La Marxa de Torxes crida per la llibertat dels presos polítics

No Comment
Marxa de Torxes 2018 al seu pas pel carrer Font Vella. MG

Miquel Gordillo

Ahir dimarts al vespre va tenir lloc la ja tradicional Marxa de Torxes pels carrers del centre, dins del marc de la commemoració de l’assalt a la ciutat el 1713 per les tropes borbòniques. Una marxa de Torxes, la d’enguany, amb una significació especial: hi ha presos polítics i exiliats, un judici pendent i una situació política enquistada. En unes circumstàncies particulars i candents, a les portes d’una tardor calenta, com alguns anuncien, va tenir lloc la marxa, que es va iniciar a la plaça Vella, passant per Font Vella i Passeig, per tornar a la Vella. Hi van participar unes 3.000 persones, de segur l’assistència més multitudinària de les marxes que s’han fet fins ara.

Organitzada per la Comissió 4 de Setembre d’Òmnium Terrassa, durant aquesta vuitena edició 500 torxes han il·luminat el recorregut, juntament amb una gran estelada portada per nens i nenes, i també per càntics per la independència i la llibertat dels presos. Amb un to solemne i assossegat, la marxa va comptar amb l’amenització i la gresca dels grups de cultura popular de la ciutat, com ara el Drac Baluk Astharot, els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, Grallers i Tabalers, i el Ball de Serrallonga, entre d’altres. En finalitzar la Marxa a la plaça Vella, el pregó i la presència de Meritxell Lluís i Alba Puig, per llegir el pregó i escoltar Terrassa Ciutat Coral.

Tal com s’explica en el manifest que es va llegir, la nit del 3 al 4 de setembre de 1713, tropes borbòniques formades per fins a 5.000 soldats, passaven la nostra vila per les armes. Alguns defensaren la ciutat i bona part de la població trobava com a lloc de refugi i resistència l’interior del convent de Sant Francesc. Una vintena de terrassencs van morir durant l’assalt.

Acte Commemoratiu a l’Església Convent de Sant Francesc

També ahir dimarts a la tarda es va realitzar un acte commemoratiu dels Fets Històrics del 4 de setembre de 1713 a l’Església Convent de Sant Francesc d’Assís, organitzat per l’Ajuntament de Terrassa, que ha donat inici als actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya. L’acte va comptar amb la lectura del Manifest Commemoratiu dels Fets Històrics, redactat per la historiadora Mariona Vigués, a càrrec de la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), Dolors Lledó. Seguidament, es va celebrar el concert “Sons d’entre les cendres”, a càrrec d’Anna Alàs, mezzosoprano, i de Jodi Reguant, clavicèmbal.

Foto: Rafel Casanova BCF

Related Articles

Deixa un comentari