El Drecret de Lloguers de la Generalitat és un “decret farsa”, denuncia el Sindicat de Llogateres

No Comment

Un #DecretFarsa. Valoració sobre el Decret de Lloguers aprovat per la Generalitat

Sindicat de Llogateres

La setmana passada ja vam denunciar l’opacitat amb la que ha actuat el Govern i vam exigir la incorporació de les nostres demandes. No va ser fins a poques hores abans de l’aprovació del Decret que vam tenir accés als continguts del document. Havent pogut analitzar el text, hem de lamentar que aquest és un #DecretFarsa i que el Govern d’ERC i PDCat està faltant a la veritat: és fals que es posaran topalls de forma efectiva al preu del lloguer. Ho expliquem en tres punts.

1. En primer lloc, malgrat que han declarat que aquesta és una “mesura urgent en matèria de contenció de rendes”, la immensa majoria de lloguers (per no dir tots) seguirà sense tenir cap mena de límit en el preu: tant els contractes vigents com els nous. Cap dels contractes de lloguer vigents estarà regulat. En el cas que una família segueixi vivint al mateix habitatge i signa un contracte nou, la propietat podrà optar per no acollir-se a la regulació si així ho desitja. La pròpia Conselleria de Justícia ha dit que el Decret obliga a canviar de pis per poder entrar dins de la regulació. Però ni tan sols així: el decret llei inclou un munt d’excepcions de diferents tipus pels nous contractes. Per exemple, en cas d’obra nova o de rehabilitació integral, la propietat podrà també ignorar el topall de preus.

El Govern d’ERC i PDCat està faltant a la veritat: és fals que es posaran topalls de forma efectiva al preu del lloguer.

2. A més, el decret no contempla cap sanció en cas d’incompliment de la llei. És a dir, que no inclou l’aplicació de multes, una mesura essencial per fer efectiva la regulació de preus en altres països. Això col·loca als llogaters en la difícil posició d’haver d’emprendre accions legals contra la propietat si el topall es vulnera, havent d’afrontar un important desgast emocional i econòmic per fer valdre els seus drets. L’abc de qualsevol regulació digna d’aquest nom és que les administracions actuin d’ofici posant multes, com es fa amb el codi de circulació o amb en tants àmbits. Deixar-ho en mans de les persones que vivim de lloguer, que som la part febla de la relació contractual, és un desistiment de responsabilitats.

3. Per altra banda, la suposada regulació de lloguers es faria en base al índex de referència de la Generalitat. Aquest índex està basat en els preus de mercat actual, és a dir, uns preus irreals, inflats per la bombolla de lloguer. El decret estableix que el preu es pot pujar un 10% o un 15% respecte aquest índex (és a dir, respecte uns preus de bombolla). Això és pervers: tenint en compte que el ritme de creixement actual és d’un sol dígit i està per sota d’aquests percentatges, el govern de la Generalitat estaria contribuint a alimentar encara més la bombolla.

Aquest decret és el resultat d’haver treballat d’esquenes a la ciutadania, i molt particularment al moviment per l’habitatge. Diem que és un #DecretFarsa perquè, a diferència del que ERC i PdCat han dit, NO regularà els preus en cap cas. Encara pitjor: animaria a que segueixin pujant.

Exigim al Govern i molt particularment a la Conselleria de Justícia que s’assegui a parlar amb el Sindicat i les organitzacions socials. Per dur a terme un canvi legal com aquest tenen l’obligació de treballar amb les entitats que portem reclamant-lo fa més de dos anys. Cal un índex de preus del lloguer vinculat als ingressos de la població, universal, i d’obligat compliment. Només d’aquesta manera podrem abaixar els preus del lloguer de forma estructural.

Cal un índex de preus del lloguer vinculat als ingressos de la població, universal, i d’obligat compliment. Només d’aquesta manera podrem abaixar els preus del lloguer de forma estructural.

Que ningú ho dubti: aconseguirem la regulació de preus del lloguer. És el que exigeix una amplíssima majoria social. Però mentrestant no acceptarem que ens prenguin el pèl i es jugui amb el patiment de la gent. Ja n’hi ha prou.

Related Articles

Deixa un comentari