Celebrada la III Trobada Bastonera Infantil de Catalunya a Sant Andreu

No Comment
Participants a la III Trobada Bastonera Infantil de Catalunya. Foto: Laura Gotarra

Redacció

El passat dissabte 30 de novembre de 2019 es va dur a terme la III Trobada Bastonera Infantil de Catalunya, emmarcat dins de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar, la qual va ser l’esdeveniment que va acollir l’acte de lliurament de premis del 5è Concurs de Música per a Ball de Bastons. Amb una participació rècord de 25 obres inèdites creades especialment per aquesta dansa i compostes per instruments tan diversos com gralla i timbal, flabiol i tamborí, acordió, i violí.

Va ser tot un èxit de participació amb la col·laboració d’autors d’arreu del territori i amb un jurat format per les següents persones:

  • Jordi Fàbregas i Canadell: Músic, impulsor i director del Centre Artesà Tradicionàrius, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Música (1993), el Premi Nacional de cultura popular (1995) i la Medalla d’Honor de Barcelona (2006). Actualment, entre altres, és el Director de la formació Els Ministres del Camí Ral i impulsa el grup folk El Pont d’Arca
  • Joan Sanagustin Badia: Vinculat a la cultura popular, és músic de la Colla de Bastoners d’Esplugues de Llobregat des de fa aproximadament 25 anys. Va estudiar a l’aula de música tradicional de la Generalitat de Catalunya per obtenir el títol de mestre graller.
  • Francesc Sans Bonet: Iniciat en el món de la gralla l’any 1986 i en el sac de gemecs l’any 1989, és un músic que ha tocat arreu d’Europa, Àfrica i Amèrica del Nord. Actualment es dedica, entre altres, a la investigació del context i les funcions pròpies de la música tradicional del nostre país.
  • Maria Castillejos Carbó: Actual secretària de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i presidenta del jurat, membre dels Bastoners de Gavà, ha estat estudiant llenguatge musical i piano des dels 4 anys.

L’entrega del lliurament de premis fou encapçalada per la presidència de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, el Sr. Adrián Ortiz Mera, i pel Joan Sanagustin Badia com a representant del jurat. Tot plegat acompanyats per les colles bastoneres infantils participants en la Trobada Bastonera Infantil de Catalunya. Les obres premiades foren:

  • El primer premi per l’obra ‘La Silenciosa’, composta pel cardedeuenc Cesc Alexandri i Muchart, per ser tocada amb gralla sola o flabiol i tamborí, o a dues veus amb gralla i timbal.
  • El segon premi per l’obra ‘Bastons_3’, composta pel vilafranquí Carles Carbonell Surià, per ser tocada amb una gralla seca i una gralla dolça, amb opció de timbal acompanyant.

Una edició plena de grans obres de les quals només dues sortien premiades però que no treu la genialitat i originalitat de la resta de composicions. L’organització va agrair la participació de totes les compositores i compositors que van presentar una o més obres en aquest concurs, segura que aquestes obres sonaran pels carrers dels pobles i ciutats de Catalunya perquè «són obres que han estat creades per ser tocades al carrer tot ben acompanyades de coreografies amb ball de bastons!»

Related Articles

Deixa un comentari