LITERAL: Fira d’idees i llibres radicals, a Barcelona, 29, 30 i 31 de maig

No Comment

fira d’idees & llibres radicals

29, 30 i 31 de maig | Fabra i Coats | Barcelona

“Literal” és allò que surt tal com raja, allò que no necessita subterfugi. La literatura ha estat un dels camps de batalla més disputats per defensar els interessos dels desposseits contra el poder. I és que en els darrers temps hem vist una nova onada creativa invaint les nostres llibreries. És aquesta onada creativa d’idees i de llibres que volem que es trobin a la nostra ciutat amb la intenció d’impulsar i promoure aquells que tot l’any estan produint i reproduint aquestes idees.
Literal serà una fira de llibres i idees on s’ajuntaran editorials, llibreries, autores i autors, lectores i lectors per compartir, discutir i sommiar, sobre el món en què vivim i com transformar-lo. Des de la cultura i el pensament crítics gaudirem de la millor literatura crítica compartint-la amb qui la crea.

Els impulsors d’aquesta fira han estat les editorials Tigre de Paper, Pol•len, Bellaterra i Icària editorial juntament amb el grup Contrabandos. Recolzen els següents mitjans de comunicació: La Directa, Alternativas Economicas, Eldiario.es, JotDown, Revista Mongolia.

Objectius de Literal Barcelona:

 • Promoure una nova manera de relacionar-se dins del món del llibre polític.
  • Portar nous públics al pensament crític i al llibre polític.
  • Impulsar el mercat social entorn el món del llibre .
  • Estrènyer els lligams entre la cultura i l’economia solidària.
  • Enfortir l’economia i les formes cooperatives en la cultura.cartell_literal-724x1024

Sala de Conferències

8 conferències per parlar dels temes més candents ara mateix, música i lluita, filosofia i gènere, els nous periodismes, economia crítica i cultura lliure. Aquestes seran les temàtiques de les conferències que s’oferiran durant els dies de fira, amb la participació de les autores i autors més destacats en les diferents matèries. Debats entre els protagonistes d’aquestes categories en conflicte.

DIVENDRES 29
SALA GRAN > divendres 29, 19:00h
INAUGURACIÓ DE LITERAL
TIGRE DE PAPER / VIRUS / POL·LEN / BELLATERRA / ICÀRIA
Pregó, discurs, exortació, reivindicació d’una literatura literal, subversiva, insurrecte i salvatge, capaç de canviar-ho tot i a tothom. De sacsejar de dalt a baix aquesta societat i els seus valors. De la mà dels impulsors del projecte. En especial dedicació i
homenatge a les autores i autors que ja no hi són.

SALA GRAN > divendres 29, 19:30h
LA MEMÒRIA COMBATENT
JANN-MARC ROUILLAN / ROLANDO D’ALESSANDRO
La memòria col·lectiva com a arma de reivindicació dels canvis presents i de les lluites actuals des del fons del maig del 68, les vagues salvatges i insurreccions dels ‘70, fins a les revoltes d’avui. Dos escenaris i dues trajectòries, combat i vida, exili i presó, supervivència i revolució. De la mà dels protagonistes seguirem el fil roig de la història el que ens marca el passat i ens fa mirar cap al futur.

 

DISSABTE 30
SALA GRAN > dissabte 30, 12:00h
EL SUD D’EUROPA, LA UE I L’EURO
JOAN TAFALLA / GIAIME PALA
El debat sobre les sobiranies enllaça de ple amb la qüestió europea. És independent un estat que depen de l‘FMI, BCE i la UE, és a dir, de la Troika? Què fem amb l’euro? i ambla UE? Preguntes amb o sense resposta.

SALA GRAN > dissabte 30, 13:00h
PERIODISME CRÍTIC, L’ALTERNATIVA ALS MASS MEDIA?
GEMMA GARCÍA FÀBREGA / ROGER PALÀ
PRESENTA: PERE RUSIÑOL
Des de fa anys que el periodisme està mutant, un periodisme que ja no depén dels grans grups sino que es consolida en la premsa d’investigació i en no ser submís al poder.

SALA GRAN > dissabte 30, 17:00h
EL TRANSFEMINISME I ELS MOVIMENTS
RAQUEL (LUCAS) PLATERO / ITZIAR ZIGA
PRESENTA: JUNE FERNÁNDEZ
En auge el transfeminisme? o emmirallament i fetitxisme d’una lluita de les persones trans pels seus drets i les seves màximes llibertats?

VIDEOCONFERÈNCIA | SALA GRAN > dissabte 30, 18:30h
EL PENSAMENT CRÍTIC AVUI DIA
ATILIO BORÓN
Un dels intel·lectuals més important d’Amèrica Llatina ens parlarà de la vigència del pensament crític i del marxisme per poder transformar la realitat.

SALA GRAN > dissabte 30, 19:30h
L’ESQUERRA I L’IMPERIALISME. QUINA POSICIÓ PRENEM?
MICHEL COLLON / MARC ALMODÓVAR
PRESENTA: NAZANIN ARMANIAN
Debat entre postures encreuades, quin és el posicionament de l’esquerra europea i mundial davant els conflictes que assolen a mig món?

 

DIUMENGE 31
SALA GRAN > diumenge 31, 11:00h
LA CIUTAT COM A CAMP DE BATALLA
STEFANO PORTELLI / JOSÉ A. MANSILLA
PRESENTA: MANUEL DELGADO
La ciutat és i ha estat un camp de batalla, nous moviments plantegen aquest problema, estaran a l’alçada del conflicte o serviran de nou al poder?

SALA GRAN > diumenge 31, 12:30h
EL MÓN EDITORIAL I LA CULTURA LLIURE. REPTES I PROBLEMÀTIQUES
EMMANUEL RODRÍGUEZ / MAR CARRERA
PRESENTA: IÑAKI VÁZQUEZ
Què és la cultura lliure i com s’exerceix des del món editorial? És possible una edició plenament lliure?

L’Espai

L’ambient, l’espai i la comunitat

En una antiga fàbrica on es van succeir part de les lluites obreres dels 70 a Sant Andreu, ara recuperada com a espai al servei de la comunitat, i en especial amb el treball en comú amb el Casal de Barri L’Harmonia, un espai de gestió comunitaria i col·lectiva on es faran el conjunt d’activitats. L’espai d’exposició que serà a l’Espai Josep Bota del mateix complexe fabril.
Caminar per l’antic poble de Sant Andreu, endinsar-se dins del complexe de la Fabra i Coats no podria ser millor ambient per fer la que esperem que sigui una experiència inoblidable de fira del llibre polític a Barcelona.

Logística

La fira serà a Barcelona, a l’antic complex fabril Fabra i Coats, al carrer Sant Adrià, 20 a Sant Andreu del Palomar, els dies 29, 30 i 31 de maig de 2015. És una fira oberta al públic amb la intenció de connectar els diferents projectes editorials independents i llibreries de Barcelona de llibre polític amb el públic lector amb inquietuts polítiques.

 

Els horaris d’exposició de la fira seran els següents:

 • Divendres 29 no hi ha mercat del llibre
 • Dissabte 30 de 11 a 14.00h i de 16.00h a 21.00h
 • Diumenge 31 de 11.00h a 16.00h

 

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari