L’Egarenca, un primer any d’èxit i millors expectatives

No Comment

L’assemblea de l’Egarenca celebrada el passat 30 de març, amb presència de més de 60 persones sòcies, avala aquesta proposta local per un model agroecològic de consum.


Adquirir productes de proximitat, ecològics i amb criteris socials i ètics és possible des de fa tot just un any, en què va obrir l’ecobotiga l’Egarenca, una iniciativa reconeguda d’èxit a la nostra ciutat. Per això, tocava fer repàs conjunt del moment actual i dels reptes d’aquest projecte d’aposta per l’agroecologia i el consum responsable.

Un any després de la seva posada en marxa, l’ecobotiga, que obre de dimarts a dissabte, ja compta amb 122 famílies sòcies, així com tres treballadores que fan possible el funcionament quotidià de la botiga i del projecte. A més, durant aquest primer any de vida s’han impulsat les diferents comissions, formades pels mateixos socis, i que donen valor a aquest projecte comunitari: tothom pot implicar-s’hi i participar de les decisions quotidianes que es prenen. Entre aquestes comissions, es troben la de comunicació, activitats, proveïdors, suport a la tasca de la botiga i manteniment de l’espai.

Durant l’assemblea, celebrada al Casal de Sant Pere, es posà de manifest la satisfacció per l’èxit del projecte, donat l’augment continuat del consum de productes ecològics i de proximitat que es poden trobar a la botiga. A la vegada, s’ha incrementat el volum de famílies associades per sobre l’esperat a l’inici. «La proposta ens indica que realment hi havia la necessitat d’una experiència com aquesta a la ciutat», va expressar durant l’assemblea Joan Pi, un dels socis fundadors de l’Egarenca.

D’altra banda, el projecte de l’Egarenca s’ha enxarxat amb altres iniciatives socials de tota la comarca, la qual cosa suposa un altre dels èxits d’aquest projecte en pro del foment de l’economia social. Entre alguns objectius immediats a assolir, es planteja un nou servei de cistelles amb producte ecològic per portar-los a clients, empreses i entitats que així ho desitgin. En aquest sentit, es va apuntar a la capacitat que manté la botiga per vendre més i així assentar l’estructura de funcionament.

«Tot el que venem és orgànic, els productors amb qui treballem consten del segell CCPAE, que acredita una producció agrària ecològica», explicà Marc Montlló, treballador que s’encarrega de la central de compres. «Ens assegurem que el 80% que estem pagant va cap al productor; estem fent que el que consumim vagi directament al camp», apuntà a l’assemblea Montlló.

L’ecobotiga s’abasteix de productes de 57 empreses, 47 de les quals són pagesos i ramaders que produeixen directament. La resta són distribuïdores que treballen amb productors de confiança. Es prioritza la compra a la comarca, tot i que a la zona calen més projectes de producció. La fruita i la verdura, que és el que més es ven, prové de Catalunya – del Baix Llobregat i el Vallès principalment-, en algun cas de la resta de la península com el carbassó i el pebrot, o el plàtan de Canàries, per tal d’oferir un ampli ventall de producte de temporada. A banda dels frescos, a l’Egarenca es pot adquirir un ampli ventall de productes, que van des del pa, formatges, fruits secs, carns, begudes, productes de neteja i cosmètica, etc.

Durant l’assemblea es van aprovar els comptes corresponents a l’any 2018, els quals mostren el creixement indicat, a la vegada que s’han assenyalat els reptes que cal afrontar el 2019 per fer que el funcionament de la botiga esdevingui viable. Igualment, s’aprovà la nova junta entrant de l’Egarenca, així com que aquesta s’incorpori a la Xarxa Local d’Economia Social de Terrassa, creada recentment a partir de la XES. També es planteja que l’entitat, actualment amb format d’associació, esdevingui una cooperativa de treball i de consumidors, en un termini màxim de dos anys. D’altra banda, s’escollí el dibuix guanyador del concurs per pintar les persianes de l’establiment, que es troba al carrer del Nord, 105. La trobada de socis va continuar al mateix casal amb un dinar de germanor entre totes les famílies assistents.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari