[Mouad Essemmaa] No podem predicar el futur, però si prevenir-lo

No Comment

No es tracta de què pot passar, sinó de quan pot passar, quan afrontarem la propera epidèmia o la propera pandèmia. Atenes 430 aC: febre tifoide “Tifus”. 1000 anys després, la plaga del Justiniano va arrasar amb l’imperi bizantí. En el segle XIV pesta negra acaba amb Europa.

Sembla història antiga, cert? No exactament. Fa uns mesos sorgí el brot altament contagiós del coronavirus fins avui dia, arrasant a tots els racons del planeta, ara mateix ja estem desbordats, ningú ho veia venir? Sembla controvers, tenint en compte que molts sou metges-ses, però, us dic que no som Déu. No podem predicar el futur però sí que el podem prevenir.

I és precisament el que us exposo, un nivell de preparació sense precedents en la història mèdica moderna, que s’ha de desenvolupar aquí en l’avantguarda, en primera línia amb vosaltres metges-es, viròlegs/ues, biomèdics/ques i bio-tecnòlegs/ues, investigadors/es…

Aquest virus tan sofisticat és curiós, els seus efectes fisiològics van més enllà de provocar una grip, és capaç de desestructurar famílies, incubant-se en infants convertint-los en una companyia mortal, avis confinats i sols davant l’aparell i la vulnerabilitat en tots els aspectes essencials de la vida, tothom confinat dels éssers més estimats, i fins i tot aquells que ja han traspassat no tenim ni l’opció de dir-los adéu, un confinament tan si ens agrada com si no que estem obligats a fer-ho amb la por de d’estar confinat.

Mentrestant, l’economia de tothom i de quasi totes les classes es desploma. Un virus capaç de posar a la gent entre l’espasa i la paret, una trampa, que subtilment veus que si surts al carrer pots contagiar-te i o morir, però també si et quedes a casa confinat, sense produir ni treballar et pots empobrir econòmicament i també pots morir.

El quit de la qüestió: el que està per venir és encara pitjor, i no ho dic jo, també ho diuen ells, Gov!!

Davant la inoperància del govern espanyol i la incapacitat de tirar pel dret de la Generalitat de Catalunya, amb el pretext que no tenen les competències al ser una comunitat autònoma, i científics/ques, biomèdics/ques, viròlegs/gues, entre altres, buscant la cura del Covid-19.

Uns quants ens plantegem una sèrie de qüestions de fons i les exposo:

-Que ha passat exactament?

Anna Muñoz y Escodi (periodista assessora en comunicació): Sembla que un virus que no sabem exactament com es comporta s’ha estès en un món i una economia globalitzada sense que hàgim sabut com controlar-ho. Davant tant desconeixement és evident que hem d’admetre que la societat més tecnològica de la història no té respostes adequades per situacions com aquesta.

-Que és el que ens ha portat fins aquí?

Anna: Bàsicament pensar que som capaços de molt més del que realment podem fer. Al mateix temps la pandèmia ha posat en evidència l’escletxa social entre els que tenen accés directe a la informació i als mitjans i els que, cada vegada més nombrosos, es queden al marge. Desgraciadament quan sortim de la situació actual, l’escletxa encara serà més gran.

Isabel Marqués Amat (Síndica de Greuges Municipal de Terrassa): Ens ha portat la globalització, que té la seva part bona i, també, una part dolenta, com el coronavirus.

-Qui o quins són els principals actors?

Anna: En primer lloc les autoritats que no han avaluat correctament els riscos després de veure què va passar a la Xina i que posen per davant qüestions territorials i de poder per sobre de l’interès de tots els ciutadans. En segon lloc, tots aquells que prioritzant el seu benestar individual per sobre del bé comú, sense entendre que o sortim tots o ningú estarà segur.

Isabel: Actors a erradicar-lo? Els que manen, els polítics i els poderosos dels diners.

-Tenim un pla de gestió de la crisi?

Isabel: Crec que anem sobre la marxa…però és que els humans no sabem quin futur ens espera…. el que sí que sabem, i ara més, és que hem de ser molt prudents i respectar el nostre planeta en tots els sentits.

Víctor Gutierrez López (secretari de l’associació veïnal de Can Roca i portaveu de Primàries Terrassa): A Catalunya podríem tenir un confinament total, però no ha estat possible. Donat que el govern central no ho permet. Hi ha una elevada manca d’efectius sanitaris i en els propers dies podríem col·lapsar tots els hospitals catalans. Això ha fet que sorgís #TanquemCatalunya amb més de 100.000 signatures demanant el tancament de Catalunya a tanquemcatalunya.cat

-I un pla de prevenció i gestió de la crisi si un altre cop ens hi trobem?

Anna: Espero que alguna cosa haurem après, però no sóc massa optimista. Especialment perquè encara no veig actuacions clares de com evitar que la “parada” actual no acabi en una recessió que acabin pagant els de sempre.

-Podem dir que el que està succeint és fruit d’una guerra biològica i una altra guerra econòmica?

Anna: Jo sóc de tarannà confiat i no crec que el Covid-19 sigui un producte de laboratori deixat anar per guanyar una guerra econòmica entre la Xina i els EUA. En aquest moment el més important és veure com superem la situació amb el menys nombre possible de víctimes biològiques i econòmiques.

Isabel: Uff, jo penso que els humans no som tan dolents, oi? O si? ?

Víctor: Des dels departaments de Salut i Interior de la Generalitat s’hi està treballant de valent per a evitar que torni a passar. El pla que inclou és fer conscienciació ciutadana vers la malaltia i com es poden evitar les properes propagacions. Penseu que aquest virus ha vingut per quedar-se. A l’àrea de salut s’està treballant amb investigadors de l’hospital Trias i Pujol.

-Si és així que cal per frenar la guerra?

Anna: Dos no es barallen si un no vol…. Estan tots al mateix bàndol.

Isabel: Cal pensar amb les persones i no amb els interessos econòmics d’uns quants!!!!

Víctor: La guerra es pot frenar intervenint els òrgans internacionals com l’ONU i l’OTAN. Una mediació pot fer possible l’aturada d’aquesta guerra. Però tot plegat cal treballar-ho de valent.

Després d’aquest seguit de qüestions, reflexions i debat de fons, arribo a la conclusió de què estem vivint la tercera guerra mundial, una guerra silenciosa amb estil avantguardista, l’armamentística i forces armades de l’Estat espanyol que han invertit més que en la sanitat i la ciència, no serveixen per combatre aquesta nova corona vírica.

Mentre que l’altra corona de caràcter militaroide arrossegant corrupció al descobert l’únic refugi parcial que té és la situació de crisi sanitària, justament aquesta crisi podria ser pal·liada econòmicament d’una herència que simbòlicament no és acceptada pel coronat, casualment dita corona estava custodiada per l’IBEX-35. Dic estava perquè ara mateix ja no està custodiada sinó que ha passat a ser propietat privada del gegant asiàtic que va guanyant la guerra econòmica, fent desplomar els mercats de valor, cauen en picat, els compra al preu més baix.

Arribarà el dia que s’aixeca el confinament i una suposada tornada a la normalitat, però res serà igual després de la davallada forta, descobrim que els nostres mercats ja no són nostres sinó que de forma legal i legitima el mercat de valors és propietat del gegant asiàtic que és qui es declara el rei de l’economia llavors tothom li ha de rendir respecte i obediència, i aquí és l’epicentre de la tercera guerra mundial, i el pitjor encara està per venir, ja ens podem preparar, aviat serà massa tard.

Més responsabilitat social i menys confinament de competències i drets. Menys tancs i més respiradors d’oxígen. Més pau!!

Mouad Essemmaa, activista social i polític, artista, dissenyador industrial i estudiant arquitecte.

Related Articles

Deixa un comentari