Recurreguda l’aprovació definitiva del marcropolígon de Bellots II

No Comment
marxa_els_bellots_II Marxa als Bellots, el desembre de 2021

La Plataforma Tu Ets Entorns presenta un recurs a l’aprovació definitiva del marcropolígon que projecta l’Ajuntament

Lluís Costa

L’aprovació de la modificació del POUM del sector dels Bellots II, denuncia la Plataforma Tu Ets Entorns, «incompleix certes determinacions de caràcter formal-administratiu que el fan nul de ple dret per la tramitació que s’ha fet». Entre altres motius, informa, es considera nul perquè el document definitiu aprovat no va ser sotmès a participació pública una vegada retornat de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità, incomplint així diverses lleis vigents com la 19/2014 i la 27/2006.

Afegeix que, tot i les múltiples instàncies i reclamacions fetes al registre, l’Ajuntament «no va actuar de forma transparent, inclús no adjuntant la informació sol·licitada més recent i entregant documents desactualitzats». La Plataforma l’acusa, per tant, d’intentar dificultar així la participació dels moviments i entitats preocupats pels entorns de la ciutat en el debat en igualtat de condicions.

Greus acusacions aquestes, fetes públiques el 29 de novembre en roda de premsa, per la citada Plataforma, que informà de la presentació, el 14 de novembre, d’un recurs de reposició contra l’aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en l’àmbit del sector dels Bellots II, a través de l’entitats ADENC.

La Plataforma manté així, tal com ha mantingut des de la seva creació, el 2020, «el combat contra el projecte del macro-polígon de logística de Bellots II», declarà en roda de premsa aquest 29 de novembre. La via legal, asseguren, «no és més que una forma de lluita social, la qual entenem molt més àmplia».

Malgrat les «traves i entramat poc transparent dels processos administratius que desincentiven la participació i implicació ciutadana en qüestions tan importants com és l’urbanisme», denuncia, l’entitat afirma haver recollit «evidències suficients» per sustentar aquest recurs.

L’Ajuntament hauria «dificultat l’accés a la informació» i «vulnerat així el dret a la participació pública». Considera que la proposta definitiva aprovada no és compatible amb la preservació de l’entorn natural, el que suposa un greuge a un corredor prioritari per al manteniment de la biodiversitat, com és la via verda entre Collserola i Sant Llorenç.

L’Ajuntament hauria «dificultat l’accés a la informació» i «vulnerat així el dret a la participació pública»

Les denúncies, que compten amb el suport de 32 entitats veïnals, moviments socials i associatius i organitzacions polítiques representades per la Plataforma, palesarien que els arguments oferts pel consistori, d’altra banda, «contradiuen l’informe emès pel Síndic de Greuges». Citen també declaracions del regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, segons les quals «aturar el desenvolupament [del macro-polígon] suposaria indemnitzar els propietaris del sòl amb quantitats que superen els centenars de milions d’euros», que mai haurien estat sustentades per cap informe, tal com la Plataforma reclamà. Això, alerten les entitats, podria arribar a ser «manipulació de l’opinió pública a favor dels interessos dels promotors».

Pel que fa als aspectes ambientals, l’informe vol demostrar que «no estan correctament considerats al document de la modificació del POUM». Un d’ells és per l’afectació al connector territorial reconegut pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona de la Via Verda Collserola-Sant Llorenç del Munt que incideix al Torrent de la Betzuca-Grípia. Tampoc incorporaria informes previs sobre canvi climàtic, ni sobre biodiversitat.

El recurs de la Plataforma d’entitats denuncia encara que «l’aprofitament urbanístic, de més de 95 hectàrees, és el major en els darrers 20 anys a la zona, no preveu cap mitigació a la pèrdua de biodiversitat». És el cas de l’avifauna identificada pel Grup d’Ornitologia del Centre Excursionista de Terrassa.

Denuncia també, en destacar la importància de l’espai agrari i que l’estudi ambiental «no concreta el valor agrari dels sòls afectats», que s’està «reduint molt significativament la massa agrària de major dimensió restant al municipi de Terrassa, anant en contra de les estratègies europees més recents».

Per tot això, la Plataforma anuncia que seguirà «lluitant per salvar els Bellots», difonent informació i presentant arguments perquè les reivindicacions siguin tingudes en compte en el debat polític que hi haurà de cara a les municipals, tot insistint que «aquest macroprojecte perpetua i fomenta un model de societat consumista que perjudica greument l’economia, generant llocs de treball precari i posant en perill el comerç local, el medi ambient i el benestar de la població. Per tot això, avui i demà seguirem defensant els Bellots com a espai natural i infraestructura estratègica de la ciutat».

Related Articles

Deixa un comentari