PSC Eva Candela recordà que l’adjudicació de les obres del centre s’hauran de tornar a licitar per part de la Generalitat, de forma que no es preveu l’inici de les obres es duguin a terme com a mínim fins el darrer trimestre de l’any. Per tant, la proposta també demana a la Generalitat que «es pressupostin i s’iniciïn les obres del CAP amb la màxima urgència possible». També insta a la Generalitat a signar, “com més aviat millor, la modificació dels estatuts del Consorci Sanitari de Terrassa per tal que es faci efectiva la sortida del seu patronat de la Fundació Sant Llàtzer i que el CST passi a ser, com a entitat 100% pública, un mitjà propi del CatSalut”, en paraules del portaveu de TeC Xavi Matilla.

Deixa un comentari