Celebració de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, 23 i 24 febrer, a Terrassa i Montserrat

No Comment

El proper dissabte 23 de febrer tindrà lloc al Centre Cultural (Rbla. d’Ègara, 340) una taula rodona organitzada per Òmnium Cultural i Castellers de Terrassa amb el títol Cultura popular a Catalunya Nord: castell, focs i llengua. El propòsit de l’acte és conèixer la realitat de les entitats nord-catalanes per mitjà dels seus protagonistes, que seran a Terrassa —acollits pels Castellers— amb motiu del 50è aniversari de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, que se celebrarà l’endemà a Montserrat.

A la tertúlia, hi participaran persones vinculades a diverses entitats del Rosselló i del Conflent, molt especialment Aire Nou de Bao i el Casal del Conflent. Totes dues associacions aglutinen inciatives en forma de colles castelleres (Castellers del Riberal i Pallagos del Conflent), grups de foc (Diables del Riberal i Nyerros del Conflent) i la promoció de la llengua i la cultura catalanes per diversos conductes, entre els quals balls de Serrallonga, recerca de tradicions, teatre popular…

Els quatre tertulians seran: Laura Pi (actual cap de colla dels Castellers del Riberal i primera enxaneta de la colla), Rafael Renyé (excap de colla i periodista a Ràdio Arrels), Gerard Thorent (actual president dels Pallagos i expresident de La Bressola) i Jordi Taurinyà (president del Casal del Conflent). L’acte serà presidit per Anna Carol (presidenta d’Òmnium Terrassa) i moderat per Elisabeth Arpal (presidenta de Castellers de Terrassa). Serà interessant que ens expliquin l’abast de la seves activitats, les característiques singulars de les entitats nord-catalanes, les relacions amb les catalanes del sud i com veuen el futur immediat.

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment que es du a terme cada febrer des del 1968, any en què se celebrà el centenari del naixement de Pompeu Fabra. Des d’aleshores, les entitats excursionistes organitzen un acte que consisteix a encendre una flama a la seva tomba, a Prada de Conflent, i dur-la fins a la basílica de Montserrat, on es fa un homenatge a Fabra i una festa cultural. Enguany, aquesta commemoració comptarà amb una actuació castellera que es farà a l’esplanada del monestir. Hi participaran els Pallagos del Conflent, els Castellers del Riberal, els Castellers de Terrassa i la Muixeranga de la Plana, del País Valencià.

Related Articles

Deixa un comentari