Salvem el bosc de Volpelleres! Inici de recollida de fons a Goteo per protegir el bosc de Volpelleres a Sant Cugat

No Comment


Què passa al Bosc de Volpelleres?

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès té previst construir el nou edifici de l’escola d’infantil i primària ‘La Mirada’, en una zona d’arbrat enmig del bosc de Volpelleres. Davant d’aquesta iniciativa, una assemblea de grups: SOS Bosc Volpelleres, ADENC, EdC, Grupo Local WWF Barcelona, INTERcids, la Plataforma animalista de Sant Cugat, l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat, Rebel·lió o Extinció Sant Cugat, Fridays For Future Sant Cugat, l’Associació el Mussol per a la protecció del paisatge, entre d’altres entitats ecologistes; entenen i recolzen la necessitat del nou edifici, però no consideren que el bosc sigui la millor de les alternatives d’emplaçament, donat «l’enorme i irreparable impacte ambiental que suposaria».

L’edifici ocuparia uns 6000 m2 i s’envoltaria d’accessos i d’una franja perimetral de protecció contra incendis de més de 8.000 m2, on s’hauria de fer aclarida de totes les branques baixes i tala de l’arbrat i de tot el sotabosc. Tot això suposaria una pèrdua directa d’uns 15.000 m2 i una afectació indirecta a tota la resta de l’ecosistema (que té una superfície total de 130.000 m2, inclosa la riera), degut a l’erosió, l’ombra, la contaminació, el soroll i la llum excessives, la pèrdua d’hàbitats, l’alteració del cicle de l’aigua…

Per això, demanen «protegir i salvaguardar el bosc i cercar un emplaçament del nou edifici fora del bosc, atès que hi ha alternatives viables i més tractant-se d’un barri nou».

Per més informació, les entitats han posat a disposició aquest petit reportatge: https://youtu.be/iQvoFpYvSik

Què volen salvar i que està a punt de ser destruït si no es fa res?

A Sant Cugat del Vallès, Barcelona, existeix un fragment forestal, el bosc de Volpelleres, amb una gran biodiversitat, pròpia d’un bosc natural i no pas d’un parc urbà, com se l’ha qualificat des del consistori.

És un pulmó urbà, únic i singular, amb més de 40 espècies d’ocells, amb teixons, guineus, senglars, rèptils, amfibis… Un racó de pau on poder gaudir de la natura i on encara s’escolten amb força els cants dels ocells, entre els sorolls de les vies interurbanes, trens, grues, excavadores i formigoneres.

Està situat al barri de Volpelleres, en ple procés de nova edificació i, malgrat l’existència de solars sense construir, l’Ajuntament vol edificar una escola al bell mig d’aquest bosc.

Per conèixer més del bosc podeu veure aquest vídeo:
https://youtu.be/EdmpPmDTc2A

Preservar els valors i serveis ecosistèmics que el bosc de Volpelleres aporta a persones i a les de la resta d’espècies

Per això, cal protegir-lo, evitant la seva fragmentació i assegurant la seva connectivitat. I per això, consideren, s’ha d’aturar tota amenaça de destrucció, com ara la construcció d’un edifici escolar.

Un cop exhaurides altres vies, queda un bocí d’esperança amb la judicial, ja iniciada amb un recurs contenciós al TSJC contra el Departament de Territori de la Generalitat per haver dut a terme la requalificació urbanística, en contra de l’Informe de la seva pròpia Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA).

Ara però, és necessària l’ajuda econòmica per tirar endavant un altre recurs on demanen mesures cautelars. Amb la recollida de fons, també volen donar a conèixer la riquesa en biodiversitat i l’espai de salut que representa per a la ciutadania el bosc de Volpelleres.

Les aportacions serviran per afrontar les despeses professionals que origina el recurs contenciós contra l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i així poder aturar l’execució del projecte. En aquesta imatge es pot veure l’àrea de construcció amb tot l’arbrat afectat.

Amb l’objectiu de salvar el bosc de Volpelleres, SOS Bosc Volpelleres (SBV) i ADENC comencen una campanya pública de recollida de fons a Goteo:

https://goteo.cc/salvemvolpelleres

Amb aquesta iniciativa, s’espera recollir el mínim de 4.705 €, d’aquí al 18 de juliol, necessari per a cobrir les despeses del recurs contenciós contra l’aprovació del projecte executiu del nou edifici de “La Mirada”.

Les aportacions es fan a l’adreça goteo.cc/salvemvolpelleres, on es troba tota la informació i on es detallen els sis tipus de recompenses artístiques i al·legòriques del bosc, com a agraïment.
Des de SOS Bosc Volpelleres, ADENC, EdC, Grupo Local WWF Barcelona, INTERcids, la Plataforma animalista de Sant Cugat, l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat, Rebel·lió o Extinció Sant Cugat, Fridays For Future Sant Cugat, l’Associació el Mussol per a la protecció del paisatge, entre d’altres entitats ecologistes, insistim en la necessitat de valorar un emplaçament del nou edifici fora del bosc, cada cop més necessari per la salut de tothom, del planeta i de les generacions futures.

Related Articles

Deixa un comentari