Arrenca EMOTIVA 2020, del 2 al 28 de novembre, el primer festival de fotografia de Terrassa

1 Comment

El festival és una iniciativa de la Xarxa Fotogràfica de Terrassa Xafa’T, i neix amb l’objectiu d’apropar la fotografia a tots els públics, dinamitzar els locals on es duen a terme les exposicions i obrir Terrassa com a ciutat fotogràfica.

Se celebrarà del 2 al 28 de novembre, i hi participen fotògrafs de tot el món. 


La ciutat s’inunda d’art fotogràfic durant el novembre, malgrat les restriccions causades per l’actual pandèmia. El Festival EMOTIVA, que tindrà lloc des d’avui dilluns dia 2 al 28 de novembre, sorgeix de la mà de la Xarxa Fotogràfica de Terrassa Xafa’T, amb l’objectiu d’apropar la fotografia a tots els públics, dinamitzar els locals on es duen a terme les exposicions i pretén obrir Terrassa com una ciutat fotogràfica. 

Es tracta de fonamentar la creació artística a través de la fotografia, així com de donar l’oportunitat a centres educatius de conèixer-la o entrar dintre les escoles perquè coneguin el seus projectes i funcionament. L’objectiu dels organitzadors és que EMOTIVA esdevingui un festival de caràcter anual des d’aquesta primera edició.

Una ciutat molt vinculada a la fotografia

La Xarxa Fotogràfica de Terrassa (XAFA’T) és un punt d’unió entre vàries associacions i entitats de Terrassa que es dediquen a la fotografia. En un primer moment, les entitats que van conformar la xarxa van ser: el Grup de Fotografia del Centre Excursionista de Terrassa, el Foto Club ubicat al Centre Cultural de Terrassa, l’Estudi Tigomigo i la Vocalia de Fotografia d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa.

Entre els seus objectius, hi ha el de posicionar Terrassa com una ciutat vinculada a la fotografia, tan amateur com professional. La ciutat ha tingut, històricament, un bagatge molt important en l’àmbit fotogràfic, per això es vol recuperar aquest fet i promoure’l des de la contemporaneïtat, tant des d’un àmbit local com internacional.

També vol donar visibilitat els artistes de la ciutat i les activitats culturals vinculades amb la fotografia, així com els espais que vetllen per la cultura i intentar ampliar els fluxos de visitats entre els diferents espais per obrir la curiositat per descobrir nous espais no habituals d’exposicions culturals.

Un altre dels objectius és reconèixer la interseccionalitat com a pilar a l’hora d’escollir artistes amb els quals vol treballar el festival, crear una agenda d’activitats complementàries, fomentar la creació artística a través de la fotografia, i defensar la llibertat d’expressió des de la creació artística.

Perfils biogràfics i on es poden veure les exposicions

(Nota: alguns espais a falta de confirmar l’horari a casa de les mesures contra la covid-19)

VICENÇ VILLATORO. Espai: CET

La mirada inquieta, fotografies de Vicenç Villatoro Carpio (Castro del Río, 1929), interessant i desconegut fotògraf aficionat del Casino del Comerç de Terrassa. Mai va realitzar cap exposició. En les seves instantànies hi podem veure els canvis socials de mitjans del segle XX, fotografies familiars o la documentació de la Setmana Santa del seu poble Castro del Rio, passant per les festes Majors de la ciutat de Terrassa, o el boom turístic en la Costa Brava Catalana.

JOANA BIARNÉS. Espai: Muncunill

Joana Biarnés (Terrassa, 1935-2018) s’inicia a la fotografia com a ajudant del seu pare, fotògraf esportiu, i estudia a l’Escola de Periodisme. Primera dona a l’Estat espanyol que es dedicà professionalment a la fotografia de premsa, fou objecte per aquest motiu de diverses discriminacions. Autora de reportatges notables, entre els quals destaquen els dedicats a la riuada de Terrassa del 1962. S’especialitza en temes de societat, i destaquen els retrats de celebritats com Audrey Hepburn, Roman Polański, Joan Manuel Serrat, la família reial, Rudolf Nurejev, la duquessa d’Alba, Truman Capote, Sara Montiel, Lola Flores, Salvador Dalí, els Beatles i el cantant Raphael, del qual esdevingué fotògrafa oficial. Autora també de portades de discos, foto fixa al cinema, publicitat i reportatges a Hollywood, Mèxic i el Japó. El 1975 funda l’agència Sincro Press, en la qual treballa fins al 1985. El 2014 rep la Creu de Sant Jordi. El mateix any Terrassa li va dedicar una exposició d’homenatge. L’any 2016 també va rebre la Medalla d’Honor de la seva ciutat i s’estrenà el documental Joana Biarnés: Una entre tots.

CRISTINA CAPELLADES 
Espai: Amics de les Arts – La Cúpula. De dill a div de 17 a 20h

Miralls trencats. El blanc i negre, les llums i les ombres, el moviment i la plasticitat visual són una constant en l’obra de la Cristina Capellades (Barcelona, 1970). El seu treball personal es centra inconscientment en les emocions i desprenen una clara mirada introspectiva. Fotògrafa autodidacta, decideix als seus 39 anys fer de la fotografia, no sols el seu mitjà d’expressió personal, sinó també convertir-la en la seva eina professional.

