El Centre d’Estudis Històrics de Terrassa busca fotografies en paper dels anys 1960 al 1990

No Comment

Des del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, CEHT, posen en marxa el segon recull gràfic de Terrassa dels anys 1960-1990 per la col·lecció l’Abans de l’Editorial Efadós.

Títol Festes Patronals 1963 Data 15051963 Autor Fotografia J Altimira Arxiu Municipal de Terrassa Títol Festes Patronals 1963 Data 15051963 Autor Fotografia J Altimira Arxiu Municipal de Terrassa

L’Abans de l’Editorial Efadós i el CEHT enceten un nou projecte per recopilar fotografies en paper que reflecteixin els següents 30 anys d’història del primer volum que anava del 1865 al 1965, realitzat per la historiadora Lourdes Plans. Es reprèn al 1960 per donar una visió més complerta.

L’Abans,  una col·lecció que compta amb més de 100 volums editats, recull la memòria i la fotografia històrica dels pobles de Catalunya i de les Balears entre el final del segle XIX i el final del segle XX.

Cada un dels volums, dedicat a un municipi, té 824 pàgines amb un miler de fotografies i enquadernació de luxe. En relació amb els continguts, el recull gràfic s’estructura amb set blocs temàtics que presenten la vida quotidiana de la població des d’un vessant antropològic: els paisatges i els edificis de relleu, les festes, les entitats, les escoles, el treball i els esdeveniments històrics més importants de la població són alguns exemples dels temes que es tracten amb una presentació històrica inicial i els peus de fotografia que els il·lustren.

Una oportunitat per presenciar la metamorfosi que s’ha succeït a la nostra societat més propera durant el segle XX. Amb la col·lecció L’Abans, l’Editorial Efadós vol mostrar la història gràfica del municipi i recollir informació de primera mà dels cedents de les fotografies amb la intenció de preservar-la en tant que té un valor encomiable.

El CEHT s’encarregarà de recollir les fotografies en paper i de preparar la part escrita de cada capítol. Les fotografies de les persones que les cedeixen seran digitalitzades en alta resolució i retornades a les propietàries. A més, aquestes fotografies també formaran part de l’Arxiu Municipal de Terrassa per a formar part de la història de la ciutat.

Així  el CEHT fa una crida a la ciutadania terrassenca perquè hi participi per tal de poder recopilar fotografies de moltes famílies per poder fer un quadre complet de Terrassa, animant a que es posin en contacte amb ells o ajudin en la difusió per tal que altres persones se n’assabentin.

Tenint em compte el valor sentimental que suposen els records de les persones, el CEHT i l’editorial efadós s’ocuparan personalment de les fotografies amb un  procediment rigorós i metòdic:

Metodologia:

  • Ens posem en contacte amb les entitats i persones que ens puguin ajudar*.
  • Ens posem en contacte amb els propietaris de les fotografies*.
  • Ens citem un dia i recollim les fotografies a més de prendre unes notes sobre elles*.
  • Les posem en un sobre i les classifiquem*.
  • Personalment Efadós recull els sobres resseguint la traçabilitat mitjançant documents i rebuts.
  • Efadós les digitalitza en HQ
  • Personalment les tornen a portar a les persones documentalistes*.

Les propietàries de les fotografies cedeixen a Efadós les imatges per a ser publicades al llibre fotogràfic i al Arxiu Municipal de Terrassa on restaran com a documents històrics per sempre.

Totes aquelles persones interessades en participar es poden posar en contacte amb:

CEHT: cehterrassa@gmail.com

Anna Vila: 662530289 annavilagesti@gmail.com

Ana Belén Mesa: 659657289 abmesa78@gmail.com

 

Related Articles

Deixa un comentari