Les llibreries de proximitat s’organitzen per mitigar la crisi que estan patint pel seu tancament

No Comment

La campanya llibreriesobertes.cat vol ajudar les llibreries de proximitat, tot facilitant comprar llibres ara i anar-los a buscar quan tornem a sortir al carrer. A més, llibreteres i editorials independents proposen un seguit de mesures que ajudin a mitigar el greu impacte econòmic que els està causant el tancament.


Les llibreries formen part d’un dels sectors que més estan patint pel tancament de botigues causat per la crisi del Covid-19, agreujat pel fet de la no celebració de la festa de Sant Jordi d’enguany. Per això, s’estan organitzant i han posat en marxa campanyes per revifar les vendes de llibres. Tot un bé cultural, que tant acompanya habitualment, i més encara en temps de tancament a casa com el que estem vivint.

És el cas de la campanya de llibreriesobertes.cat, impulsada per la cooperativa de cultura Som i l’agència Mortensen, a la qual estan adherides les llibreries locals La Temerària, Synusia, Abacus i Cinta, entre moltes altres de municipis arreu del país. La iniciativa demana que es comprin llibres per anticipat a través del catàleg virtual de la web. Seguidament es faran arribar els diners a la llibreria escollida, per tal d’ajudar-los a mantenir-se durant tots aquests temps en què es troben tancades. Un cop aquestes tornin a obrir, es podrà anar a recollir la comanda realitzada.

Suport a les llibreries de proximitat

A banda de les vendes… es tracta de fer demandes per tal de mitigar l’impacte econòmic que suposa el fet de tenir les llibreries tant de temps. Des de la campanya Llibreries Obertes s’afirma que durant el mes de març del 2019, es van vendre 800.412 llibres. Per això, ara es pretén arribar com a mínim a les vendes d’un dia (30.785 llibres necessaris, segons diu la campanya). De fet, tal com resa el manifest que apareix a la web d’aquesta campanya, l’objectiu és el de donar futur a les llibreries de proximitat i ajudar a salvar els llibres en català.

Demandes per mitigar l’impacte econòmic negatiu de llibreries, distribuïdores i editorials independents

Una altra de les campanyes és #LesLlibreriesProposem, la qual neix d’una iniciativa entre diferents llibreries independents i associatives de Barcelona i perifèries. Segons informen des de Synusia, una de les impulsores, de la conversa virtual entre elles va sorgir l’angoixa compartida per la incertesa de tot l’ecosistema llibreter, que comprèn distribuïdores alternatives, editorials i llibreries independents. D’aquí la necessitat de ser propositives i exigir cinc mesures adreçades a ajudar les llibreries, a banda del fet de no celebrar Sant Jordi enguany.

Per tal de col·laborar en aquestes demandes i “posar la vida en el centre”, la campanya encetada s’adreça als poders públics per demanar-los que aprovin una carència en el pagament de lloguers i subministres com aigua, llum i gas, mentre duri la pandèmia, així com en el pagament de les quotes de Seguretat Social i autònoms. Es proposa igualment poder sol·licitar crèdits amb 0% d’interès a la banca ètica i cooperativa. També es planteja poder accedir a ajudes extraordinàries de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i de la Generalitat per poder fer front a la situació. A la vegada, les llibreries signants s’afegeixen a les demandes d’un Pla de Xoc Social per superar aquesta crisi, i l’exigència d’una renda bàsica universal.

Actualment es continuen rebent adhesions a la campanya #LesLlibreriesProposem d’altres llibreries, editorials i distribuïdores. De moment, també s’han adherit a aquesta campanya les llibreteres de La Raposa, Contrabandos, La Ciutat Invisible, La Caníbal i La Carbonera, entre d’altres.

 

Miquel Gordillo

 

Related Articles

Deixa un comentari