El Festival Límbic treurà al carrer la cultura contemporània i en català

No Comment

El cap de setmana del 27 i 28 de maig se celebra la primera edició d’aquest festival itinerant amb un munt de creacions i activitats a càrrec de creadors emergents i en diversos espais de la ciutat.

Xavier Antich: “La cultura catalana és una de les més potents d’Europa, el festival Límbic és una oportunitat única per lluir-la al carrer”


S’ha presentat la primera edició del festival Límbic, una cita anual de cultura al carrer que se celebrarà en el seu primer any a Terrassa els dies 27 i 28 de maig. Límbic pretén posar en valor la creació artística en català, i està organitzat per Òmnium Cultural.

“La cultura catalana és una de les més potents d’Europa, cal exhibir-la i potenciar-la. El festival Límbic és una oportunitat única per lluir-la al carrer”, ha dit Xavier Antich, president d’Òmnium, en la presentació del passat 3 de maig. Aquesta va tenir lloc a la plaça del Vapor Ventalló, dins d’una instal·lació artística anomenada “The Housing Bubble and The Art Scene”, cedida per l’artista Marc Serra. Durant la performance de presentació, Xavier Antich, Rosa Boladeras, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, i la productora cultural La Sullivan, han enumerat la cinquantena d’activitats culturals gratuïtes, continuades i simultànies que es duran a terme a diversos indrets de la ciutat de Terrassa, durant el cap de setmana del 27 i 28 de maig.

La primera edició de Límbic, que se celebrarà anualment i de forma itinerant, com a eix central la reivindicació de la creació cultural i contemporània en llengua catalana. De naturalesa multidisciplinar i amb l’ambició de posar en diàleg totes les arts vives, el festival és una gran cita per la cultura al carrer que demostra la vitalitat de la creació en català. Música, teatre, circ, humor, dansa, performance, poesia… es troben i es repensen des d’una perspectiva innovadora, juntament amb propostes que combinen nous formats i disciplines.

“Des d’Òmnium apostem pels creadors del país i la seva potencialitat i d’aquí neix Límbic, un festival de festivals que cada primavera farà parada a un punt diferent del país per apropar la cultura a tothom”, ha destacat Antich.

Amb la creació emergent i juvenil 

Límbic també té com a objectiu potenciar l’accés i la producció de les arts escèniques al públic jove, a través d’una programació que reflexiona sobre l’emergència i el risc que implica la creació juvenil i la visualització de la seva obra.
El president de l’entitat ha volgut recalcar que Límbic interpel·la a tots els públics, però també i sobretot a la gent jove, perquè “són clau per revertir el descens de l’ús social de la llengua”. Límbic és un festival itinerant, ja que cada any se celebrarà en un lloc diferent del país, incorporant en la projecció i programació propostes de creadores, col·lectius i entitats culturals del territori.

La primera edició del festival Límbic s’inaugurarà la tarda del divendres 27 de maig, a la Plaça Vella, amb diversos espectacles de carrer (Yldor Llach i Rojos, de la Cia Miquel Barcelona, entre d’altres) i concerts fins a la
mitjanit (des de la jove sabadellenca Ven’nus, la mallorquina Maria Jaume i Ferran Palau en banda).

Entre els diversos escenaris on es desenvoluparà el festival, destaca, per exemple, la Torre Palau, on hi haurà intervencions artístiques breus musicals, performàtiques Laia Estruch, Premi Ciutat de Barcelona 2022 d’Arts Visuals) i corporals. Alhora, Vapor Ventalló reunirà el reconegut espectacle musical i poètic de Blanca Llum Vidal & Los Sara Fontán, que serà seguit pel primer espectacle de la companyia de dansa multidisciplinar emergent LaSadcum després de l’estrena del seu espectacle Aclucalls al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, lloat per la crítica. 

Mentrestant —perquè la programació és simultània i batega al mateix temps per diversos espais de la ciutat—, a l’encreuament de la Placeta Font Trobada es presentarà l’espectacle “Soc a la font i bec”, en què poetes avesats al versit en veu alta, com ho són Raquel Santanera, Maria Sevilla i Josep Pedrals, recitaran poemes seus i d’altri. Uns metres enllà, a la Plaça Didó, Límbic farà d’altaveu d’Ana Polo i Maria Rovira, que condueixen el podcast Oye Polo, a Ràdio Primavera Sound. Tot seguit, arribarà Cabaret Internet, per primera vegada en exterior, un espai lúdic i radicalment contemporani que presenta shows, accions i performances en viu que experimenten amb les possibilitats de l’entreteniment.

Programació inclusiva, accessible a tothom i totalment gratuïta

El dissabte 28 de maig, Límbic es traslladarà al parc de Vallparadís, des d’una punta, a la Plaça Rector Homs, fins a l’altre extrem, a l’Escenari Vela, que serà un espai de trobada familiar, de descans, de cabarets i tallers, però també on el festival es clourà amb una darrera nit de concerts a càrrec dels noms més emergents de la música catalana actual: la cardedeuenca Ariox en duo amb l’egarenc Galgo Lento, Ginestà en gira amb el seu darrer àlbum “Suposo que l’amor és això” i el grup de música urbana, trap, reggaeton i dancehall 31FAM.

El Pla del Castell serà l’espai on Sílvia Albert Sopale mostrarà la seva proposta “La moreneta” (una performance que qüestiona els discursos sobre la migració a Espanya) i acollirà el diàleg intergeneracional entre la poeta Antònica Vicens, flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i poetes joves vinculats a la ciutat de Terrassa.

L’Horta dels Frares serà, durant el dissabte 28, el pinyol de Límbic: la grada al centre del parc i l’escenari immens permetran programar propostes de format més gran i per acollir un gran nombre de públic. És el cas de la Cia de circ “Eia” que presentarà, al migdia, la seva peça “Espera”, que pren el circ com a pretext per a celebrar la cerimònia de la trobada. Més tard, ja després de dinar, el col·lectiu de dansa integrada Liant la Troca presenten “Sin-con-tacto”, en què el públic és còmplice d’un món divers on tot pot ocórrer. A les vuit del vespre, tancant l’espai, Amer Kabbani representarà “Runa”, programat en altres festivals, com el Sismògraf, un testimoni del procés de reconstrucció personal i col·lectiva en un món en flames.

Durant tot el dia, el parc de Vallparadís s’omplirà d’activitats, amb diversos punts de barres i menjar per fer de Límbic una proposta acollidora que convoca el públic de Terrassa però també d’arreu del territori català: un lloc on compartir, conèixer i descobrir, un espai per a passar-hi el dia i deixar-se sorprendre.

Òmnium Cultural ha programat un festival itinerant, amb programació inclusiva, diversa i accessible de manera totalment gratuïta. Des de l’organització s’aposta per un format gratuït per tal de garantir que la cultura és accessible a tothom. Per qüestions d’aforament, caldrà fer reserva prèvia d’alguns espectacles a través del web.

L’Horta dels Frares serà, durant el dissabte 28, el pinyol de Límbic: la grada al centre del parc i l’escenari immens permetran programar propostes de format més gran i per acollir un gran nombre de públic. És el cas de la Cia de circ “Eia” que presentarà, al migdia, la seva peça “Espera”, que pren el circ com a pretext per a celebrar la cerimònia de la trobada. Més tard, ja després de dinar, el col·lectiu de dansa integrada Liant la Troca presenten “Sin-con-tacto”, en què el públic és còmplice d’un món divers on tot pot ocórrer. A les vuit del vespre, tancant l’espai, Amer Kabbani representarà “Runa”, programat en altres festivals, com el Sismògraf, un testimoni del procés de reconstrucció personal i col·lectiva en un món en flames.

Programació inclusiva, accessible a tothom i totalment gratuïta

Òmnium Cultural ha programat un festival itinerant, amb programació inclusiva, diversa i accessible de manera totalment gratuïta. Des de l’organització s’aposta per un format gratuït per tal de garantir que la cultura és
accessible a tothom. Per qüestions d’aforament, caldrà fer reserva prèvia d’alguns espectacles a través del web.

Tota la programació de Límbic es pot veure al web: https://limbicfestival.cat/

 

Related Articles

Deixa un comentari