Criminalització de la protesta a l’Estat espanyol, títol d’Icaria Editorial per entendre millor el que està passant

No Comment

Defender a quien defiende
Leyes mordaza y criminalización de la protesta en el Estado español
David Bondia (dir.)
Felip Daza (coord.)
Ana Sánchez (coord.)
Col·lecció: Antrazyt, 432
Icaria Editorial

ISBN: 9788498886801
Año Publicación: 2015
páginas: 288

«La ciudadanía como enemiga: balance tras cuatro años de represión de la protesta», «La criminalización de la protesta: ¿Un nuevo reto para los derechos humanos?», «Ataques a la libertad de prensa», són alguns del títols dels capítols inclosos al llibre Defender a quien defiende, publicat per Icaria Editorial l’any 2015, i rellançat en aquests dies amb urgència i necessitat davant la situació que viu el país. Una de les novetats, ara, és l’enemic en el qual l’Estat ha posat el focus.

«Davant la criminalització de la protesta que s’està imposant en l’Estat espanyol, es pot afirmar, sense por a equivocar-se, que ens trobem davant un nou repte que desafia les conquestes assolides, fruit de les grans lluites socials, en matèria de drets humans i llibertats fonamentals», s’afirmava en el text de presentació del llibre, el setembre d’aquell 2015, i que avui veiem amb noves característiques i dimensions. «Primer van ser les retallades en drets econòmics, socials i culturals», s’afirma, «i després, per fer callar qui es va negar i es nega a conformar-se, s’impulsaren mesures repressives per desarticular el dret a protestar».

En aquest període de greus retallades de drets i llibertats, una de les solucions i reaccions que s’han impulsat des d’instàncies governamentals ha consistit en intentar silenciar la societat i emmordassar les veus crítiques, utilitzant un entramat jurídic, per dissuadir la ciutadania de participar en els actes de protesta.

Són un conjunt de mesures amb finalitat clarament preventiva (es deia referint-se a la coneguda com a Llei Mordassa, aprovada el març de 2015 només amb els vots de la majoria absoluta del PP), que pretén en molts aspectes configurar un dret administratiu sancionador de l’enemic, en el qual l’Administració és jutge i part i la ciutadania que protesta és l’enemic. Tot està emmarcat en un maniqueu discurs de defensa de l’ordre públic, en el qual predomina la seguretat nacional i la seguretat de l’Estat per sobre de la seguretat de la ciutadania.

La iniciativa ‘Defender a quien Defiende’, liderada per la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (FSUB) i per l’Institut Internacional per l’Acció NoViolenta (NOVACT), en cooperació amb diverses organitzacions, mitjans de comunicació i centres d’investigació, té com a objectiu la creació, formació i coordinació d’una coalició formada per moviments socials, activistes, juristes, periodistes, comunicaadores i universitats públiques d’àmbit estatal, estructurada entorn d’un observatori sobre les violacions dels drets humans en contexts de protesta social. Pretén crear un espai segur perquè les campanyes i moviments de la societat civil puguin desenvolupar la seva tasca essencial de transformació social.

Related Articles

Deixa un comentari