El servei de Cardiologia de Mútua està sota mínims des de juliol, denuncia la Plataforma per la Sanitat Pública

No Comment

«Des de mitjans de juliol hi ha només 4 cardiòlegs per atendre a més de 215.000 persones», al servei de Mútua, alerta la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa-PDSPT/Marea Blanca, tot deixant en una situació de «desempara» el «65% dels ciutadans».

Novament, els temps d’espera de visita que figuren en les llistes del CatSalut, el mes de juliol, «no corresponen en absolut a la realitat. És a dir, són mentida», denuncia l’entitat en defensa de la sanitat pública en un comunicat fet públic la passada setmana.

El comunica cita les declaracions d’una pacient a qui se li va col·locar un marcapassos el 18 de març: «…després del primer control de marcapàs (MCP), on s’evidencien uns 500 episodis de fibril·lació auricular, algun d’ells superior a una hora, demano visita amb cardiologia per valoració cardiovascular general. Sóc hipertensa i tinc unes oscil·lacions de TA que em preocupen i considero que faria falta una valoració general del pacient (jo) per tal d’optimitzar la feina feta. La data de visita amb el cardiòleg, però, és pel 19 de novembre, o sigui 8 mesos després de la col·locació del MCP.

La Plataforma va demanar informació a Mútua de Terrassa i a CatSalut, i afirma que se’ls va comunicar que «ja des del mes de juliol hi ha problemes, perquè han marxat diversos cardiòlegs i no s’han pogut reemplaçar».

Considera la PDSP/Mara Blanca que això «és possible que tingui a veure amb la manca de planificació, el continu increment de les càrregues de treball i també amb el sou que se’ls paga als metges, sobretot a Catalunya, cosa que cal resoldre».

De totes maneres, afegeix, és «una greu irresponsabilitat per part de Mútua i de la Conselleria de Salut deixar els pacients a mercè de la bona sort sobretot tenint en compte la gravetat d‘aquest tipus de malalties». L’entitat afirma que «s’ha de donar una sortida, ja!, per aquesta pacient i totes les que estan esperant en les llistes d’espera, a Mútua o a un altre centre».

D’acord amb la Plataforma, com confirmen nombroses informacions, com cita, entre altres, la publicació Alternativas Económicas de setembre 2019, en el dossier «La sanitat, un assumpte cada vez más privado», és clarament constatable «un deteriorament palpable de la qualitat en l’atenció sanitària pública, no només en cardiologia sinó també en la resta d’especialitats i en l’Atenció Primària. Per contra, podem observar la proliferació de consultoris, clíniques i assegurances privades».

La Generalitat no hauria de permetre aquest deteriorament

La responsabilitat del servei públic i, en teoria, universal que és la salut pertoca a la Conselleria de Salut, o sigui el govern de la Generalitat, però en aquest cas, denuncia la Plataforma, «la Conselleria no reacciona ni actua», el que és molt greu, especialment tractant-se d’un dret fonamental i bàsic com aquest.

Malauradament, aquesta irresponsabilitat, en el millor dels casos (nombrosos estudis denuncien un abandonament premeditat del sector públic per afavorir el creixement del privat, vegis la publicació citada abans), no és res de nou. La Plataforma convoca la ciutadania a mobilitzar-se: «hem de ser nosaltres, els ciutadans, els qui hem de defensar els serveis públics! Fer reclamacions i mobilitzar-nos. La salut no és un negoci. I no hem de permetre que ho sigui.»

Una de les conclusions que en treu la PDSPT/Marea Blanca de tot plegat és que «la Conselleria de Salut no controla (o no vol controlar?) les empreses contractades. Ni la qualitat ni el compliment dels temps d’espera en què es compromet la Conselleria. Aquest és el cas de Mútua de Terrassa, que duplica i triplica els temps d’espera mitjos de Catalunya…».

I convoca: «La propera fita és impedir que prosperi la Llei Aragonès, ja que, en lloc de revertir les externalitzacions i privatitzacions realitzades durant els governs convergents, obre la porta a més externalitzacions i privatitzacions que impliquen el descontrol i desviament de diners i recursos públics».

Related Articles

Deixa un comentari