Assemblea de la Coordinadora de Cultura Popular, La federació ja agrupa 37 grups

No Comment

Trenta i set entitats formen part de la Coordinadora de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa. Tres noves entitats federades en relació amb l’any passat. Doncs sí, en aquest àmbit tampoc no es toca sostre. De fet, tradició, història i memòria són aspectes de la vida col·lectiva (i personal) que hom no deixa de fer i refer. Els nous grups: La Xemeneia, Colla Jove dels Diables de Sant Llorenç i Grup Sardanista Terrassa Nord.

botomalarrassa

L’assemblea anual va tenir lloc el 4 de febrer, amb assistència de representants de més de dos terços dels grups, tot i no plantejar-se una reunió amb motivacions extres. No tocant renovar ni canviar junta, el balanç de la gestió i els números fou quasi rutina.

Ramon Codinas, president de la Coordinadora. Foto PV Ramon Codinas, president de la Coordinadora. Foto PV

En el torn de les emocions, l’anunci que aquest any el grup de Nans ja quedarà registrat com a tal. L’any passat ja van participar en una gran trobada a Montblanc, al novembre, i aquest any hi ha compromís a Rellinars, Ullastrell i Vacarisses, seran protagonistes d’una exposició itinerant.

Polèmica va ser la proposta de Mostra de la Diversitat Cultural feta per la comissió organitzadora municipal. Per la 14a edició, convidaven la Coordinadora a posar una «paradeta amb tapes» al recinte firal, en qualitat de cultura popular catalana. L’entitat, que fa temps que defensa la mostra a partir d’un «concepte més ampli i ric de cultura», argumenta en Ramon Codinas, president de la Coordinadora, no només el folklore, va rebutjar totalment la proposta.

En tot cas, la conversa amb la comissió organitzadora ja ha tingut lloc i han estat acceptades algunes de les contrapropostes de la federació d’entitats, una cercavila amb participació de tothom que hi estigui disposat (es realitzarà al passeig de les Lletres per acabar al recinte firal), i actuacions dels grups. Valoren, així mateix, molt positivament la proposta del Centre Aragonès per incloure un espai dedicat als jocs tradicionals.

La festa de la cultura popular, Culturassa, que té com a lloc habitual el parc de Sant Jordi, i al qual la Coordinadora no vol renunciar de cap manera, aquest auny es veu obligada a canviar d’escenari perquè la Masia Freixa està en obres. Fins a l’edició d’aquesta notícia, les noves apunten a que l’espai de la Culturassa 2017 serà el Parc dels Catalans, encara no confirmat. Després, anar preparant i preveient les activitats que ja formen part del calendari propi i de ciutat: la festa dels Capdidats (per Festa Major) i l’Home dels Nassos (aquest any es va distribuir milers de fulletons per les escoles).

Convidat a l’assemblea, el grup promotor de l’Àliga informà del nou projecte. També les promotores del 25 aniversari del Laberint d’Arcàdia, el gran muntatge preparat amb motiu de l’Olimpíada Cultural (1992).

Un últim avís: el calendari de la cultura popular editat per la federació (i ja van 5), amb 12 fotografies de Manel Marquès i disseny d’en Codinas, amb títol «Toquem la cultura popular», encara es pot trobar, però millor no fer tard.

Related Articles

Deixa un comentari