QUERALT ALOY
Espai: Bar dels Amics de les Arts. De dill a dg de 17 a 1h

L’exposició Universos reflecteix l’existència de diferents dimensions que creen al mateix temps una única realitat. Constel·lacions, arbres i pits construïts des de la mateixa naturalesa i base geomètrica. Potser no hi ha conclusions finals, però si un procés d’aprenentatge i de comprensió del qual neixen aquestes fotografies. Són de Queralt Aloy Oller (Barcelona,1987), ha cursat fotografia a l’escola Fotoespai i va fer l’especialització en fotografia d’autor a l’IFEC. Especialitzada en l’expressió del cos en relació amb la natura. Una forma de plasmar els sentiments més íntims. Ha exposat a festivals com Inundart (Girona), Finart Igualada, el Biennal de Fotografia d’Olot o Festimatge. En 2016 va fer una exposició individual a la galeria Moraima.

MARTA GARCIA CARDELLACH
Espai: Ateneu Candela. Matins de dilluns a divendres de 9h a 13.30h Tardes de dilluns a divendres de 18 a 23h; i dissabtes de 20 a 24h

Focus – Wagen es zu glauben (atreveix-te a creure). Inspirada en l’esperit nòmada del circ, “Focus”, reivindica el risc, la vulnerabilitat, la por i la incertesa com a valors de la condició humana. De Marta Garcia Cardellach, fotògrafa, llicenciada en Humanitats amb postgrau en fotografia participativa i terapèutica, aprofundeix la seva formació al Centro del Patrimonio Fotográfico de Santiago de Xile (2013) i al Centre de l’Art et de la Photographie de Lectoure (2017). Ha exposat al festival Photopatagonia (Argentina), pel Consejo Nacional de la Cultura y las Artes (Santiago de Xile), a la Casa Elizalde de Barcelona, al Casal Pere Quart de Sabadell entre altres espais. Ha treballat per la Fundació Photographic Social Vision. Seguint aquesta inquietud és cofundadora del col·lectiu Construïm Mirades (2017-2020) amb Oriol Segon i Xenia Gasull. El 2019 realitza el projecte de fotografia participativa “Horitzons. Parlem?” amb el col·lectiu Fotògrafes en acció, i rep el guardó “Invisible de circ” per la trajectòria com a fotògrafa i membre de projectes de circ en els Premis Lacetània de les Arts i la Cultura. També col·labora amb Nilak Circ Teatre Itinerant, el festival Fotolimo i el laboratori lúdic de creació visual Aladeriva.

FREDERIC LISTA. Espai: La Tetera de Terrassa

Forever Changes, un treball que tracta de la relació entre el fotògraf i el paisatge, de com l’observació del paisatge causa canvis en la persona que l’observa. Frederic Lista, és fotògraf i ha participat en diversos festivals com el Revela’t, Fotogènic, entre d’altres. La seva obra, principalment analògica, tracta de paisatges, retrats i fotografia urbana.

LUÍS FRANKE 
Espai: Casal Cívic de Sant Pere. De dill a div de 10 a 12h i de 16 a 20h

Luis Franke (Argentina, 1963), és tècnic electrònic i enginyer industrial aficionat a la fotografia. Els seus reportatges tracten sobretot de fotografia de viatges, naturalesa i activitats rurals. Al 2002 integra el Grupo Fotográfico Parque (Buenos Aires) i comença a participar en salons de fotografia. L’any 2012 guanya el premi “Best of the Best”. Es membre de la Photographic Society of America (PSA). El 2014 el designen Oficial de Enlace FIAP (Federación Argentina de Fotografía), i a partir del 2017 integra la Comisión Directiva de la FIAP. Ha realitzat mostres a l’Argentina, Espanya, Dinamarca, Macau, Eslovènia, Macedònia i Bulgària i ha participat en mostres grupals realitzades pel Grupo Fotográfico Parque.

MÍRIAM LÁZARO. Espai: El Galliner

Ocell de mitjanit. De Míriam Lázaro, graduada en Fotografia a la UPC de Terrassa i en el Màster de Periodisme de la UB. Especialitzada en narrativa documental, actualment treballa com a responsable de vídeo a El Periódico de Catalunya, després de col·laborar amb El País com a fotoperiodista. En el seu treball fotografia de forma impulsiva, sense guió. La intenció del projecte és entendre com la ment assimila el dolor i el buit a través del llenguatge visual.

