El capital’ de Karl Marx, en català. Tigre de Paper en campanya de micromecenatge, participa!

No Comment

Impulsem una campanya de micromecenatge per reeditar
‘El capital’ en català. Ajuda’ns a fer-ho possible i participa al Verkami!

El que no morirà mai és el seu missatge de realisme de la intel·ligència: un programa revolucionari hi ha d’incloure coneixement, posseir ciència”.

Manuel Sacristán (del pròleg)

En el 200 aniversari del naixement de Karl Marx i el 150è aniversari de la publicació del primer volum del Capital, des de Tigre de Paper l Edicions reeditem en llengua catalana aquesta obra cabdal del pensament marxista. Ho fem amb la traducció de Jordi Moners, revisada i prologada per Manuel Sacristán el 1984. L’obra també compta amb un pròleg de Silvia Federici i una guia de lectura preparada per Néstor Kohan a la Universidad de las Madres de la Plaza de Mayo.

Participa 

El Capital, de Karl Marx
Karl Marx escriu el 
Capital (Das Kapital, Kritik der politischen Ökonomie) entre el 1864 i 1867 any de la seva publicació. Projecta fer tres volums, I El procés de producció del capital, II El procés de circulació del capital i III El procés global de la producció capitalista, el primer editat en vida de Marx el 1867 i els altres dos publicats per Engels pòstumament el 1885 i el 1894.

Per què publicar el Capital?
Des de Tigre de paper editem aquesta obra cabdal de l’anàlisi del capitalisme amb la intenció de contribuir al coneixement d’un sistema que enfonsa les seves arrels en l’explotació de les treballadores i la natura. Creiem que el coneixement i entendre la dinàmica interna del capitalisme ens pot donar eines per combatre’l i construir una societat sense explotadors ni explotades. El 
Capital no és, com moltes vegades hem pensat, un text total sobre el capitalisme sinó com el seu títol indica una anàlisi específica sobre el capital, el procés a través del qual el valor s’autoexpandeix, es converteix en una suma més gran de valor, sobre com aquesta autovalorització es du a terme, i com tot aquest procés es reflecteix en el pensament dels economistes i dels empresaris.

L’edició catalana
Aquesta edició és una reedició de l’edició que es va fer el 1983, amb la revisió de 1984. Amb traducció de Jordi Moners i revisió i pròleg de Manuel Sacristán. Hi hem incorporat un pròleg de Silvia Federici, on explica la relació de l’anàlisi feminista i el Capital de Karl Marx. Alhora, hem volgut afegir una guia de lectura elaborada a partir dels cursos que es feien a la Universidad de la Madres de la Plaza de Mayo a l’Argentina per Néstor Kohan.

Qui hi ha darrere del llibre?

  • Karl Marx. (Trèveris, 5 de maig de 1818 – Londres, 14 de març de 1883) va ser un filòsof, periodista, economista polític i revolucionari alemany. Marx va ser el pare teòric del socialisme científic, i junt amb Friedrich Engels, és considerat una figura històrica clau per a entendre la societat i la política contemporània.
  • Jordi Moners. (El Prat de Llobregat, 1933) és un militant revolucionari, traductor i filòleg català, membre fundador del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Fou dirigent de les plataformes independentistes Moviment de Defensa de la Terra (1983-1989) i Catalunya Lliure (1989-1996). Membre actiu del PSAN fins a l’actualitat.
  • Manuel Sacristán. (Madrid, 1925 – Barcelona, 1985). Va ser professor de lògica, història de la filosofia, filosofia de la ciència i metodologia de les ciències socials en les facultats de Filosofia i Econòmiques de la Universitat de Barcelona. El seu compromís comunista el va portar a ingressar en el PSUC. Va participar en el moviment universitari, en la fundació de les Comissions Obreres d’Ensenyament i en el Comitè Antinuclear de Catalunya. 
  • Silvia Federici. (Parma, 1942) és una veterana activista, professora i autora. Va ser una de les fundadores el 1972 de l’International Feminist Collective, l’organització que va promoure la Campanya Salaris per al Treball Domèstic als EUA i a la resta del món. Ha participat del moviment antiglobalització i en contra de la pena de mort.
  • Néstor Kohan. (Buenos Aires, 1967) Investigador i docent en la Universitat de Buenos Aires (UBA). Actualment coordina la “Càtedra Che Guevara: Col·lectiu Amauta” i l’editorial Amauta Insurgente. Col·labora regularment en l’Escola Nacional “Florestan Fernandes” del Moviment sense Terra (MST) de Brasil.

El Capital és el més terrible projectil que mai s’hagi llançat fins ara al cap dels burgesos”.

Karl Marx

Related Articles

Deixa un comentari