[Crítica teatral] Les històries de l’avi Josep… i les de tots

No Comment

El muntatge, de Mar Puig i Mateu Peramiquel, es va poder veure al Casal Cultural d’Ullastrell el passat 25 de desembre.


Les històries de l’avi Josep, tal com expliquen els seus creadors (Mar Puig i Mateu Peramiquel), estan basades en les converses reals que la Mar ha mantingut amb el seu avi durant tota la vida. Converses sobre els orígens de la família, però també sobre les experiències i les peripècies de cada dia. Converses on no només és l’avi qui explica sinó també qui escolta. Petits retalls de vida, doncs, que trobaríem a cada casa. Precisament per això el públic s’hi identifica de seguida i, d’aquesta manera, unes històries que en principi eren particulars esdevenen universals.

Perquè, en el fons, aquest espectacle ens parla de la memòria i sobretot del temps, aquest bé tan preuat i escàs avui dia. El temps que dediquem o voldríem dedicar als que estimem.

L’obra s’estructura en 3 monòlegs. El primer, precisament, posa el focus en el ritme estressant d’ avui dia. Aquest ritme que ens ofega i no ens deixa gaudir de res. Aquest ritme que, només despertar-nos, ja ens posa el cronòmetre a la boca: “Vaig corrent i ho faig malament”, diu cantant la Mar Puig, que interpreta el monòleg. El text és àgil, virtuós, trepidant. Una vertadera meravella escrita en un llenguatge actual, destinat a connectar, sobretot, amb el públic jove. Una delícia que la Mar interpreta de forma impecable, veraç… i amb molta ironia.

EDU_AviJosep_foto Imatges: Wecolormusic

El segon monòleg ens parla d’en Pau (a càrrec d’Eduard Mateu), un jove de 30 anys que decideix confessar un secret que ha mantingut callat des de la seva infantesa. Secret que li ha condicionat la vida i la relació amb els amics, la família i la parella. Avui té la necessitat de revelar-lo; creu que, així, ajudarà a més persones a fer el pas. I els que l’estimen, a més, podran comprendre’l. Un segon monòleg, íntim i colpidor, que ens parla de la valentia d’afrontar les nostres fòbies i pors –perquè tots en tenim- i de l’ànim de superació.

El darrer monòleg, interpretat per la Mar Puig, ens explica l’experiència vital de l’avi Josep: la seva infantesa en un petit poble de Castelló, el seus records de la Guerra Civil, l’arribada en tren a Catalunya, la seva primera feina com a mosso en una finca d’Ullastrell, el seu matrimoni… Una història com la de milers de famílies que ens envolten, explicada amb tendresa i emoció, tal com ens agrada escoltar-les a tots nosaltres a cada trobada familiar.

MATEU_AviJosep

Tots els monòlegs van acompanyats de cançons, interpretades en directe pels actors, i amb l’acompanyament al piano del Mateu Peramiquel.

No m’estranyen gens tots el comentaris positius que ha rebut l’espectacle que es va poder veure la passada tardor a la Sala Badabadoc de Barcelona. Elogis que han fet que es torni a programar el proper mes de febrer a la mateixa sala. Jo us recomano que no us la perdeu. A més, gaudireu d’un quart monòleg que incorporaran a l’espectacle. Jo, sens dubte, repetiré.

Eloi Falguera, Autor i director

 

Related Articles

Deixa un comentari