Doble exposició sobre l’obra de la fotoperiodista terrassenca Joana Biarnés a la Sala Muncunill

No Comment

La ciutat també acollirà durant el mes de novembre la primera edició del Festival de Fotografia Emotiva a diferents espais.


Des d’aquest dissabte 31 d’octubre i fins el proper 27 de desembre la Sala Muncunill de Terrassa acollirà dues exposicions centrades en l’obra i la figura de la fotògrafa terrassenca Joana Biarnés, considerada la primera dona fotoperiodista de l’Estat.

L’exposició “Joana Biarnés. Moda a peu de carrer”, comissionada per Josep Casamartina, és un recull de 88 instantànies que ofereix una faceta fins ara poc estudiada de Biarnés, que va dedicar prop de 15 anys a la fotografia de moda. La mostra permet recuperar unes instantànies dels anys 60 i 70 del segle passat en un treball en què Biarnés situava les models al carrer, en la realitat social quotidiana, aconseguint mostrar, d’aquesta forma, una moda més propera, urbana i sense artificis. A l’exposició es poden veure imatges de reconeguts personatges de la moda de l’època com Asunción Bastida, Carmen Mir, Lino o Elio Berhanyer; instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres, i retrats de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol, entre d’altres. L’exposició, arriba a la ciutat organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i la Fundació Photographic Social Vision, entitat que representa l’Arxiu Joana Biarnés.

A la mateixa Sala Muncunill, però en aquest cas a l’EspaiDos, es pot visitar la mostra “Viatge a un arxiu. Crònica fotogràfica de la descoberta de Joana Biarnés 2015-2019”. Una exposició que permet al públic endinsar-se i conèixer de prop els darrers anys de vida de Joana Biarnés, a través de 130 fotografies d’Imma Cortés, fotògrafa i investigadora de l’Arxiu Joana Biarnés. La mostra proposa un viatge fotogràfic pels últims quatre anys de vida de la fotoperiodista terrassenca, una etapa en la qual es va reconèixer la seva carrera professional i en què es va posar en valor la seva feina, la seva trajectòria i el seu propi arxiu, obtenint així un merescut reconeixement públic, professional i institucional.

Moda a peu de carrerEl treball d’Imma Cortés va arrencar el 2015, quan va començar a classificar l’arxiu analògic de Joana Biarnés, i ens ofereix la seva visió d’aquesta última etapa de la fotoperiodista des del punt de vista d’una col·laboradora íntima, reflectint la relació d’amistat i admiració mútua entre totes dues en un exercici d’immersió a la intimitat de Joana Biarnés, la seva família i les seves inquietuds més enllà de la fotografia.

La regidora de cultura, Rosa Boladeras ha destacat que “exposicions com les que aquests dies es podran visitar a la Sala Muncunill, acompanyades d’iniciatives i de projectes com la beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes, ens ajuden a posar en valor la feina feta per la Joana i a difondre el seu treball entre les noves generacions i entre totes aquelles persones que encara no la coneixien”. La regidora de cultura ha afegit que “malgrat les dificultats actuals, des de l’Ajuntament de Terrassa i des del servei de Cultura seguirem treballant en un programa extens i de gran abast al voltant de futures actuacions que contribueixin a visibilitzar i posar en valor el nom i l’extensa trajectòria d’una figura cabdal i pionera dins l’àmbit del fotoperiodisme, com és la de la Joana Biarnés“.

La Sala Muncunill obrirà les seves portes en el seu horari habitual (de dilluns a divendres de 17 a 21h; dissabtes de 11 a 14h i de 17 a 21h i diumenges de 11 a 14h), aplicant sempre totes les mesures de seguretat i prevenció, tant per a les persones que visitin l’exposició com per al personal de la sala. L’equipament obrirà respectant un aforament màxim del 33%. Per accedir-hi, serà obligatori l’ús de mascareta, es disposarà de gel hidroalcohòlic a l’entrada i durant les visites no estarà permès tocar objectes o manipular materials.

Atorgada la beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes

Samuel Nacar guanyador de la Beca Joana Biarnés Samuel Nacar, guanyador de la Beca Joana Biarnés

Coincidint amb l’obertura de les dues exposicions, també s’ha donat a conèixer que Samuel Nacar ha estat el guanyador de la segona edició de la Beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes. Dotada amb 8.000 euros, aquesta beca, que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, té com a principal objectiu donar suport al desenvolupament professional de joves fotoperiodistes menors de 35 anys, que s’identifiquin amb les inquietuds, talent, principis i valors del millor periodisme visual i promoure que facin visibles temàtiques i desafiaments de necessària difusió i reflexió social. Samuel Nacar Puentes, guanyador d’aquesta segona edició de la beca, és un jove fotògraf documental que treballa ja fa uns anys al voltant de les noves narratives audiovisuals i en la recerca de la narrativa que millor s’adapti a cada història. Entre altres guardons, Samuel Nacar ha rebut el premi IPPAwards a la millor fotografia de l’any 2017 i els seus treballs s’han publicat a El País, El Diario o Al Jazzera, entre altres mitjans de comunicació.

 

Primera edició del Festival Emotiva

Si la situació sanitària i les mesures de seguretat i prevenció ho permeten, les exposicions a l’entorn del treball i la figura de Joana Biarnés coincidiran, durant el mes de novembre, amb la celebració a Terrassa de la primera edició del Festival de fotografia “Emotiva”. Un esdeveniment organitzat per la Xarxa Fotogràfica de Terrassa (Xafa’t) i amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa que se celebrarà a la ciutat entre el 2 i el 28 de novembre amb l’objectiu d’apropar la fotografia a tots els públics, dinamitzar els locals on es duen a terme les exposicions i obrir Terrassa com a ciutat fotogràfica. Així, i durant prop d’un mes, fotògrafs d’arreu del món tindran l’oportunitat de mostrar els seus treballs a diferents espais i locals de Terrassa.

Related Articles

Deixa un comentari