Treballadores del servei d’assistència domiciliària: incompliment d’empreses i Generalitat en mesures de seguretat pel Covid-19

No Comment

CCOO denuncia la manca de protocols específics en relació a la prevenció i actuació enfront del COVID-19 als Serveis d’Atenció Domiciliària del Consell Comarcal del Vallès Occidental i també a Terrassa

La passada setmana, la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO del Vallès Occidental-Catalunya Central denunciaven que la Generalitat «no està fent protocols d’actuació i mesures per a un sector tan sensible com és el servei d’atenció domiciliària» ni està garantint material de protecció per fer la feina amb garanties mínimes suficients.

«El procediment d’actuació que han rebut les treballadores familiars i auxiliars de la llar per a realitzar el seu treball és genèric i no dona cap garantia ni a les treballadores ni als usuaris i usuàries», emfasitza el comunicat fet públic el divendres 13 de març. Cita com a exemple el fet que aquest «procediment» estableixi que s’ha de «mantenir una distància de seguretat d’un metre entre persones, quan s’està parlant d’unes feines que necessiten contacte amb els usuaris».

La representació legal de les treballadores, a càrrec de CCOO, ha manifestat la «necessitat de disposar d’elements materials per realitzar les feines en situacions de més seguretat (bates d’un sol ús, sabons desinfectants, guants i mascaretes), però les empreses prestadora del servei (People Plus Innovation del Grup Optima, a la comarca) no està aportant cap material d’aquest tipus». Fins al moment, i malgrat la declaració pública del Consell Comarcal demanant una resposta a l’alçada per part de l’empresa, encara no hi ha hagut resposta d’aquesta.

Equip de protecció entregat per dues de les empreses a Terrassa. Les treballadores consideren insuficients.

En el cas de Terrassa, de les tres empreses que realitzen el servei, tant Accent Social (antiga Clece) com Ingesan (grup OHL), estan entregant a les treballadores l’equip de seguretat (Epis, amb guants d’un sol ús, bates i mascaretes a totes les treballadores, a més de sabons desinfectants), que les treballadores consideren insuficient, mentre que Sacyr encara no respon. Eva P., delegada de CCOO, alerta de que les seves companyes «estan molt molta por, sobretot les que tenim persones grans a casa i infants».

A Terrassa, aquesta situació crítica es produeix en un moment especialment complicat per les treballadores del SAD, car molt recentment s’ha estrenat el nou esquema de treball després de resolt el concurs pel contracte del servei, amb canvis d’empresa (ha sortit Suara i entrat Sacyr) i, així també, de treballadores, algunes de les quals encara reclamen dels problemes amb la subrogació dels contractes.

Des de CCOO, finalment, s’insisteix en què «en general des de la Generalitat s’estan elaborant protocols d’aplicació en altres àmbits vinculats amb la dependència (residències i centres de dia) però es manté en un oblit un servei tan important com és l’atenció domiciliària, que alhora entenem que per la seva naturalesa suposa un greu risc per a usuaris i usuàries, treballadores i població en general».

Related Articles

Deixa un comentari