L’estiu amb llibres de Tigre de Paper, 9 propostes per estimular el pensament critic

No Comment

A l’estiu, estimula’t el pensament crític!

Tigre de paper | Edicions pretén obrir espais per a la reflexió i el debat. Espais per gaudir i pensar les paraules, les exclamacions, les accions… i així fer del paper un tigre de cultura popular. Aquest estiu refresca’t les idees amb llibres de Tigre de Paper i estimula’t el pensament crític!

El tresor d’en Lucio

Belatz

Més que un amant de belles teories, Lucio Urtubia és un home d’acció. La seva vida ha estat una lluita constant i, en contra del que es pensen alguns, aquest és el patrimoni que ens deixa, el tresor d’en Lucio. En Belatz hi ha parlat llargament sobre les anècdotes que ha explicat tantes vegades, per poder reflectir amb precisió en imatges les accions, els llocs, les persones, els succeïts i les atmosferes.

Si vas a París, papà…

Teresa Pàmies

A Si vas a París, papà… narra el dia a dia de dos mesos convulsos que van sacsejar París, l’Estat francès en la seva totalitat, i bona part de les societats del continent europeu. Teresa Pàmies ens parla dels estudiants revoltats, de les vagues obreres, del paper del Partit Comunista Francès, de la reacció de la burgesia, i de com la comunitat catalana exiliada vivia els fets, oscil·lant entre la participació activa i un aïllament intel·lectual.

I parlarem de vida!

Anna Gabriel

Els discursos i conferències que comprèn aquest llibre (2013-2018) són intervencions que cal contextualitzar en el moment polític més convuls que han viscut els Països Catalans des de la mort del dictador. Un moment polític del qual l’Anna, militant incansable de tants anys ençà, és un dels exponents individuals en el marc d’un fenomen essencialment col·lectiu. Un fenomen que ha implicat milers de persones en una lluita que és particular, però que alhora és universal per a l’emancipació humana.

Els anys d’Allende

Carlos Reyes i
Rodrigo Elgueta

En aquesta novel·la gràfica Carlos Reyes construeix una història de ficció que li permet desplegar unes bases profundament documentades: un periodista nord-americà arriba al país tres anys abans del cop d’estat per investigar i escriure sobre el fenòmen de la Unitat Popular. Relata una aventura plena de tensions, que no han deixat d’alimentar els debats sobre les possibilitats que ofereix el marc d’una democràcia parlamentària occidental per al desenvolupament d’una acció revolucionària.

Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina

Salah Jamal i
Miquel Ferreres

Salah Jamal recupera la seva pròpia memòria familiar per recórrer l’evolució de 70 anys de conflicte a Palestina. El desplaçament forçat de la seva família durant la infància, el dia a dia de l’ocupació militar, els tocs de queda… El llibre recull 48 relats que exemplifiquen una catàstrofe, però que a la vegada estan impregnats d’escalf i tendresak fins i tot amb una bona dosi de sàtira i humor negre. 48 relats acompanyats d’il·lustracions de Miquel Ferreres.

Hem posat les mans a la crònica

Manuel de Pedrolo

Un règim repressor comença a introduir policies dins les cases de la gent, per controlar la població. La no acceptació d’aquest fet porta als protagonistes a la revolta, una revolta que esdevé cada cop més organitzada, més participada i més profunda. Pedrolo ens narra mitjançant una proposta innovadora com gent comuna pren consciència de la seva situació d’opressió i acaba fent coses extraordinàries. Realitat distòpica, assassinats i crítica social: segell inequívoc Manuel de Pedrolo.

Coses que poden i no poden dir-se

Arundhati Roy i
John Cusack

John Cuscak el 2014 va tenir una pensada que semblava impossible: reunir a l’escriptora i assagista Arundhati Roy, a l’antic analista de l’èxèrcit dels Estats Units Daniel Ellsberg -responsable de la filtració dels Papers del Pentàgon- i a l’excontractista de l’NSA Edward Snowden per compartir opinions i intercanviar experiències comunes. El resultat es pot llegir en aquest llibre.

El patriarcat del salari

Silvia Federici

Llibre format per una sèrie d’articles escrits des dels anys 70 fins a les últimes idees desenvolupades per Federici en l’actualitat. Tots tenen una cosa en comú: fan una anàlisi profunda del marxisme des d’una perspectiva feminista abordant debats de plena actualitat com els ventres de lloguer, la no-remuneració del traball domèstic, la doble jornada laboral de les dones (a la feina i a casa), etc.

La casa de la selva

Joni D

Un home s’enfronta als seus records, al camí que va triar, a la voràgine d’una època que s’ha engolit als seus protagonistes, a un exili que el va portar a aquella casa de la selva. Es tracta d’una narració a dos temps entre un present de memòria i un exercici de flashback literari que manté en tensió durant tota la lectura. Una reflexió al voltant de la vida i les conseqüències de la coherència.

Tigre de paper | Edicions

Tigre de Paper és una editorial nascuda el 2011 a Manresa. Compta amb una seixantena d’obres editades que contribueixen a desenvolupar el pensament crític, a teixir identitat col·lectiva i a enriquir l’àmbit literari en llengua catalana.

Related Articles

Deixa un comentari