La Coordinadora de Grups de Cultura Popular vol un espai més cèntric per difondre les seves activitats

No Comment

El Condicionament, al Passeig Vint-i-dos de Juliol, lluny del flux de vianants, pot fer la funció d’assaig i reunió per a les entitats però no és prou central per atraure visitants, exposar-hi figures i difondre la cultura popular.

Cal estudiar l’oportunitat que donaran els espais de nova titularitat pública entre el centre històric i el Vapor Gran. La cultura popular impulsaria una zona estratègica i amb molt potencial però mancada de dinamisme.


La Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa es va crear al 2010 amb un doble objectiu: d’una banda, fomentar, cohesionar i promocionar la cultura popular a la ciutat; de l’altra, crear un equipament vertebrador i difusor de la cultura popular obert a terrassencs i visitants. Es plantejava aquest Centre de Cultura Popular amb una doble funció:

 • Local d’assaig, magatzem i reunió de grups.
 • Espai d’exposició d’imatgeria, actes (conferències, exposicions, debats) i difusió de la cultura popular. Obert a tot el públic.

Tot i que la idea inicial era obrir aquest Centre de la Cultura Popular a la Masia Freixa de seguida vam veure que l’edifici modernista de Lluís Muncunill era massa petit per a tots els serveis i usos que hi volíem incloure. Autodescartada aquesta opció, l’Ajuntament va proposar convertir el Condicionament Terrassenc (alliberat pel trasllat del Leitat) en un equipament amb 4 usos: un Centre de Cultura Popular , un espai de creació de circ, la Cooperativa Teixidors i l’alberg L’Andana per persones sense sostre. Per ara, només L’Andana ha entrat en funcionament. Fa just un any responsables municipals van explicar a la Coordinadora les línies generals del projecte però sense més concrecions.

Ja fa temps que hi reflexionem i sempre arribem a la conclusió que l’edifici del Condicionament pot fer la funció de local d’assaig i magatzem però no la d’espai de difusió obert al públic. El Passeig Vint-i-dos de Juliol està massa allunyat del circuit natural de vianants com per a què hi arribin terrassencs que passegen i, encara menys, visitants de fora de la ciutat. Caldria buscar una ubicació dins l’illa de vianants que suposi una continuïtat natural del passeig i que permeti treure la cultura popular al carrer. Així ho hem manifestat als responsables municipals en diverses ocasions.

El centre de la ciutat incorporarà, en un futur, nous espais de titularitat pública que generaran un nou flux de persones entre el centre històric i el Vapor Gran, pendent d’una profunda dinamització. Estem convençuts que ubicar aquí el Centre de Cultura Popular permetria impulsar una zona estratègica i amb molt potencial però ara mancada de dinamisme. Per això creiem que val la pena explorar-ne les possibilitats. Aquesta zona s’afegeix a altres ubicacions analitzades com l’antic Ajuntament o la Casa Mariano Ros (antic Casal Anna Murià) a banda de la Masia Freixa.

botomalarrassa

El Centre de Cultura Popular

Pel Centre de Cultura Popular pensem en un edifici del centre històric, en una plaça o carrer de vianants, molt de pas per a terrassencs i visitants, i amb finestres o aparadors a la planta baixa que permetin veure’n l’interior. La Troca de Granollers o la Casa dels Entremesos de Barcelona són dos referents a tenir en compte.

L’equipament podria atraure la visita de diversos col·lectius:

 • Escoles i esplais de la ciutat i de fora
 • Famílies que volen descobrir nous coneixements de la seva cultura popular
 • Seguidors de la cultura popular de la resta de la comarca i de Catalunya
 • Membres d’entitats de cultura popular de la ciutat.
 • Turistes que volen conèixer una mica la imatgeria i l’etnografia terrassenca

Algunes de les funcions i serveis del Centre de Cultura Popular podrien ser:

 • Exposició permanent de la imatgeria local i vestuari
 • Espai didàctic i multimèdia. La Festa Major tot l’any
 • Documentació i recerca sobre cultura popular local. Arxiu
 • Biblioteca de cultura popular
 • Seu de la Coordinadora. Informació general sobre els grups i per als grups
 • Punt de reunió d’entitats (possibilitat de fer-hi les assemblees)
 • Exposicions
 • Sala d’actes (per presentacions, conferències, etc)
 • Formació (en música tradicional, legislació de foc, gestió d’entitat, etc.)
 • Botiga i punt d’informació

Un mateix espai o sala podria servir per a diversos usos. Si les possibilitats d’espai i normativa ho permetessin, un servei de bar seria bo per dinamitzar l’equipament.

Related Articles

Deixa un comentari