Exposició virtual dels 165 anys de l’arribada del ferrocarril a Terrassa

No Comment

El dia 16 de març ha fet 165 anys de l’arribada del ferrocarril a Terrassa. Una efemèride que el Club Ferroviari de Terrassa no ha volgut deixar passar. Per això, l’entitat ha elaborat una exposició amb més de 140 imatges, la qual es pot seguir virtualment, sobre la història del ferrocarril del Nord a Terrassa. L’exposició completa es pot veure en aquest enllaç.

En el següent article, Eduard Martínez, vicepresident del Club Ferroviari de Terrassa, explica de forma resumida la història d’aquesta efemèride.

165 anys de l’arribada del ferrocarril a Terrassa

El 16 de març del 1856 va ser el dia escollit per inaugurar l’arribada del primer tren a la ciutat de Terrassa. Era diumenge de Rams i, cap a les 10 del matí, un munt de gent es va anar concentrant en una estació situada al nord de la ciutat.

El tren que va de tenir el privilegi d’accedir per primera vegada a Terrassa des de Barcelona estava traccionat per una locomotora de la sèrie 1-5 del ferrocarril Barcelona-Zaragoza, construïda a Anglaterra per l’empresa Sharp&Steward i anomenada Zaragoza, que arrossegava un cotxe de viatgers amb personatges il·lustres com el Governador Civil, Don Ignacio Llacer; el capità general, Don Juan Zapatero i el caporal segon de capitania, el Sr. Joaquin Bassols. Aquest primer tren va ser beneït per mossèn Joaquim Coll a la mateixa andana de l’estació i, tot seguit, tota la comitiva es va desplaçar fins l’església del Sant Esperit de la ciutat.

Al principi de l’explotació hi havia dos trens al matí i dos més a la tarda. El preu dels primers bitllets entre Terrassa i Barcelona depenia de la classe en què es viatjava: primera classe, 2,70 rals, segona classe, 2,36 rals i tercera classe 2 rals. Durant els primers anys d’explotació de la línia que arribava fins a Sabadell i Terrassa, la majoria dels passatgers que utilitzaven el servei (gairebé el 86% del passatge total) ho feien en tercera classe, mentre que el percentatge de passatgers de primera classe va ser insignificant. La durada del viatge era d’uns 45 minuts.

006 Terrassa, principis segle XX arxiu edutrens Estació del Nord Terrassa, principis segle XX. Arxiu edutrens

És indubtable la influència del ferrocarril al poble de Terrassa que, amb 6.000 habitants al 1856, any de la inauguració, va passar a 11.000 l’any 1877. Gràcies a això va obtenir, de mans del rei Alfons XII, el títol de ciutat. Un altra de les conseqüències de l’arribada del ferrocarril va ser la desaparició de les dues diligències que havien estat el mitjà de transport utilitzat entre la capital i Terrassa.

El recorregut entre Montcada i Terrassa, de 21,18 Km, va tenir un cost total de 6.160.413,5 de pessetes. Per ajudar en la construcció d’aquesta línia, el govern de la època va cedir, sota vigilància de soldats, uns 200 presoners, que complien condemna per diversos delictes, i que estaven sota el sever règim de “Redención de Penas por Trabajo”.

Per recordar aquesta efemèride tan significativa de la història de la ciutat, el Club Ferroviari ha realitzat una exposició virtual d’imatges relacionades amb el ferrocarril del Nord; la podreu visionar a partir del dilluns dia 15 de març al següent enllaç https://prezi.com/view/DD2oZz3N5FviHvrMHEzs/

Eduard Martínez Hernández
Vicepresident del Club Ferroviari de Terrassa

Deixa un comentari