El Premi Ciutat de Terrassa de Teatre torna a alçar el teló

No Comment

La 47a. edició es durà a terme entre els mesos d’abril i maig i comptarà amb 8 espectacles d’allò més variats: comèdies, drames, teatre denúncia i una proposta juvenil.


Eloi Falguera
Director i autor

El proper diumenge 11 d’abril, el Premi Ciutat de Terrassa de Teatre tornarà a alçar el teló, al Casal de Sant Pere. Després del tall en sec de la temporada passada, pels motius que tots coneixem, i que van obligar a finalitzar-lo abans d’hora, la nova edició del concurs s’ha dissenyat amb algunes particularitats i variants.

En primer lloc, es farà en unes dates poc habituals: enguany no ha començat el passat mes de gener sinó que ho farà en plena primavera. Jordi Serra, del comitè organitzador, argumenta que en el moment d’enviar les bases de la nova convocatòria “s’estaven complicant les coses en el terreny sanitari i vam decidir endarrerir el concurs 3 mesos”.
En segon lloc, aquesta 47a. edició serà en un format més reduït: en comptes de la desena d’obres habituals només se n’han programat vuit. I encara tenint en compte que dues d’aquestes representacions seran a càrrec dels dos grups de l’entitat – PAM Teatre i Qollunaka- i que, per tant, no entren a participar al concurs. Seran, doncs, atípicament 6 les companyies que intentaran guanyar el concurs i alçar el Trofeu Ciutat de Terrassa 2021.

En tercer lloc, i com a aspecte destacable, s’han pogut recuperar les tres companyies que no van poder participar en l’edició anterior. En aquesta nova programació hi representaran les obres que tenien previstes i que el públic terrassenc no va poder gaudir. Per tant, l’edició d’aquest any només incorpora tres grups nous. De totes maneres, com comenta el mateix Jordi Serra, “hem rebut menys propostes que en anys anteriors. Si normalment rebem entre 40 i 50 obres, aquesta vegada n’han arribat només una trentena”.

Com a novetat organitzativa, Sílvia Bartés, del mateix comitè organitzador, ha esmentat la possibilitat d’adquirir les entrades per a cada representació per via telemàtica. Per tant, es podran adquirir anticipadament a través de la plana web de l’entitat www.salacrespi.com i imprimir-les des de casa. “És a la vegada una mesura sanitària i una bona manera d’agilitzar la venda d’entrades”. De totes maneres, també es podran comprar a taquilla el mateix dia de les representacions. Cal tenir en compte que aquest any, amb les restriccions sanitàries, l’aforament quedarà limitat al 50%. Això vol dir que només es posaran a la venda 170 localitats. Sobre aquest aspecte, Jordi Serra admet que aquesta edició del concurs serà “tota una incògnita perquè no sabem quina serà la resposta del públic. Ens plantegem aquest concurs com un any especial, on el més important és mantenir la flama encesa. Ara bé, tothom ha de venir tranquil perquè es prendran totes les mesures sanitàries pertinents”.

Una altra novetat és la incorporació al jurat del concurs de José Antonio Aguado, en representació de la Companyia 8. Recordem que aquest jurat està integrat per representants dels principals grups i companyies de la ciutat.

presentació 47 Premi Ciutat Terrassa Teatre D’esquerra a dreta: Sílvia Bartés, Jordi Serra, Ester Batlló i Eduard Garcia. Tots del comitè organitzador del concurs. (Foto Eloi Falguera)

Repassem ara breument les propostes teatrals d’aquesta 47a edició del Ciutat de Terrassa. En primer lloc tenim 3 comèdies. La primera, En línia (a càrrec del grup de teatre Bell-Lloc, de Sant Pere de Ribes), és una comèdia actual. Un grup d’amics que han quedat per sopar decideixen jugar a un joc: deixaran tots els telèfons mòbils damunt la taula i aniran llegint els missatges o responent les trucades que vagin rebent. Aquest joc, aparentment divertit, acabarà resultant molt perillós. Aquesta obra es podrà veure el primer diumenge de concurs, 11 d’abril.
Haurem d’esperar al 23 de maig per veure la gran comèdia de la temporada del teatre amateur: Mamaaa!!! (que representarà el grup Teiatròlics, de Banyoles). Sens dubte és la comèdia de l’any i l’han representada a la majoria de mostres i concursos del país. L’argument és el següent: “Què passa quan una mare de més 100 anys, amb un gran patrimoni, no té cap intenció de morir-se? Un patrimoni tan gran que podria resoldre la vida dels seus fills?”
La darrera comèdia, Escac i mat (de la companyia terrassenca Qollunaka), tancarà el Ciutat de Terrassa el diumenge 30 de maig. Es tracta d’una comèdia negra, plena d’intriga i jocs amagats. Un duel a l’escenari entre un escriptor d’èxit i un perruquer que viu per sobre de les seves possibilitats. Aquesta obra també ha participat a la majoria de mostres i concursos catalans aquesta tardor i hivern, amb molt d’èxit.

En segon lloc, tenim un parell de drames: Nebraska (a càrrec de la companyia de Granollers Carles Canet Produccions) i Les regles del joc (del grup local PAM Teatre). La primera obra tracta d’un pres acusat de segrestar i assassinar 106 persones, que espera al corredor de la mort. Aquest text, de Jordi Portals, va rebre el premi Josep Ametller de teatre 2012. El segon drama, Les regles del joc, és un text dur, adaptació d’una famosa obra de Jordi Galceran, que vol plantejar “Què és normal i què no ho és? On és el límit entre la sana experimentació i l’obsessió?”

Una altra proposta molt interessant és Només una vegada, de l’autora Marta Buchaca, que interpretarà el grup ACR de Fals. És una obra que tracta sobre la violència de gènere. “La violència es pot justificar? Quantes vegades haureu escoltat la frase : Si només ha estat una vegada…” L’espectacle ens interroga sobre l’educació patriarcal que rebem. Podrem veure aquest teatre de denúncia el diumenge 18 d’abril.

Finalment, dues propostes més. Primer, el melodrama Dansa d’agost (que ens portarà el Grup Enric Borràs, de Sant Feliu de Llobregat), i que ens traslladarà a la Irlanda dels anys 30. Una obra molt fresca i coral, que reuneix un grup nombrós d’actrius i actors. Es podrà veure el 16 de maig. Finalment, també es podrà veure una proposta de teatre juvenil: Adolescer 2055 (interpretada pel grup Deixalles 81, de Sant Feliu de Codines). Es tracta d’una tragicomèdia futurista, interpretada per actrius i actors d’entre 15 i 18 anys. Els organitzadors, amb aquesta proposta, fan una crida al públic juvenil terrassenc.

Una programació, doncs, variada i de qualitat. L’entrega de premis, prevista pel mes de juliol, s’intentarà dur a terme com l’any passat a l’exterior de les esglésies de Sant Pere.

Molta merda als participants i gaudiu del teatre, terrassenques i terrassencs!

Calendari del 47è. Premi Ciutat de Terrassa de Teatre 2021

  • 11 d’abril: En línia. Grup Bell-Lloc, de Sant Pere de Ribes
  • 18 d’abril: Només una vegada, de Marta Buchaca. Grup, ACR de Fals
  • 25 d’abril: Adolescer 2055, de Roberto Santiago. Grup Deixalles 81, de Sant Feliu de Codines
  • 2 de maig: Les regles del joc. PAM Teatre, de Terrassa (Obra fora de concurs)
  • 9 de maig: Nebraska, de Jordi Portals. Produccions Carles Canet, de Granollers
  • 16 de maig: Dansa d’agost, de Brian Friel. Grup Enric Borràs, de Sant Feliu de llobregat
  • 23 de maig: Mamaaa!!!, de Jordi Sànchez i Pep Anton Gómez. Teiatròlics, de Banyoles
  • 30 de maig: Escac i mat. Grup Qollunaka, de Terrassa (Obra fora de concurs)

Tots els espectacles començaran a les 18 h

Related Articles

Deixa un comentari