Gravats inèdits de Rembrandt, un dels artistes més rellevants de l’art europeu

No Comment

El Centre Cultural mostra 50 obres inèdites del pintor i gravador holandès Rembrandt, que formen part de la Col·lecció Furió, sota el títol Rembrandt. Geni del gravat.


Rembrandt està considerat el referent pictòric més important a Holanda. Va ser el principal instigador de l’estil barroc i de l’escola flamenca durant el segle XVII i va comptar amb un gran talent. El comissari de l’exposició, Vicenç Furió, defineix la seva obra així: “Els seus aiguaforts, ben aviat difosos per Europa, van ser apreciats per artistes, buscats per col·leccionistes i elogiats per historiadors, i la seva influència posterior en l’art del gravat fou enorme”. Artista polivalent, Rembrandt es va anar adaptant a les diverses corrents artístiques del moment i la seva manera de pintar va anar variant al llarg dels anys. A més de pintor, també era conegut pels seus dibuixos i gravats on es podia veure el contrast entre la llum i les tonalitats negres. Furió defineix el geni holandès amb les següents paraules: “Els hàbils traços dels aiguaforts de Rembrandt transmeten una sensació d’espontaneïtat, llibertat i immediatesa que ja van sorprendre els seus contemporanis, que el consideraven un gravador incomparable i d’un geni particular”.

És precisament aquesta faceta la que podem veure a l’exposició del Centre Cultural, on hi ha exposat un dels conjunts més importants de la col·lecció, format pels aiguaforts de l’artista. Malgrat que Rembrandt és un dels gravadors més importants i influents de la història, les seves estampes no són gaire visibles a les principals institucions públiques, on sí que es poden veure obres fetes amb aquesta tècnica de Goya o de Fortuny (en els casos del MNAC i de la Biblioteca de Catalunya). Per això i per la seva qualitat excepcional, l’exposició d’aquests 50 gravats inèdits de la Col·lecció Furió són una excel·lent oportunitat d’apropar-se a l’obra de Rembrandt. L’estat de conservació de les obres és bo i permet apreciar-ne la seva qualitat d’impressió.

L’exposició deixa entreveure i explica als visitants les característiques dels gravats de l’artista reconegut mundialment. No només es mostren els gravats, sinó que a través d’explicacions diverses, les persones que ho desitgin podran descobrir els mèrits i les qualitats de cada obra, ja sigui sobre el seu virtuosisme tècnic, el nou ús del clarobscur, la força expressiva o la profunda humanitat de l’artista holandès. Es tracta d’obres de petit format que cal observar amb atenció per no perdre’s-en cap detall i que exigeixen a l’espectador una atenció completa.

A més a més i amb motiu de l’exposició, Furió, comissari de la mostra i professor de sociologia de l’art i d’història del gravat de la Universitat de Barcelona, ha confeccionat el llibre que porta per títol Rembrandt. Geni del gravat, editat per Edicions de la UB i el Centre Cultural de Terrassa i que es pot adquirir al mateix Centre Cultural.

Mar Garcia Prat

L’exposició es podrà veure fins el 24 de febrer a la Sala 2 del Centre Cultural.
Horaris: de dilluns a dissabte de 16 a 21h.
Diumenges i festius oberts els dies de funció.

Related Articles

Deixa un comentari