La Papallona de Sant Pere de Terrassa estrena una nova papallona gegant

No Comment

Una nova Papallona de Sant Pere es presentarà a la Festa Major del barri.

Del 18 al 20 de maig Sant Pere celebra la seva 41a. Festa Major, i la colla de Cultura Popular La Papallona de Sant Pere arriba als 25 anys d’història fent pública una rèplica exacta de la Papallona original que es presentarà en societat el divendres 18 de maig.

El nou insecte gegantí és una rèplica de l’actual figura construïda pel terrassenc Pep Ragà l’any 1992. La nova Papallona de Sant Pere s’ha construït amb una base d’argila i posteriorment recoberta amb escaiola i fibra de vidre, sent més lleugera que l’original. Finalment, s’ha policromat amb acrílics. Mantindrà les mateixes mides i proporcions però serà més lleugera que l’original. També se n’ha millorat la seva ergonomia fent-la més equilibrada i còmode pels portadors.

La presentació es farà en el marc de la 41a. Festa Major de Sant Pere. A les 6 de la tarda arrencarà una petita cercavila des de la plaça Vicenç Ferrer i pels carrers Emili Badiella, Mossèn Pursals, Independència, Transversal i plaça de la Rosa Mora. Els Nans i Capgrossos de Terrassa i la papallona original acompanyaran el seguici, amb la música dels grallers i tabalers de la colla. Per primera vegada sonaran les notes del nou Ball de la Papallona, composat especialment per l’ocasió.

Un cop s’arribi a la plaça de la Rosa Mora es farà un petit acte institucional amb representants de la cultura terrassenca. Tot seguit, el moment més emocionant, serà quan es desvetlli l’aspecte de la nova Papallona i quan faci el seu primer ball de plaça, una música de composició pròpia de la colla. Per primera vegada es trobaran la papallona “vella” amb la nova. Una per acomiadar-se, l’altra per quedar-se.

L’acte finalitzarà amb un petit espectacle dirigit als petits i una trobada d’ex-membres de la colla que compartiran amb un berenar.

 

25 anys de colla i 26 anys de bèstia

El grup de cultura popular de La Papallona de Sant Pere neix a Terrassa l’any 1993, fa doncs, 25 anys. Un any abans, però, al 1992, el Pep Ruiz Ragà va construir i cedir a l’Associació de Veïns de Sant Pere de Terrassa un insecte gegantí format per una papallona de grans dimensions reposada sobre les branques d’un tronc. Precisament, a la base del tronc, s’hi observen diverses roses i mores en record a la Rosa Mora, incansable activista cultural terrassenca durant les dècades dels 70 i 80, i bona amiga del constructor.

Vint-i-sis anys després de la construcció d’aquesta peça de bestiari la colla decideix renovar-la totalment i encarrega la construcció d’una rèplica de la figura. L’encàrrec es fa als responsables de Creacions Tallaferro, un taller amb experiència i especialitzat en la creació de figures de bestiari popular i tradicional, situat a Parets del Vallès.

 

Related Articles

Deixa un comentari