L’Alcavot, un espai cultural a Castellar del Vallés

No Comment

Elvira Franch

A finals de l’any 2021, pràcticament quan encara teníem força viu el record d’una pandèmia que va afectar a tot el món: un apassionat del teatre, Gabi Ruiz, de Castellar del Vallès, que feia poc que s’havia prejubilat, va trobar la idea justa per poder gaudir de la seva passió i de passada no estar tancat a casa com durant un temps ens vam veure obligats. Feia temps que li barrinava la idea i va decidir tirar-la endavant.

Gabi Ruiz havia estat membre de la junta directiva de la Fundació Xarxa d’Espectacles infantils i Juvenils de Catalunya, on era membre constituent d’administració i gestió d’espectacles. La seva experiència i il·lusió en aquest camp el va portar a tirar endavant un espai cultural i dotar el seu municipi d’un lloc de creació, desenvolupament i oferta de propostes culturals. Un espai on ubicar produccions teatrals, recitals, monòlegs, concerts de petit format, sessions de contes, exposicions, cursos i tallers, activitats d’esplai, reunions… en definitiva tot el que tingués a veure amb la cultura que no fossin festes particulars.

El local. En Gabi de seguida va trobar col·laboradors que es van afegir al projecte per ajudar-lo. Abans de res, en Gabi es va dedicar a buscar un local ben situat al centre del poble. Sense pensar-s’ho massa el va llogar i amb poc temps el va convertir en un espai diàfan, dotant-lo amb un aforament per vuitanta persones, amb cadires plegables i un escenari mòbil, en forma d’entarimat, que pot adaptar-se a les diferents necessitats en funció de l’activitat cultural que s’hi vulgui dur a terme. Es va actualitzar la instal·lació elèctrica i es van construir uns lavabos nous a peu pla i inclusius, amb el pensament que ningú trobes cap barrera per poder gaudir de qualsevol manifestació cultural. Com és natural, es van instal·lar focus i un aparell per projectar documents audiovisuals.

Ajudes econòmiques. Per cobrir les despeses de permisos i de les obres, i per ajudar en el seu funcionament, ja que, com s’ha dit, l’espai és privat, i també per poder assolir l’autofinançament, es van pensar amb una fórmula de micromecenatge, que va consistir a trobar persones disposades a fer una aportació econòmica d’entre 100 i 1.000 euros, amb el compromís, per part de l’impulsor del projecte, que les quantitats seran retornades als mecenes en un màxim de dos anys, o sigui l’any 2024. A part, també es va crear un micromecenatge per les persones que van voler col·laborar amb aportacions de des de 25 fins a 100 euros; en aquest cas, tenien una recompensa com ara que el nom d’aquests protectors econòmics (que van ser un centenar) figurin en un plafó just a l’entrada del local, a part d’estar recompensats, en unes entrades gratuïtes o amb descomptes, durant la temporada, depenent de cada aportació.

El nom. Abans d’obrir portes, calia posar nom al local i al projecte. Després de buscar i consultar, li van posar «Alcavot», nom que es donava al teló o cortinatge que substituïa el teló més gros de boca de l’escenari; i es feia servir per fer un canvi d’escena ràpid, per avisar al públic que encara no s’havia acabat l’obra. Un nom escaient amb la idea, ja que la sala és reduïda i pot servir per recalçar als grans teatres; al mateix temps pot donar cabuda a qualsevol manifestació cultural que requereixi un espai de proximitat.

La inauguració i funcionament:

L’Alcavot es va inaugurar dijous 9 desembre de 2021 amb una exposició pictòrica d’obres de pintors de Castellar del Vallès; i l’endemà (divendres i dissabte) es va representar la funció «El retaule del flautista» de Jordi Teixidor, interpretada per la companyia castellarenca Associació T.I.C. Escènic.

Des d’aleshores l’activitat no ha parat, i ha augmentat considerablement, fins i tot superant les expectatives de l’il·lusionat creador i dels que van confiar en ell.

A hores d’ara, porten més de 110 representacions teatrals entre propostes per infants i per adults, 88 activitats de concerts, vermuts literaris i altres esdeveniments com festivals o l’anomenat «S’horabaixa», que consta en fer diverses activitats en forma de cafè-teatre.

A més, la sala Alcavot està oberta per poder fer assajos de grups de teatre del municipi i també de fora, gravacions vàries, reunions i assemblees; inclús el seu fundador va a assessorar alguna representació teatral a les escoles que li demanen.

Pel que fa a col·laboracions, L’Alcavot participa en programes de normalització lingüística, concretament de Sabadell; també amb l’escola Universitària Gibernat de Sant Cugat del Vallès i la Facultat d’humanitats de l’UAB.

Per concloure, la iniciativa està oberta a qualsevol projecte cultural que hi vulgui participar.

Biblioteca del Sr. Feliu Formosa

Un dels punts importants d’aquesta iniciativa, és que recentment, el poeta, dramaturg i professor d’art dramàtic, l’il·lustre Sr. Feliu Formosa, fill de Sabadell i vincula durant anys a Terrassa, va cedir la seva biblioteca teatral a la sala Alcavot. Una col·lecció que conté uns 1.500 llibres i que consta d’obres de teatre, assajos, biografies i estudis teatrals; i una part molt rellevant especialitzada amb obres de Shakespeare. La inauguració d’aquesta biblioteca es va celebrar el passat mes d’abril, amb la presència de propi Feliu Formosa. L’acte el va iniciar en Jordi Boixaderas fent una sentida lectura, més tard es va representar l’espectacle poètic «Als estatges de la mort» que el mateix Feliu Formosa havia traduït. La representació, i també la donació dels llibres, va ser assessorada per Francesc Ventura de l’Espai Foc Ventura de Sabadell, amic personal de Formosa.

Actualment, s’estan catalogant totes les publicacions perquè puguin ser consultades per tothom que estigui interessat i s’han exposat en unes estanteries a la mateixa sala Alcavot.

Donem la nostra enhorabona al creador del projecte de la sala Alcavot i a tots els seguidors i espectadors en general que fan que la iniciativa continuï amb èxit.

Related Articles

Deixa un comentari