La cinquena edició del Febrer Negre al Candela concentrarà l’activitat literària en dos dies

No Comment

El festival comptarà amb una taula de debat amb perspectiva de gènere sobre novel·la negra.


Cartell promocional de la cinquena edició del festival Febrer Negre al Candela.

El proper mes de febrer l’Ateneu Candela acollirà tot tipus d’activitats al voltant del gènere literari negre organitzades per la llibreria Synusia, el Cafè del Candela i Videodrome. Grans noms, quarta edició del concurs de relats curts Ràfegues Negres, pel·lícules amb el grup Videodrome o programes en directe a les ràdios de Terrassa i Matadepera són alguns dels esdeveniments més destacats d’aquesta edició que es presenta, com sempre, ben fosca. A continuació desvetllem alguns dels secrets més obscurs de la programació.

El Febrer Negre al Candela comença el 6 de febrer i s’allarga fins el 28 d’aquest mateix mes i l’edició d’enguany concentrarà tota l’activitat literària, organitzada per la llibreria Synusia amb el nom de Synusia Noir, entre el divendres 22 i el dissabte 23 de febrer. La inauguració serà el dia 22 a les 19.35h. a l’Ateneu Candela en format de conferència – diàleg entre Anna Maria Vilallonga que portarà per nom 100 anys més de Pedrolo!, escriptora i comissària de l’Any Pedrolo (2018) i Marce García, organitzador del Febrer Negre. Tots dos faran balanç de l’Any Pedrolo i parlaran sobre les publicacions i reedicions que es van publicar al llarg del 2018.

El dissabte 23 hi haurà el plat fort del cicle amb un gran nombre d’activitats. El matí començarà a les 11h. amb Problemas de identidad, on l’escriptor i comissari de BCNegra Carlos Zanón parlarà sobre el seu comissari Carvalho, un cop agafat el relleu del personatge de Vázquez Montalbán. El matí continuarà a les 12h. amb Els traductors, aquests sospitosos habituals, on els traductors Maria Llopis i Xavier Zambrano parlaran sobre el seu ofici i com enfrontar-se a l’obra d’un altre autor. A les 13h. serà l’hora del Vermut criminal, amb un dels responsables de la col·lecció Crims.cat, Illya Pérdigo, que parlarà sobre la lluita diària per publicar novel·les i tirar endavant el seu projecte.

Després de dinar es reprendrà l’activitat a les 17h. amb Blacksad (Parlem de còmic), on es farà una dissecció d’aquesta obra clàssica de temàtica ben actual. Serà amb els amics de TRM. A continuació, a les 18h. serà el torn de La novel·la negra en clau de Gènere, una taula per presentar les novetats de les escriptores Montserrat Espallargas, Raquel Gámez Serrano, Ramona Solé i Margarida Aritzeta i es posarà el focus en el moment actual de la novel·la negra escrita per dones i les dones com a personatges dins d’aquest gènere literari. El Lliurament de premis del IV Ràfegues Negres serà a les 19h. i a les 19.45h. hi haurà una conversa amb l’escriptor Andreu Martin que portarà per títol La Biblioteca de l’Andreu Martin, on l’autor parlarà sobre el seu darrer projecte de publicació de novel·la negra i criminal triada per ell entre clàssics del gènere que mai havien estat traduïts al català, d’altres que fa molt de temps que no es publiquen o d’altres d’autors més actuals.

Cinema clàssic noir

Hi haurà un seguit d’activitats paral·leles encapçalades per les projeccions de les pel·lícules La noche del cazador, de Charles Laughton i La escalera de caracol, de Robert Siodmak el dissabte 23 a les 20.45 i 22.30h. respectivament. Serà dins del cicle de Cinema Clàssic Noir, organitzat per Videodrome. El dijous dia 7 es farà el programa de ràdio The Black Submarí de Ràdio Terrassa a les 11h. en directe des del Candela i el dia 14 serà el torn d’Ones negres de jazz des de Matadepera ràdio. El dissabte dia 9 de 20.30 a 00h. hi haurà la sessió nocturna de jocs de taula policíacs i de misteri Un vespre molt negre! també al Candela. Les biblioteques del Districte 4 i 6 participaran en les activitats amb una sessió de Sèries Negres Criminals a càrrec de SerieAddictes i un club de lectura de Jim Thompson conduït per l’escriptor Xavier Serrahima, respectivament. La participació de les biblioteques també comptarà amb L’hora del conte, la presentació de llibres de temàtica negra i una gimcana infantil. Finalment, el Grups de Dones de Can Boada organitzarà, el divendres dia 22 a les 18h., el seu club de lectura amb el llibre Contes per a nits de Lluna plena, que comentaran amb la seva autora Anna Maria Vilallonga.

Mar Garcia Prat

Related Articles

Deixa un comentari