18 premis teatrals han aconseguit aquesta temporada els grups terrassencs i un d’Ullastrell

No Comment
Actors i directors de Qollunaka amb el premi de Millor Obra de Malgrat de Mar.

Eloi Falguera
Director i autor

Fa uns mesos, des d’aquestes mateixes planes, parlava de l’expansió que ha experimentat en els darrers anys el teatre no professional a la nostra ciutat. Expansió en nombre de grups i companyies (actualment n’hi ha una trentena), però també l’augment de grups terrassencs que porten de gira els seus espectacles per mostres i concursos d’arreu de Catalunya.

Ara que la temporada teatral s’acaba, es pot afirmar que, un any més, la presència de grups terrassencs en aquest circuit de mostres i concursos ha estat molt significatiu. Per tant, es va consolidant aquesta tendència de Terrassa com una de les capitals del teatre amateur català.

Aquest fet (que hauria de ser tot un orgull i que demostra que a la nostra ciutat es fa teatre de qualitat) sorprenentment és molt desconegut per a la majoria de terrassencs i, m’atreviria a dir, per a les autoritats municipals. Només cal repassar les hemeroteques dels principals mitjans de comunicació locals per adonar-se de la poca visibilitat i importància que donen als èxits que aconsegueixen els grups de teatre de la ciutat.

Aquesta temporada han estat bàsicament 5 les companyies terrassenques que han dut els seus espectacles de gira: Qollunaka, Amics de les Arts, Punt i Seguit Teatre, PAM i Companyia 8. A aquestes companyies voldria afegir-hi el grup GATU d’Ullastrell, molt vinculat al teatre de la nostra ciutat.

En total, aquests 6 grups han participat a 7 concursos d’arreu de Catalunya i a nombroses mostres. Entre tots han rebut 18 premis i han aconseguit guanyar 2 d’aquests concursos (Malgrat de Mar i Sant Feliu de Guíxols). Un èxit, doncs, més que remarcable. Repassem ara, per grups, totes les obres i els guardons.

Punt i Seguit Teatre

Aquesta companyia és la que més premis ha aconseguit aquesta temporada, un total de 6. Amb l’obra Lampedusa (un drama sobre la immigració), han participat en el XII Concurs de Sant Feliu de Llobregat, on han obtingut el 1r. Premi al millor actor principal, per a Francesc Falguera, que feia el paper del pescador Stefano.

Amb l’obra El traspàs, d’Eloi Falguera, han participat en els concursos de Sant Feliu de Codines, Santa Eugènia de Berga i Sant Feliu de Guíxols. En aquests tres certàmens han rebut 5 premis més: Marta Bou ha rebut un 2n premi d’actriu, Eloi Falguera un 3r de direcció, també un 3r de millor obra i, finalment, Francesc Falguera ha rebut dos premis més d’actor, pel seu paper de Just, un mosso d’esquadra. Cal destacar que Francesc Falguera, en els darrers 10 anys, acumula ja més de 55 premis d’actor. L’obra El traspàs continuarà de gira la temporada vinent.

Qollunaka

Amb la comèdia Tot assajant… Un clàssic (escrita i dirigida per Òscar Garcia i Eduard Garcia) els Qollunaka han participat al 22è. Concurs de Malgrat de Mar. I no ho podien haver fet millor. A més de guanyar el concurs, rebent el premi a la millor obra, han aconseguit 4 guardons més: 1r. Premi a millor actor principal, per a Carles Gutés; 2n. Premi a la direcció per a Òscar Garcia i Eduard Garcia; 2n. Premi a actor principal per a Paco Burguillos i 3r. Premi d’actor de repartiment per a Josep Martínez, “Kazo”.

A més, han representat l’obra per diverses mostres: Sant Feliu de Codines, Castellterçol o la Fira Mediterrània de Manresa. El grup Qollunaka portarà de gira la pròxima temporada la recentment estrenada Qui té por de Virgínia Woolf?, d’Edward Albee.

Grup de Teatre d’Amics de les Arts

Amb l’obra Cansalada cancel·lada, de Gerard Vázquez, han participat a 4 concursos (Sant Feliu de Guíxols, Malgrat de Mar, Arenys de Mar i Taca’m de Caldes de Montbui). El repte era important, ja que es tracta d’una comèdia de només dos personatges. El resultat ha estat magnífic: 5 premis. Ernest Castañé (que fa el paper d’un actor de teatre d’allò més excèntric) ha rebut premi d’actor principal a 3 concursos: Arenys, Caldes i Sant Feliu de Guíxols. Toni Garrich (que fa de director de teatre que intenta muntar una obra amb aquest excèntric actor) ha rebut premi d’actor principal a Sant Feliu de Guíxols. En aquest darrer concurs han rebut també el prestigiós premi a la millor dicció i vocalització, molt difícil d’aconseguir.

Pel que fa a l’obra Deixeu-me un tenor, de Ken Ludwig, el grup d’Amics de les Arts l’ha representat a diverses mostres com la d’Ullastrell, la Mostra Nacional de Pineda de Mar, la Set de Teatre de Terrassa o a Escenes Locals. La pròxima temporada continuaran portant de gira aquesta fantàstica comèdia d’embolics. Tenen confirmada la seva participació, per exemple, al proper concurs d’Olesa de Montserrat.

PAM Teatre

El grup del Casal de Sant Pere ha participat al 31e. Concurs de Teatre Català de Gràcia, amb l’obra de Woody Allen “Per la mort de Déu”. Tot i que no han rebut premis, sí que han estat nominats en diverses categories. Amb aquesta obra també han participat en la Mostra de Les Franqueses del Vallès i a la Set de Teatre de Terrassa.
La temporada vinent duran de gira, principalment, l’impactant “thriller” Les regles del joc, acabat d’estrenar.
Pel que fa als grups infantils de PAM Teatre, han participat en la Mostra de Teatre infantil i juvenil de Castellar del Vallès. Els més petits hi han representat l’obra “Química accidental” i el grup dels mitjans l’obra “Draga draga”.

Companyia 8

Estan portant de gira la comèdia M’agrades a les fosques, de Rosa Ponsarnau, que ens parla de tres generacions de dones que viuen en una mateixa casa. Han participat a la Mostra Set de Teatre de Terrassa, la Mostra Nacional de Pineda de Mar i la Mostra de Teatre Còmic de Les Garrigues (que fins fa molt poc era un concurs). A més, han realitzat nombroses actuacions. L’abril passat, per exemple, van ser al Teatre Porta 4 de Barcelona.

Directores del musical Sóc una nena, de GATU, amb els premis de Sant Feliu Guíxols. Foto: GATU

Grup GATU d’Ullastrell

Finalment, he volgut incloure aquest grup d’Ullastrell, molt vinculat a la nostra ciutat, i que organitza una de les mostres de teatre més antigues de Catalunya.

Amb el musical Sóc una nena (estrenat la tardor del 2016 i on actuen més d’una trentena d’actrius i actors), han participat en el concurs de Sant Feliu de Guíxols, com Amics de les Arts i Punt i Seguit. Han guanyat el premi a la Millor direcció, concedit a les 4 directores (Pepa Montes, Mar Puig, Mariona Morral i Roser Anglada) i també el premi a la Millor obra.

A la Mostra Nacional de Pineda de Mar hi van representar 2 musicals nous: Shanda i Like a Virgin. Sobre Like a Virgin, dirigida per Diego García, cal esmentar que va participar en els Premios Escenamateur “Juan Mayorga” de Madrid, on va rebre la nominació a Millor autoria.

Related Articles

Deixa un comentari