Entitats exigeixen que es prioritzi l’habitatge social i la lluita contra la bombolla dels lloguers en un Pla Local d’Habitatge

No Comment

La PAH, el Sindicat de Llogateres i el Consell d’Entitats lamenten que el govern local hagi intentat aprovar un informe de mínims a mode de Pla d’Habitatge, en només cinc mesos abans de les eleccions, i sense una participació real d’entitats i ciutadania.


Les polítiques de l’Ajuntament en matèria d’habitatge, o més aviat la manca d’aquestes, sovint han estat motiu de dures crítiques per part de la societat civil. Ho han denunciat avui la PAH, el Sindicat de Llogaters, i el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, les quals han participat en un intent de Pla local d’Habitatge que s’ha treballat a correcuita en el tram final de mandat, sense la participació ciutadana que es requeria, i que ja no serà aprovat en aquesta legislatura, precisament per no comptar amb prou suport per part dels grups municipals. Ara, aquests col·lectius insten a què el govern que es formi després de les municipals afronti un pla «valent i ambiciós» que doni resposta urgent a aquesta greu problemàtica.

Els col·lectius denuncien en un comunicat conjunt que han llegit en una roda de premsa, realitzada aquest matí de dijous al Raval, que l’Ajuntament hagi volgut fer i aprovar un pla a cinc mesos de les eleccions municipals. Consideren que de fet s’està incomplint la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya de 2007, que obliga els consistoris a disposar d’un Pla local d’Habitatge. «Aquest Ajuntament ha estat més de 10 anys sense cap pla d’aquest tipus, sense dades oficials sobre el problema, i improvisant les polítiques d’habitatge, tant les d’emergència, com les estructurals», resa el manifest. A més, el Pla implicaria un procés participatiu que reculli propostes fetes des de les entitats socials i la ciutadania, la qual cosa no s’ha complit en el procés de l’informe que havia presentat el govern local.

Membres de la PAH amb Rafael Gàzquez, del Consell d’Entitats, Ferran Morillas de la PAH i Cesc Castellet, del Sindicat de Llogateres, a la taula, avui al Raval. MG

Contra els desnonaments i la bombolla del preu del lloguer

Rafael Gàzquez, en representació del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, ha manifestat que al març es va presentar un informe «que és una mera llista d’actuacions sense prioritzar, sense cap mena d’estadístiques i dades que les fonamentin, ni tampoc una descripció o desenvolupament de quan, com i amb quins recursos es faran realitat». Un exemple seria el nombre d’habitatges protegits o d’emergència que s’aconseguiran anualment.

«El govern de la ciutat ha tornat a actuar tard i malament», ha expressat Gàzquez, «sense cap resposta al problema dels desnonaments continuats i a la bombolla del preu del lloguer». Per això, les entitats exigeixen al govern sortint de les municipals, que s’elabori un Pla «valent i ambiciós» que contingui «una diagnosi del problema, una proposta d’actuacions quantificades, prioritzades, calendaritzades i pressupostades», i que reculli totes les aportacions presentades per les entitats socials.

«Després de 9 anys exigint una planificació de les polítiques d’habitatge, hem participat en aquest procés participatiu de manera molt activa i aportant propostes clares», ha expressat Cesc Castellet, del Sindicat de Llogateres. Les entitats consideren que el Pla que s’havia presentat incomplia els mínims exigibles per ser considerat com a tal, i resumeixen les seves reivindicacions en punts molt clars i que consideren prioritaris. Entre aquests, el d’augmentar i arribar al 30% d’habitatge protegit en la nova construcció i rehabilitació, segons el mateix Ple municipal va aprovar mesos enrere, així com establir indicadors sobre l’estat del dret a l’habitatge, que sigui públic i s’actualitzi com a mínim anualment, especialment sobre la bombolla dels lloguers i les situacions de major vulnerabilitat en l’accés de l’habitatge.

Es demana també que es reactivin les sancions per habitatges buits i mal conservats dels bancs, així com crear noves unitats antidesnonaments que treballin per garantir l’aplicació plena de la Llei 24/2015 i la fi dels desnonaments a la ciutat, especialment els desallotjaments oberts.

Pel que fa al problema dels lloguers, s’insta a realitzar una diagnosi específica i urgent i aplicar mesures contundents per a frenar la bombolla dels preus, i finalment, un pla de xoc estructural d’habitatge social que permeti arribar al 20% d’habitatge social a la ciutat. També es reclama que es garanteixin formes alternatives d’accés a l’habitatge com les cooperatives en cessió d’ús.

Aquí es pot llegir sencer el comunicat de la PAH, Sindicat de Llogateres i Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana.

Miquel Gordillo

In : Destacats

Related Articles

Deixa un comentari