Es publiquen de forma oberta les llistes de víctimes terrassenques de la dictadura franquista

No Comment

Coincidint amb el Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió de la dictadura franquista, avui dijous 15 d’octubre, l’Ajuntament de Terrassa ha presentat, en format de dades obertes, les llistes de persones que van ser víctimes dels aparells repressius de la Dictadura del General Francisco Franco entre 1939 i 1977.

La regidora de Qualitat Democràtica, Ona Martínez, ha recordat en la roda de premsa realitzada a l’Ajuntament per presentar aquest estudi, que es fa “en el 80è aniversari de l’assassinat del President Lluís Companys”. La regidora ha estat acompanyada del director de l’Arxiu Municipal de Terrassa, Joan Soler, i l’historiador Manel Márquez en representació del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. Aquestes dues entitats han dut a terme conjuntament l’estudi que ha fet possible la publicació de les llistes.

RP llistats víctimes feixisme La Regidora de Qualitat Democràtica, Ona Martínez, en primer terme, acompanyada de Manel Márquez, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa (esquerra) i de Joan Soler, director de l’Arxiu Municipal. Foto Ajuntament de Terrassa

Iniciativa pionera

Els llistats es poden consultar a https://www.terrassa.cat/llistat-victimes-feixisme. Aquestes ofereixen informació més de 3.600 persones, nascudes o amb veïnatge a Terrassa. Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya, que té com a objectiu la reparació moral de les víctimes, en un acte de justícia social per part d’una institució pública. Terrassa ha estat el primer ajuntament del país a posar a l’abast de qualsevol persona i d’una manera senzilla aquest tipus de llistats en dades obertes. Els llistats són una eina dinàmica que s’anirà actualitzant amb les aportacions que puguin fer les mateixes víctimes o els seus familiars.

Les llistes que es presenten són:

1. Afectats per la llei de responsabilitats polítiques.
2. Expedients de responsabilitats polítiques 1939-1945.
3. Recerca de repressaliats durant la postguerra.
4. Repressaliats – “Correspondència”.
5. Sumaríssims anul·lats.
6. Depuració de professors de Terrassa el 1939.
7. Relació de funcionaris depurats.
8. Empresonats al dipòsit municipal 1951-1977.
9. Reclusos a la presó de Terrassa, 1940-1945.
10. Presoners de guerra nascuts a Terrassa.
11. Víctimes i lluitadors antifranquistes empresonats 1939 a 1977.
12. Terrassencs morts a Mauthausen o kommandos exteriors (Gusen).
13. Deportats de Terrassa a camps de concentració.

Related Articles

Deixa un comentari