Es presenten les Jornades del Conte Literari de Terrassa, organitzades per Amics de les Arts i Joventuts Musicals

No Comment

El conte literari té un valor important per a les editorials en llengua anglès i, arribats al segle XXI, el prestigi d’aquest gènere i la valorització dels seus escriptors no han minvat entre els lectors d’aquest àmbit. En canvi, tot i que el món literari en els idiomes català i castellà també compta amb escriptors reconeguts a nivell mundial, que han contribuït a fer del conte un art major (Borges, Quiroga, Rulfo, Rodoreda, Calders, Moncada…), el prestigi d’aquest gènere gairebé ha desaparegut en les últimes dècades en l’àmbit europeu a causa de la política editorial de les grans empreses que dominen el mercat del llibre.

A Terrassa, per iniciativa d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, s’aportarà un granet de sorra en la reivindicació del conte literari amb unes «Jornades del Conte Literari», denominades genèricament «Constel·lacions».

Entre els dies 13 i 19 de novembre es desenvoluparan els actes de què consten aquestes jornades.

Dimecres 13 de novembre, a les 19:00h, a la seu de l’entitat, s’oferirà la xerrada «Reivindicació del conte literari», en un format de conversa entre els escriptors Isidre Grau i Sílvia Romero. Isidre Grau és un reconegut narrador català que ha publicat diversos llibres de contes i ha participat en algunes obres col·lectives dedicades al gènere com les signades pel col·lectiu Ofèlia Dracs. A més, és l’autor d’un assaig, L’arquitectura del conte, que s’ha convertit en una referència teòrica de lectura imprescindible per a tot aquell que vulgui endinsar-se en l’escriptura de contes literaris.

Dijous 14 de novembre, a les 20:00h, a la Nova Jazz Cava, s’oferirà «Rodoreda, Calders, Moncada», una lectura de contes a càrrec de diversos  membres del Quadre de Veus de Radioteatre, amb l’acompanyament musical de Ricard Latorre. L’entrada serà segons el mètode de taquilla inversa.

Divendres 15, novament a la seu d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, es podrà assistir a la taula rodona «Per què escric contes?», moderada per Jaume Closa, amb la participació de les escriptores vallesanes Natàlia Cerezo, Antònia Carré-Pons i Clara Soley.

Dilluns 18 de novembre, a les 19:00h, el Club de Lectura de la Casa del Llibre oferirà al conegut local d’oci nocturn Reina Victòria un debat al voltant del llibre de contes Assassins de l’Ebre, amb la participació dels escriptors Cinta Arasa, Mercè Falcó, Isidro Garrido, Jordi Pijoan, Pilar Romera, Vicent Sanz i Montserrat Espallargas (conductora de l’acte). A més es podrà degustar un «còctel assassí», creat especialment per a l’ocasió.

Per últim, dimarts 19 de novembre, a les 19:00h, a la Biblioteca Central, el cicle d’activitats clourà amb l’acte de lliurament dels premis literaris de Terrassa. Enguany als premis Josep Soler i Palet de narracions breus, convocat per l’Ateneu Terrassenc, i Agustí Bartra de poesia, s’afegirà el premi Anna Murià, que s’atorgarà a un llibre de contes i que convoca l’Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals. El llibre premiat serà publicat per Voliana Edicions, una jove editorial que compta amb una important presència de llibres de contes al seu catàleg.

Deixa un comentari