ADN, ‘Viajeros del tiempo’, recopila treballs i anuncia novetats

No Comment
Àngel, Ricard i Uri són la banda ADN, al local d’assaig. Foto PV

La banda de heavy metal nascuda en la dècada dels 1980 publica ara, per primera vegada en EP i LP, els seus 17 temes,
mentre prepara nou material per engegar una nova fase, des de l’experiència viscuda i incorporant noves vibracions.

Pep Valenzuela

ADN havia anunciat la publicació d’un EP amb el conjunt dels temes que havien creat durant els anys de vida activa com a grup, en els anys 80. Ara, però, treuen un primer CD, Viajeros en el tiempo, amb 5 temes només, tot anunciant pel mes de gener dels 2020 un LP amb els 17 temes que falten. Explica en Ricard Reollo, en entrevista amb Malarrassa, que ha estat només per qüestions tècniques. Publica la companyia Leyenda Records, especialitzada en grups de heavy metal i altres de rock.

En aquest EP rescaten 4 temes antics, respectant la gravació original, intentant reproduir el so antic, que ha estat una feina tècnica difícil. El cinquè tema, com a bonus track, és de la formació original d’ADN, de l’any 1982, en un bar de La Maurina, amb una platina i dos micròfons. Tot plegat són peces de col·leccionista, «tenim molta gent que les col·lecciona, i els donen molt valor», assegura en Ricard. En el proper CD sortiran 9 temes de diversos concerts, que no s’havien gravat mai, i 3 més d’aquest mateix del bar de La Maurina.

Ara mateix ja hi ha una acollida i venda de l’EP molt bona, declara en Ricard, membre fundador, guitarra, dobro i veu. Van fer una tirada de 500 EP, dels quals han venut molt de pressa més de 350. Fins i tot fora del país, a llocs llunyans com Mèxic, Japó, Suècia, i altres més propers, com Euskadi.

Aquest treball de recopilació dels temes propis s’allarga des de fa alguns anys i s’ha anat fent malgrat la sortida d’alguns dels membres de les diferents formacions que ha tingut ADN fins ara, amb l’equip actual, format pel mateix Ricard, l’Àngel Làzaro a la bateria i l’Uri Puig al baix i veus.

«Tanquem així l’època antiga», diu en Ricard, «i ara farem temes nous molt més moderns i diferents, perquè la meva inspiració com a compositor també ha canviat molt». De totes maneres, a les actuacions continuaran oferint els temes de la primera etapa. Ara mateix ja tenen prou temes nous, però abans de fer-los públics volen acabar amb la publicació de tot el material de la primera etapa. L’Uri matisa encara: «Aquest disc agafa l’essència d’ADN, però té uns matisos que escoltes ara i no sona com música de fa 30 anys».

En tot cas, afegeix en Ricard, a la dècada dels 80 vam fer un estil identificable, la gent ens reconeix, els girs, les maneres. Per això el títol, continuem aportant.

El heavy d’avui, coincideixen, no és igual. Els temes nous d’ADN parteixen de l’estil dels 80, però agafant elements nous i moderns, noves afinacions i sons, és un dis del segle XXI. En aquest sentit, l’aportació de l’Uri ha estat molt important, emfasitza el Ricard, tot afirmant que «la novetat del heavy del XXI, la diferència principal, és que mentre als 80 hi havia unes melodies espectaculars, harmonies i veus, ara es treballa més la velocitat i el volum».

L’Uri afegeix encara una altra diferència: «crec que hi ha tota una barreja d’estils, s’ha produït un gran mestissatge en aquest temps. Als 80 estava molt definit els estils: hard rock, heavy, trash, black. Ara hi ha una barreja de tants estils, és una teranyina que s’ha anat fent gran, i avui en dia són molts d’estils o subestils. Avui hi ha una tal obertura que costa dir que n’hi hagi estils ben definits. Potser sí que, en general, hi ha afinacions amb molts més baixos i greus, amb més cos».

En aquest punt, l’Àngel apunta la diferència gran en el cas dels cantants, «abans hi havia de molt aguts i ara, en general, són més baixos».

Ben ferms sobre la pròpia experiència i caminant cap a nous horitzons i temps, «hi ha ADN per molt temps», sentencia en Ricard, «mentre ens quedin forces, que seran uns quants anys». I encara, confessa: «havíem pensat fer aquesta recopilació i prou, però ens hem engrescat de nou i anem a tope». Sense concerts programats encara, ADN dedica el temps a preparar-se, tot pensant en el 2020.

Deixa un comentari