Malarrassa tornarà a trobar-se en els centres cívics i casals municipals

No Comment

El veto que havia imposat el govern del PSC per “ordenar els espais públics” es va tombar en el ple d’ahir dijous.

El consistori va aprovar, a proposta de la CUP i amb el suport de TeC, ERC i PDeCAT,  tornar a permetre la distribució del nostre periòdic. 


El debat i la controvèrsia suscitada va arribar ahir al ple municipal. Unes setmanes de polèmica que ha acompanyat al nostre periòdic, provocada aquesta per la decisió de l’equip de govern de no deixar distribuir el Malarrassa en els centres cívics i casals que són de titularitat i gestió municipal. Així s’havia fet durant els més de quatre anys que aquesta publicació surt al carrer. Ara, i un cop tombat aquest veto temporal, ho tornarà a fer, presumiblement, a partir de l’edició del mes d’abril. El Ple de l’Ajuntament confirmà, per 14 vots a favor (CUP, ERC-MES, TeC i PDeCAT) i 13 en contra (PSC, C’s i PP), que es pugui tornar a distribuir en equipaments municipals el Malarrassa.

Va ser el passat 22 de febrer quan vam assabentar-nos de la decisió del govern de no deixar distribuir el periòdic en els centres cívics i equipaments municipals, a través de les persones que en fan la distribució de forma habitual, sense haver rebut cap notificació ni avís previ. En el seu moment, a través de les xarxes socials, la decisió va ser justificada pel regidor Javi García, com una mesura per endreçar els espais municipals, tot al·legant que no hi cap tota publicació de distribució gratuïta, i convidava a deixar “un o dos exemplars” de Malarrassa a manera de consulta.

En Marc Medina de la CUP, grup que va presentar la proposta de resolució, llegí la mateixa i recordà que el darrer Ple municipal del mes de febrer va aprovar per unanimitat el nou Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària, el qual «contempla objectius com enfortir les empreses i entitats de l’ESS». Medina assenyalà que aquest veto xoca frontalment amb els objectius del Pla de promoure les iniciatives cooperatives, i que per tant suposa «un dret que el consistori no n’hauria de posar entrebancs ni qüestionar-ho». Afegí el regidor cupaire que el mapa comunicatiu a la ciutat és bastant limitat, més que a altres poblacions semblants a Terrassa, i que l’ajuntament hauria de donar suport actiu a aquest diari, «que neix de la base ciutadana i veïnal de la ciutat». Afegí a més que «el paper de la premsa és clau per garantir un sistema de contrapesos i fiscalització de l’administració pública, i per crear un relat col·lectiu de la ciutat», en paraules de Medina.

Pep Forn, per part d’ERC-MES, titllà la decisió de «despropòsit», tot afegint que els equipaments municipals «han d’estar al servei de la ciutadania i de les seves entitats, i no de l’equip de govern», A la vegada, destacà també la contradicció d’haver aprovat un Pla d’Economia Social i Solidària i ara posar traves a un projecte cooperatiu. «Veiem prohibir la llibertat d’expressió i el pensament crític en els centres cívics».

En la mateixa línia, Xavi Martínez (TeC) es mostrà sorprès d’una decisió presa d’un mes per l’altre, després de més de quatre anys de distribució normal, i qüestionà l’argument de l’equip de govern de falta d’espais. «No anem sobrats de mitjans de comunicació escrits en la nostra ciutat, Malarrassa n’és l’únic gratuït, l’ajuntament hauria de potenciar que hi hagi més mitjans», afirmà Martínez. A la vegada, assenyalà la confusió d’entendre que en els equipaments públics s’ha de fer el que es decideix des de l’equip de govern, i apuntà que aquests han de passar a ser espais comuns, «no només en les activitats que s’hi realitzen, també en la seva gestió».

Sense explicacions al veto que s’havia imposat

Per part dels socialistes Javi García, a qui s’apunta com a responsable, com a regidor d’Estructura Territorial i Districtes, de la decisió que ara ha quedat suspesa, rebutjà l’expressió de censura expressada per l’oposició. «Sí que es pot trobar el Malarrassa en els equipaments cívics, com a lloc de consulta». En la línia que ja havia manifestat dies enrere, apuntà que «no tothom pot anar als equipaments fer el que vulgui, això seria un desastre».

Ens quedem però sense saber els motius concrets, malgrat que durant el Ple es demanaren explicacions, i que en cap cas se’ns han arribat a dir. Més enllà de defensar-se, García aprofità per recriminar als grups que s’adheriren al suport a Malarrassa que «van ser vostès qui es van carregar el ‘Visquem’ a principis del mandat».

Ciutadans i PP se sumaren a l’argumentari del PSC. Carme Ortuño (C’s) manifestà que es pot disposar d’un o dos exemplars del diari per consultar-lo, però que els centres cívics no poden semblar un quiosc. A aquest argument es va afegir Àlex Rodríguez del PP, grup que també votà en contra de què Malarrassa es pugui distribuir lliurement en equipaments municipals.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari