L’Arxiu Tobella presenta l’anuari 2020 «l’any que vam viure perillosament»

No Comment

L’Arxiu Tobella ha publicat i presentat l’anuari del passat any 2020, “l’any que vam viure perillosament”, un any que, de ben segur, deixarà una marca i memòria col·lectiva molt important. I tot això, a banda del que ja hem viscut, sense saber ni imaginar les conseqüències concretes que, tot plegat, encara ens trobarem: continuïtat de la pandèmia amb intensitat més baixa?, crisi econòmica?, desigualtats creixents al país i al món? Sigui com sigui, l’anuari de l’Arxiu recull amb fotos i textos l’experiència viscuda a Terrassa aquest important i ben diferent 2020.

Text íntegre de la carta de presentació de l’anuari:

El 2020 podria ser considerat sens dubte com l’any que vam viure perillosament, però Malgrat els pitjors pronòstics, volem transmetre la nostra satisfacció per haver pogut presentar com cada any l’anuari de Terrassa. Inevitablement és una publicació diferent, Terrassa 2020, a les edicions anteriors, com ha sigut aquest any 2020, marcat per la pandèmia provocada per la Covid-19.

El nostre desig és que aquesta publicació sigui una crònica fidel del 2020, amb les seves llacunes i foses en negre, perquè la pandèmia ha condicionat l’esdevenir de tot l’any. D’altra banda, el confinament estricte, la paralització total o parcial de moltes activitats han dificultat més que mai el seguiment d’aquest recull, tant per la consecució de fets noticiables com dels documents gràfics per il·lustrar-los, imprescindibles per resseguir la trajectòria de l’any. Per tots aquests motius, Terrassa 2020, és amb tota seguretat un anuari atípic.

A la Fundació Arxiu Tobella no li pertoca fer una valoració del que ha representat la irrupció del coronavirus a la ciutat, ni des del punt de vista més humà, ni sanitari, ni econòmic, ni social, ni tan sols cultural. Només podem donar testimoni del qual ha representat la irrupció del coronavirus per a una entitat cultural vinculada a la preservació i difusió del patrimoni fonamentalment fotogràfic, amb recursos humans i econòmics limitats, moltes dosis de voluntarisme i una colla d’amics i col·laboradors. Ni més ni menys que el mateix que altres entitats de Terrassa.

Hem patit com tothom el confinament estricte durant els mesos de març a maig, que ha suposat tancar la porta al públic i l’anul·lació de moltes activitats i exposicions programades. A partir de juny hem començat a oferir el servei de consulta amb cita prèvia, tot i que per motius obvis s’ha reduït aproximadament a la meitat de què acostuma a ser la Mitjana anual.

Així i tot, hem seguit treballant internament amb els tres projectes capitals de l’entitat. En primer lloc, hem continuat avançant en la planificació de la següent fase de la rehabilitació arquitectònica de l’edifici. També, i Gràcies a la col·laboració amb l’editorial Efados per a la publicació en fascicles de L’Abans Terrassa. Recull gràfic 1965-1995, hem pogut difondre imatges poc divulgades del nostre Fons fotogràfic i, a la vegada, augmentar considerablement la seva digitalització. I finalment, hem pogut publicar l’Anuari Terrassa 2020, que de ben segur ha esdevingut, per motius que mai no haguéssim imaginat ni desitjat, el més singular de la seva història.

Fundació Privada Arxiu Tobella de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari