L’epopeia exemplar de Winnie Mandela

No Comment

A la dècada dels 50, Winnie Madikizela es va convertir en la primera negra a ser treballadora social i alhora va emprendre una ferma trajectòria política mentre intentava criar les seves filles, en absència de Wilson Mandela, el seu company, que estava empresonat.

Portada definitiva petitaL’apartheid la tenia en el punt de mira —no només per ser la dona de Mandela, sinó pel seu propi activisme polític i social— i un matí gelat d’hivern de 1969, unes hores abans de l’albada, la policia antidisturbis del règim racista va arribar a Soweto, a casa de Winnie Mandela i va detenir-la en presència de les seves dues filles, que llavors tenien nou i deu anys.

Aquest va ser l’inici dels 491 dies d’empresonament de Winnie Mandela, acusada de terrorisme, i dels dos judicis que van tenir lloc durant aquest període. Quaranta-un anys després de ser alliberada el 14 de setembre de 1970, Winnie Mandela va retrobar el diari i les notes que havia escrit durant el seu empresonament. Aquests papers van fer revifar a Winnie Mandela records vívids i terribles, i es van convertir en el llibre 491 dies. Presonera número 1323/69 , que ha destapat un fragment únic i personal de la història de Sud-àfrica.

Aquest diari —amb l’afegit d’algunes de les cartes que es van intercanviar parts afectades d’aquesta història, entre ells la mateixa Winnie i Nelson Mandela, el qual ja feia gairebé set anys que estava empresonat—, convida els lectors a ser testimonis de la brutalitat que va experimentar Winnie, la profunditat de la seva desesperació i la seva capacitat de sobreposar-se al dolor i les adversitats resiliència malgrat l’extrema pressió a què va ser sotmesa.

L’obra acaba amb el seu alliberament, quan és desterrada a una petita vila rural, fet que li fa perdre la feina i els lligams afectius. Lluny d’atemorir-se, l’activista es va fer forta i va plantar cara al règim racista incomplint prohibicions i incrementant la seva lluita clandestina plena d’ombres.

 Genís Cardús i Lamolla

 Winnie Madikizela-Mandela, 491 dies. Presonera número 1323/69, Edicions El Jonc, 2014.

Deixa un comentari