120 anys del primer curs d’enginyeria a la ciutat

No Comment

L’ESEIAAT de la UPC celebra els inicis dels estudis universitaris a Terrassa, la segona ciutat universitària més important de Catalunya, després de Barcelona.

Des de la seva creació, l’Escola ha format desenes de milers d’enginyers i enginyeres que han liderat el progrés tecnològic, econòmic i industrial del país.


El dia 3 de febrer de 1902, el professor de ‘Teoria de Teixits’ i primer director de l’antiga Escola Superior d’Indústries de Terrassa, Pere Vacarisses i Bofill, va fer el discurs inaugural del primer curs d’enginyeria que s’impartia a la ciutat egarenca.  Les primeres classes es van donar a l’Ajuntament i, poques setmanes després, es van poder impartir a l’edifici del carrer Topete del municipi. Finalment, el 9 de maig del mateix any, amb la presència del ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, el comte de Romanones, es posava la primera pedra de l’anomenat Palau d’Indústries, un edifici projectat per Lluís Muncunill, inaugurat el 3 de juliol de 1904 i que és la seu de l’actual Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC).

Pere Vacarissas i Bofill (director de l’Escola), Bartomeu Amat i Brugada, Eugeni Ferrer i Dalmau, Percey R. Chown, Josep Prats i Aymerich formen el cos docent del curs 1902-1903, el primer curs impartit a l’Escola Superior d’Indústries de Terrassa que va tenir lloc, als seu inicis, a l’Ajuntament de la ciutat i, més tard, a l’edifici del carrer Topete de la localitat. En plena segona revolució industrial, Terrassa, juntament amb Bilbao, Madrid i Barcelona, passava a formar part del grup reduït  de ciutats de l’Estat que comptaven amb un centre superior de formació en enginyeria.

Pere Vacarissas i Bofill, el primer director de l’Escola. Foto: UPC

Del vapor a l’espai, Terrassa batega amb cor politècnic

L’ESEIAAT commemora el 120è aniversari amb una programació que inclou un seguit d’activitats que tindran lloc durant tot l’any i de les quals el centre anirà informant. La celebració porta com a lema “1902-2022, Terrassa, cor politècnic”, al web https://eseiaat.upc.edu/ca/120anys

L’Ajuntament de Terrassa s’ha sumat a la celebració, posant l’ESEIAAT al centre de la Fira Modernista, en la qual la ciutat i la Universitat oferiran propostes diverses per visibilitzar aquest centre docent i per donar a conèixer la seva història, sempre lligada a la ciutat així com al progrés del país. Aquesta agenda d’activitats es podrà consultar al lloc https://www.festacatalunya.cat/

Segons Xavier Roca, el director de l’ESEIAAT, “al llarg d’aquests 120 anys, la formació d’enginyers i d’enginyeres a Terrassa ha proporcionat a la societat professionals altament qualificats que han abordat amb excel·lència els reptes i  les necessitats del país en cadascuna de les etapes econòmiques i tecnològiques del darrer segle”. 

1902, primera pedra d’un edifici singular

Una de les vessants mes desconegudes i singulars del modernisme català és el modernisme industrial. El Palau d’Indústries, que va acollir l’Escola Industrial de Terrassa, n’és un bon exemple de la plasmació d’aquesta singularitat. La primera pedra es va posar el dia 9 de maig, amb la presència del ministre d’Instrucció Pública i Belles Artes, el compte de Romanones. L’edifici es va inaugurar amb motiu de l’Exposició de Productes Locals, el 3 de juliol del 1904.  L’arquitecte Lluís Muncunill es va inspirar en l’edifici de la Universitat de Barcelona d’Elies Rogent, que data del 1856. La construcció segueix els models de l’arquitectura eclèctica alemanya, però Muncunill va introduir, per modernitzar aquesta imatge, el maó vist i les aplicacions ceràmiques de color, que contrasten amb els murs de paredat comú i la pedra dels accessos. El maó és utilitzat, doncs, com a element decoratiu principal.

El 1972 va ser la seu de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (EUETIT), any en què l’Escola va passar a formar part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Posteriorment, l’any 2010, l’EUETIT va canviar el nom pel de Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET). Cinc anys desprès, al 2015, l’EET i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) es fusionen i creen l’actual ESEIAAT de la UPC, amb seu a l’edifici que es va inaugurar l’any 1904.

L’edifici de l’actual ESEIAAT ha estat, al llarg de la història del darrer segle, bressol de la major part de les àrees de l’enginyeria, com són la industrial, l’elèctrica, l’electrònica, la robòtica, la mecànica, la química, la tèxtil, la del disseny, l’audiovisual i, més recentment, l’aeroespacial.

En total, l’ESEIAAT de la UPC forma cada curs 4.000 enginyers i enginyeres a les seves aules i laboratoris, i gradua 800 professionals de l’enginyeria altament qualificats cada any. Aquestes xifres, sumades als 10 graus i 10 màsters universitaris que imparteix actualment, posicionen aquest centre de la UPC entre els cinc més importants de l’Estat i el més gran de Catalunya.

 

 

Related Articles

Deixa un comentari