‘Reactivar’ el Pacte per la Indústria per afrontar els ERO en marxa, es demana al Vallès Occidental

No Comment

El Vallès Occidental demana reactivar el Pacte Nacional per la Indústria per afrontar la situació d’ERO que viuen diferents empreses de la comarca i que podria afectar a 1.171 treballadores i treballadors

Un total de 1.171 treballadores i treballadors de la comarca del Vallès Occidental es poden veure afectats per un Expedient de Regulació d’Ocupació. Ja s’ha confirmat un ERO a les empreses de Montcada Te Connectivity –que afecta 94 treballadors i treballadores- i General Cable –amb una afectació a 153 persones. També s’ha confirmat una deslocalització a l’empresa de Sant Quirze del Vallès Huayi Compressor –amb afectació inicial a 164 persones. Finalment també es troba en una situació greu l’empresa Continental de Rubí que està en situació d’incertesa, podent afectar a fins a 760 persones.

Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixach: «necessitat urgent i imperiosa del Vallès Occidental perquè es reactivin i s’executin totes les partides del Pacte Nacional. Moltes d’elles estan sense tocar dos anys després de l’aprovació.»

Avui 3 de desembre es celebra un acte, organitzat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, per presentar les dades de la situació de la indústria a la comarca així com també el catàleg de vocacions industrials amb més demanda al Vallès Occidental.

El passat 27 de novembre, es van reunir a la seu del Consell Comarcal les alcaldies dels municipis amb multinacionals en situació d’ERO, amb representants dels sindicats CCOO, UGT, representants de les delegacions sindicats de les empreses afectades, de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu era conèixer l’estat dels Expedients de Regulació d’Ocupació que poden afectar a un total de 1.171 persones i posar en comú la situació per tal d’abordar les actuacions necessàries en el marc del Pacte de la Reindustrialització del Vallès Occidental.

Des del Consell Comarcal i les alcaldies s’ha remarcat la necessitat de reactivar el Pacte Nacional per la Indústria per afrontar la situació i activar els 1.844 milions d’euros pressupostats per a aquest Pacte per endegar diferents accions. També es demana que es tingui en compte el fet que el Vallès Occidental és la comarca que més aporta al VAB industrial de Catalunya amb el 16’2% del total, i que la indústria suposa el 28% de l’activitat econòmica de la comarca.

El president del Consell, Ignasi Giménez, afirmà: “estem absolutament preocupats amb la situació del Vallès Occidental. Som un dels actius industrials de Catalunya i Espanya i volem continuar sent un dels pols industrials del sud d’Europa. Amb les dades que disposem fins al mes de setembre eren unes dades dolentes, que es començaven a destruir llocs de treball en la indústria i amb fins a 13 expedients de regulació de gener a setembre que ha significat ja la destrucció de 412 llocs de treball directes. I des del mes de setembre fins avui s’han presentat 4 expedients de regulació més en 4 multinacionals i això podria afectar fins a gairebé 1.200 persones directament afectades. Hem de ser capaços de poder activar tots els mecanismes, programes i iniciatives per tal de prevenir els expedients de regulació d’un sector tan estratègic com és la indústria a la nostra comarca”.

El proper dia 12 de desembre, els representants comarcals es reuniran amb la Directora General d’Indústria en una trobada del Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialització. Serà llavors quan li presentin un seguit de propostes per poder treballar conjuntament, en el marc col·laboració que ja existeix entre el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i el Pacte Nacional per la Indústria.

Des de la comarca es planteja que el nou Pla d’Acció del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental pel 2020, inclogui una nova Mesura que abordi la prevenció i la reacció davant els ERO. Aquesta mesura inclouria accions concretes com l’elaboració d’un protocol d’actuació davant aquests casos, accions directes amb les persones afectades per tal de permetre el seu reciclatge o recol·locació i accions a nivell de normativa municipal, com bonificacions de l’IBI, convocatòries de subvencions per a la contractació, etc.

Un total de 1.171 treballadores i treballadors de la comarca del Vallès Occidental es poden veure afectats per un Expedient de Regulació d’Ocupació. Ja s’ha confirmat un ERO a les empreses de Montcada Te Connectivity –que afecta 94 treballadors i treballadores- i General Cable –amb una afectació a 153 persones. També s’ha confirmat una deslocalització a l’empresa de Sant Quirze del Vallès Huayi Compressor –amb afectació inicial a 164 persones. Finalment també es troba en una situació greu l’empresa Continental de Rubí que està en situació d’incertesa, podent afectar a fins a 760 persones.

L’alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez assegurà que “l’objectiu d’aquesta reunió va ser la petició que, tant l’alcaldessa de Montcada com jo mateixa havíem fet la setmana passada i a principis d’aquesta davant situacions que s’estan produint amb relació a empreses importants i, en el cas de Montcada, als Expedients de Regulació que ja estan damunt de la taula. En el cas de Rubí és una situació incipient la de Continental, que encara no ha arribat i tant de bo no arribi amb un ERO. Estem parlant de llocs de treball, de persones i famílies que estan vivint una situació molt delicada i de molt patiment. Hem plantejat que s’utilitzin totes les eines que tenim a nivell de país i el Pacte per la Reindustrialització que tenim a la comarca; i que busquem la manera d’acompanyar aquestes situacions des de totes les administracions i esperem que la reforma laboral a Madrid deixi de ser una realitat com més aviat millor, perquè està permetent que hi hagi empreses i empresaris que decideixin sobre el futur de moltes famílies”.

L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, per la seva banda, assegurà que “ara parlem de Reindustrialització. Si parlem de Reindustrialització parlem del Pacte Nacional per la Indústria. Volem transmetre aquesta necessitat urgent i imperiosa del Vallès Occidental perquè es reactivin i s’executin totes les partides del Pacte Nacional. Moltes d’elles estan sense tocar dos anys després de l’aprovació. El que demanem és: que hi hagi una ajuda econòmica i d’acompanyament al Vallès Occidental per poder, a través d’aquesta taula, fer un acompanyament a les empreses i política de prevenció i d’intervenció; però sense una dotació pressupostària poc podrem fer des del Vallès Occidental. Per tant, fem una crida a l’ajuda i a la implicació de la Generalitat perquè acabi de desplegar del tot aquest Pacte Nacional per la Indústria”.

L’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, afegí que “el que és molt preocupant és que el Vallès Occidental és la primera comarca industrial de Catalunya i que és la primera que està rebent uns efectes del que pot arribar a ser la no política en indústria. El que s’ha fet és que dir que tots estem donant suport als companys directes que tenim al municipi i tenir en compte que hi ha efectes indirectes i que per tant el gruix de persones que poden veure el seu lloc afectat és molt gran, i no només en les grans empreses com també amb les PIMES del nostre país”.

Related Articles

Deixa un comentari