Contra l’ERTE a Sehrs i per la municipalització del servei menjadors escolars. L’Ajuntament garanteix els salaris acreditats

No Comment

Treballadores del servei de menjadors escolars terrassenc, gestionat actualment per l’empresa Serhs Food, denuncien que els volen aplicar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) tot i que «les administracions contractants segueixen abonant les despeses salarials del personal adscrit al contracte», segons s’afirma en una «Carta oberta a l’Alcalde de Terrassa», publicada el passat 27 de març, signat per la Plataforma Serhs Food Explota, un «grup autònom de treballadors/es» que comptaria amb el «suport dels sindicats combatius i de classe». L’alcalde Jordi Ballart ha donat resposta a la carta expressant la seva “solidaritat i la del Govern Municipal en aquests moments tan difícils”.

D’acord amb la informació exposada a la Carta, «l’Administració», en referència a l’Ajuntament de Terrassa, «pagarà a l’empresa els costos salarials dels treballadors/es», però tot i això «l’empresa segueix obstinada en tirar endavant l’ERTE. Això vol dir, ras i curt, que tot i no estar oferint cap servei i rebent una subvenció per a pagar-nos els salaris, l’empresa prefereix embutxacar-se aquests diners i fotre’ns igualment al carrer. Escanyapobres!!».
La Plataforma qualifica de «lamentable abús patronal» aquesta situació, i un atac «contra un col·lectiu tan precaritzat com el nostre», tot informant al mateix temps que «el nostre salari complet no arriba als 350 euros mensuals». Davant aquesta situació la Plataforma exposa «dues úniques demandes». La primera, la retirada immediata de l’ERTO i el pagament íntegre del «raquític» salari.

La segona, «l’absoluta municipalització del servei», en considerar que, «coneixem de primera mà el funcionament de l’empresa» i que «alimentar als nostres infants no és un simple servei de càtering. No som cambreres ni cambrers, som educadores i educadors, que hem de poder vetllar per l’educació alimentària dels infants i per la prevenció de trastorns alimentaris».

El grup de treballadores i treballadors afirma que «quan un servei públic es posa en mans d’una empresa privada, les prioritats canvien i les necessitats dels infants o centres educatius passen en un segon terme», perquè llavors «les lògiques que imperen són les del mercat, és a dir, reduir despeses i augmentar beneficis». I es pregunta: «estem disposats com a ciutadans de Terrassa que una empresa redueixi les serves despeses i augmenti els seus beneficis a costa de la qualitat del menjar o les condiciones laborals dels treballadors/es?».

Considera, així mateix, que «són massa els exemples que vivim dia a dia d’aquestes lògiques. Monitores soles amb grups de més de 30 infants, dues monitores per grups de 60, monitores que si es posen malaltes no són substituïdes fins al cap dels dies… i tot això sovint passa en centres d’altra complexitat on l’alumnat necessita una atenció especial».

Finalment, la Plataforma afirma sentir-se «decebuts amb la delegació sindical d’USOC, qui ha fet una gestió de la informació poc clarificadora i que han acceptat com a un mal inevitable l’execució d’un ERTE il·legal», i és aquesta la raó per la qual han decidit «passar a l’ofensiva i lluitar, no només per les nostres condicions laborals sinó també per a fer possibles les condicions necessàries per a dur a terme un servei de qualitat».

En una ràpida i sorprenent resposta a la carta de la Plataforma, per la seva part, l’alcalde Jordi Ballart assegura que “el Govern Municipal no comparteix en absolut les accions endegades per SEHRS FOOD, unilateralment, en relació al personal adscrit al servei escolar de menjador a centres docents públics. Com bé dieu al vostre comunicat, l’Ajuntament ha procedit a suspendre temporalment l’execució d’aquells contractes que no són susceptibles de prestació, entre d’altres els motivats pel tancament de centres educatius en les actuals circumstàncies excepcionals, i fins que la dita prestació es pugui reprendre”.

Recorda que “precisament, la suspensió de l’execució d’aquests contractes té entre d’altres la finalitat de preservar al màxim els llocs de treball, motiu pel qual l’ajuntament assumeix durant el període de la suspensió les despeses salarials acreditades que efectivament hagués abonat el contractista al personal que figurés adscrit, i el contractista s’ha de comprometre a mantenir adscrit al contracte durant el període de suspensió el referit personal i a continuar abonant els salaris”.
I que, per tant: “És per això que s’ha procedit a posar en coneixement del Servei de Contractació i dels Serveis Jurídics municipals, la informació que m’heu traslladat, als efectes que estudiïn urgentment els contractes corresponents entre SEHRS FOOD i l’Ajuntament de Terrassa”. En Jordi Ballart acaba la carta de resposta fent costat a la Plataforma: “Com a Alcalde, us expresso també la meva solidaritat i la del Govern Municipal en aquests moments tan difícils.”

Related Articles

Deixa un comentari