Viena editorial, propostes i novetats

No Comment

Col·lecció El Cercle de Viena

L’home llop i altres contes de Boris Vian.

El volum aplega alguns dels contes més imaginatius, juganers i provocadors d’aquest polifacètic artista que va viure moltes vides en només 39 anys. Entre el 1945 i el 1952, just quan el món es despertava d’una guerra devastadora, l’inclassificable Boris Vian va escriure aquests tretze contes en què la seva desbordant imaginació sembla no tenir límits.

Obre el volum un llop vegetarià que viu tranquil∙lament a la rodalia de París i que, després de ser mossegat per un mag maligne, es converteix en home cada lluna plena i baixa a Montmartre per gaudir de les oportunitats de la nit. I el tanca una màquina que llegeix llibres i que, després d’empassar‐se uns quants poemaris, s’embranca a galantejar amb jovenetes. I entremig, pispes, suïcides, trompetistes, enamorats i ximples de tota mena, una fauna més que pintoresca que a Vian li serveix d’excusa per crear situacions desenfrenades i paradoxals, que ens conviden a assaborir intensament la vida fins a l’últim glop.

Traducció: Jordi Martín Lloret | Pàgines: 176 | Rústica amb solapes i guardes | PVP: 17€

El retorn de Sherlock Holmes. Relats III de Sir Arthur Conan Doyle.

El tercer volum de relats del cànon holmesià, entre els quals hi ha «La casa deshabitada», en què Sherlock Holmes, finalment, reapareix.

A «El problema final» —que és l’aventura que tanca Les memòries de Sherlock Holmes—, Watson plorava la desaparició del «millor i el més intel∙ligent dels homes» que mai havia conegut. Segons es deia a la carta que el cèlebre investigador havia deixat al seu amic, Holmes i el malvat Moriarty havien lluitat al caire de l’abisme i s’havien precipitat al buit a les cascades de Reichenbach, a Suïssa. La realitat era que Conan Doyle, delerós de canviar de registre, havia buscat un final espectacular per a Sherlock Holmes, amb l’esperança que els lectors se n’oblidarien, tard o d’hora.

Però els lectors es van revoltar, i la seva fúria no es va extingir amb el temps. Conan Doyle va rebre incomptables amenaces per haver estat el còmplice necessari de la seva mort. I també va rebre ofertes milionàries de diverses editorials.

Però, tot i així, l’autor va resistir deu anys de pressió. Fins que un matí de la primavera de 1894 el doctor Watson es va desmaiar per primera i última vegada a la seva vida. La causa de la seva estupefacció havia estat la inesperada visió d’un ressuscitat: Holmes era viu!

Traducció: Xavier Zambrano | Pàgines: 416 | Rústica amb solapes i guardes | PVP: 24,90€

Col·lecció Petits Plaers

El blat tendre de Colette.

Una inoblidable història d’amor adolescent. El relat que Colette s’estimava més de tota la seva producció literària. En Philippe i la Vinca es coneixen des de la infantesa. Fins ara, han passat les vacances sempre junts, perquè les famílies de tots dos estiuegen al mateix poblet de la Bretanya. I aquest no serà pas diferent: banys al mar, excursions, pícnics, llargues jornades de pesca… però ells ja no són dos nens, els seus cossos i els seus sentiments estan canviant. Irremeiablement descobriran l’atracció física i la plenitud del plaer, però també les responsabilitats del món adult que els està esperant tan bon punt s’acabin les vacances.

Traducció: Ramon Folch i Camarasa | Pàgines: 192 | Rústica amb solapes | PVP: 16€

Altres col·leccions

Els 4 Gats de Jordi Notó.

Les set vides d’un local emblemàtic de Barcelona.

Originàriament, aquest emblemàtic local modernista va funcionar només de juny del 1897 a juliol del 1903, però tot i així va aconseguir projectar la seva aurèola de cau bohemi i bressol de genis locals i universals —Casas, Rusiñol, Picasso i el singular Pere Romeu en són alguns dels més destacats— fins als nostres dies. Hi ha, però, un episodi no gaire conegut que va contribuir decisivament a perpetuar‐ne la memòria viva: l’heroica reobertura del local del carrer Montsió el 1978, que va tenir com a artífexs un grup de joves d’una generació assedegada de llibertat cultural. Aquest llibre, escrit pel germà d’un dels impulsors de l’aventura, n’explica tots els detalls. Gràcies a material inèdit, de primera mà, i a un estudi de fonts històriques molt diverses, s’aconsegueix presentar la història del local englobada en la de la ciutat, que és, alhora, indestriable de la del país sencer.

Pàgines: 256 | Més de 120 fotografies a color |Rústica amb solapes | PVP: 29€

Catalunya Industrial de Daniel Romaní.

De la fàbrica de dinamita a Port‐Vendres al Museu del Ferrocarril de Mora la Nova, de la Serradora d’Àreu a la Fàbrica Damm de Barcelona, passant pel Museu de la Torneria de Torelló, el Molí Paperer de Capellades, la Bòbila Sugranyes de Reus… i així fins a mig centenar de enclavaments singulars del nostre patrimoni industrial (adoberies, cellers, fargues, vapors, mines, serradores, etc.) que durant dècades van ser el motor econòmic del país.

El periodista Daniel Romaní (Barcelona, 1966) ens mostra alguns d’aquests espais emblemàtics, convertits ara en museus, perfectes per fer una escapada en família, i ens convida a (re)descobrir una part fonamental de la nostra història. El nostre patrimoni amaga secrets extraordinaris. Aquest llibre ens convida a (re)descobrir‐los.

Pàgines: 200 | Més de 150 fotografies a color |Rústica amb solapes | PVP: 17€

Mirar Rembrandt d’Antoni Gelonch.

Amb motiu del 350è aniversari de la mort del gran artista holandès. Rembrandt és un geni intemporal que explora nous camins, obre finestres desconegudes en el món de l’art i relliga els valors europeus. A través d’un endinsament breu però consistent en les mitologies grega i romana, d’una aproximació a l’art del gravat i d’una anàlisi exhaustiva dels gravats mitològics de Rembrandt, Antoni Gelonch ens ofereix una radiografia acurada i insòlitament reveladora d’una faceta poc coneguda d’un dels grans mestres barrocs de tots els temps. Mirar Rembrandt vol posar en relleu l’obra d’aquest holandès genial que ens continua mirant i interpel∙lant. I nosaltres, sabrem mirar‐lo? Una anàlisi rigorosa i amena dels gravats mitològics de Rembrandt, una de les facetes menys conegudes d’aquest cèlebre artista.

Pàgines: 192 | Plec de 16 en color |Rústica amb solapes | PVP: 20€

Sota el firmament, a Joan Salvat‐Papasseit d’Àlex Carmona.

El fotògraf Àlex Carmona, la il∙lustradora Tània Lupe i diversos artistes de l’escena musical catalana reten homenatge a Joan Salvat‐Papasseit amb un cd que inclou les versions musicals d’una quinzena d’alguns dels seus poemes més celebrats i un llibre il∙lustrat amb nombroses fotografies de l’enregistrament. Brams, Cesk Freixas, Sabor de Gràcia, Alguer Miquel i Sergi Carbonell (de Txarango), Gossos, Aspencat i Blaumut, entre d’altres —i també figures tan allunyades dels cercles musicals com l’exfutbolista Marc Crosas o el pallasso Tortell Poltrona— s’han unit per oferir‐nos una nova visió d’aquest gran poeta de la literatura catalana. Inclou un CD amb versions musicals d’alguns dels poemes més estimats de Joan Salvat‐Papasseit.

Pàgines: 128 | Rústica cosida amb solapes | PVP: 19€

Col·lecció El jardí secret

El peix número 14 de Jennifer L. Holm.

I si un dia et trobes que tu i el teu avi teniu la mateixa edat? La vida de l’Ellie Cruz, de 12 anys, es capgira com un mitjó quan el seu avi, el famós científic Melvin Sagarsky, es presenta a casa amb l’aparença d’un adolescent. L’home ha descobert la fórmula de l’eterna joventut i l’ha provat ell mateix amb uns resultats extraordinaris, però com a conseqüència en Melvin es converteix en company d’escola de l’Ellie durant el dia i en el seu cangur les nits que la seva mare no és a casa. Així, la introduirà en els secrets de la ciència i la convertirà en la seva ajudant en un terme el pla estrambòtic per recuperar un raríssim exemplar d’una medusa australiana que fins i tot els podria fer guanyar el Premi Nobel. Una novel∙la molt divertida finalista del Premi E. B. White 2015.

Per a lector a partir de 10 anys | Traducció: Marc Donat |Il∙lustracions: Gustavo Roldán |

Pàgines: 176 | Tapa dura |Preu: 16,50€

El primer cas d’Ulf Nilsson.

Han robat les nous a l’esquirol. No una o dues, no. Una bona pila! El comissari Gordon, un gripau amb molta experiència com a policia, haurà de resoldre el cas. I encara que sembli senzill, no ho és, perquè s’està fent fosc, s’ha posat a nevar, fa molt de fred, i el comissari Gordon descobreix que hi ha un misteriós animaló implicat en el robatori. Així que haurà de rumiar amb calma un pla brillant per enxampar el criminal. Però per dur‐lo a terme necessitarà un ajudant. I unes quantes magdalenes. Una emocionantíssima història de detectius, entre magdalena i magdalena.

Per a lectors a partir de 6 anys | Traducció del suec: Elena

Martí i Segarra | Il∙lustracions: Gitte Spee | Pàgines: 104 |

Impressió en color | Tapa dura | PVP: 14,50€

Poesia

Diari de laboratori d’Òscar Palazón.

44è Premi de Poesia Vila de Martorell 2019

Òscar Palazón (Lleida, 1969) és llicenciat en Filologia Anglogermànica.

Viu a la ciutat de Tarragona, on fa de professor de llengua anglesa en un institut de secundària. A més de diversos relats i poemes en llibres col∙lectius, ha publicat les novel∙les Un rostre que no és meu (2008), El fotògraf (2008), Els complements del nom (2018) i Alguns ocells muts (2019) i els poemaris Atles de la memòria (2005), El coit imperfecte (2011) i Imagino Budapest (Documenta Balear, 2014). Compagina la faceta d’escriptor amb la traducció, la gestió cultural i el periodisme literari.

Pàgines: 96 | Rústica cosida amb solapes | PVP: 12€

MA de Sílvia Amigó Cuscó.

«MA és un espai contemplatiu on la reflexió es torna laxa i entoma sense força el jo. No s’imposa, acull. T’agafa de la mà i et porta a poc a poc.» —del pròleg d’Eva Baltasar

Sílvia Amigó és diplomada en Biblioteconomia per la Universitat de Barcelona i actualment fa de gestora cultural i comissària de programes d’arts visuals i literaris a Vilafranca del Penedès. A més de MA, ha publicat dos reculls més de textos poètics: L’Ara ets tu i Respirar per la ferida.

Pàgines: 88 | Rústica cosida amb solapes | PVP: 12€

El bosc de bambú de Jesús Giron Araque.

19è Premi Literari Betúlia de Poesia Memorial Carme Guasch

Jesús Giron Araque (Calles, València, 1956) és llicenciat en Ciències de l’Educació i Geografia i Història. Ha fet de mestre de primària i ha ensenyat valencià a secundària. Actualment està jubilat. És autor de diversos poemaris, entre els quals destaquen el Llibre de contemplació i Inventari de fragilitats (XVIII Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal de Sagunt).

Pàgines: 122 | Rústica cosida amb solapes | PVP: 12€

Narrativa

Zoòtrop de Luis Gea Martínez.

28è Premi Literari Ciutat de Badalona de Narrativa

32è Premi Literari Països Catalans – Solstici d’Estiu

Zoòtrop és un recull de contes que et faran viatjar des dels llocs més remots d’Oceania fins a les galàxies situades més enllà del cinturó d’Orió, des d’un llogarret de la Costa Brava fins a la Roma clàssica, tot això dins la pell de personatges tan diversos com una nena òrfena, una amant silenciosa, un ancià sense rumb, un petit gladiador o una parella desenfrenada per la passió. Històries diverses i molt allunyades les unes de les altres que, quan comenci a girar la roda del zoòtrop, convergiran en el fet que la nostra percepció del món està indissolublement lligada a aquells que ens rodegen.

Pàgines: 186 | Rústica cosida amb solapes | PVP: 19€

Homo vulgaris de Nan Orriols.

Un calidoscopi d’aforismes, reflexions i textos breus al voltant de la condició humana i les contradiccions de l’època actual.

Pàgines: 128 | Rústica cosida amb solapes | PVP: 14€

Related Articles

Deixa un comentari