KATI RIKELME
Espai: La Cinta. De dill a dis de 10.30h a 13.30h i de 17h a 20.30h

Kati Riquelme (Xile) és una artista visual i fotògrafa establerta a Barcelona. La seva obra dialoga al voltant del silenci i el fugaç parpelleig de la memòria. Riquelme treballa amb formats petits, obligant l’espectador a aproximar-se a l’obra des de la intimitat. Paral·lelament a la seva activitat artística col·labora en diferents centres educatius i en projectes col·laboratius com Utopia Barcelona i L’Altre Festival que promouen la col·laboració entre dos sectors: les Arts Escèniques i la Salut Mental. Actualment té el seu estudi a Piramidón, centre d’art contemporani a Barcelona. L’exposició del Festival Emotiva porta el nom Casi todo es azul.

JOSEP TAMARIT. Espai: La Revolta

Objectes Trobats és una exposició sense soroll ni artificis, cada natura morta (potser no tan morta) representa una experiència, un instant d’allò que flueix, una emoció, un retrobament, una reflexió. Les fotografies són de De Josep Tamarit (Vilanova i la Geltrú. 1964) fotògraf, de formació musical i exercint professionalment com a comptable, posa en ordre allò que li crida l’atenció dins d’un espai convertit en paisatge i lloc de trobada, on l’objecte es transforma i esdevé a vegades, en entitats de bellesa serena.

GALA ESPÍN. Espai: Minyons de Terrassa

Llámame Paquita és un reportatge documental de Gala Espín (Sabadell, 1999), estudiant de fotografia a l’IEFC, especialitzada en fotoperiodisme i reportatge documental. Ha exposat a Mostra de Joves Creadors 2019, Stripart 2019 i a Centro Cultural las Claras, Plasencia. El projecte vol donar visibilitat al col·lectiu de gent de la tercera edat que viu sola i és autosuficient. Més de 850.000 persones majors de 80 anys viuen soles a Espanya.

IMMA CORTÉS. Espai: Muncunill – Sala 2

Formada a les escoles d’arquitectura de Barcelona i Milà, descobreix la fotografia com a forma d’expressió mentre treballa com attrezzista en produccions fotogràfiques de moda, primer a Itàlia, després a Barcelona a partir del 1988. El 1990 participa en projectes publicitaris, i entre 2009 i 2014 realitza cursos a l’IEFC. Actualment segueix treballant per projectes de moda i fotografia de producte. El 2016 participa en la recuperació de l’arxiu de Joana Biarnés, una immersió que li permet començar el projecte “Viatge a un arxiu”, un roadtrip analògic.

SANTI OLIVET
Espai: Cafè de l’Aula. De dl a dm de 8 a 24h dis i dg de 17 a 24h

Santi Olivet (Terrassa, 1968) és fotògraf autodidacte i documenta, principalment, la vida cultural de Terrassa. L’any 2008 comença a col·laborar al Diari de Terrassa i l’any següent exposa el seu treball fotogràfic a l’exposició “Un any al Diari”. És autor de nombroses exposicions personals i col·lectives. Destaca la Nova Jazz Cava (2012), la creació del Capgròs (2013) durant l’any dedicat a Jaume Cabré i l’exposició “Auques de la Fira Modernista” (2017). Des del 2013 exposa al Cafè de l’Aula.

RAMON MAROTO. Espai: PDVR

El silenci de la fàbrica (de profundis), fotografies de Ramon Maroto i Genover (Girona, 1960), va estudiar a l’escola Massana, especialitat en Laca Japonesa Urushi; gravat calcogràfic i Procediments contemporanis de la imatge. Litografia, escola Llotja. Restauració, Instituto per l’Arte e il Restauro Firenze. Cursos de fotografia científica, Multiespectral i Fotogrametria.

155 FOTOS PER LA LLIBERTAT
Espai: ANC. De dill a div de 18 a 20h

Mostra de 155 fotografies d’un total de 42 fotògrafs. Reportatge documental sobre l’evolució de la societat catalana entre l’onze de setembre de 2012 i el 27 d’octubre de 2017, passant per l’1 d’octubre, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i la convocatòria de noves eleccions al Parlament de Catalunya el 21 de desembre de 2017.

COL·LECTIVA DE SOCIS. Espai: Foto Club

L’exposició fotogràfica Foto Ègara que es presenta a l’Espai Fotoclub del Centre Cultural Terrassa, és una col·lectiva de membres del Fotoclub Terrassa, que recull les millors fotos del seu concurs social de fotografia realitzat l’any 2019, i que s’emmarca dins del Festival de Fotografia Emotiva 2020 que organitza l’associació Xafa’t de Terrassa. Han participat en l’exposició col·lectiva els fotògrafs i fotògrafes del Fotoclub Terrassa: Raúl Aguado, Marcel·lí Armengou, Òscar Cabrerizo, Sònia Caparrós, Jaume Casanovas, Jordi Chamagué, Antònia Contreras, Antoni Boixados, Antonio Ibáñez, Francesc Íñiguez, Toni Llucià, Antonio Makeda, Xavier Mañas, Joan Martínez, Xavier Martínez, Joan Mata, Rubèn Mitjavila, Pep Mota, Dolors Peregrina, Virgili Vera i Xavier Vilamanyà.

 

Related Articles

1 Comment

  1. claudiaborras

    Moltes gràcies Malarrassa!

Deixa un comentari