Litus: “Trauré un nou disc d’aquí a un any. Em trobo en un moment molt dolç”

No Comment

El terrassenc Carles Ruiz Bosch, més conegut com Litus, s’estrenà artísticament ja fa vint anys, i des de llavors ha estat passejant arreu la seva faceta de músic i compositor. Fa un any va publicar el seu sisè disc, Hablo tu idioma pero no lo entiendo (U98 Music, 2019), on sobresurt la seva potent veu. Associem el Litus com a músic, però és un cul inquiet que també s’ha bolcat en la seva faceta d’actor en escenaris teatrals, i ara s’ha estrenat participant en una pel·lícula.

És habitual la presència d’en Litus com a frontman de la banda del programa Late Motiv d’Andreu Buenafuente, qui a més ha fet la il·lustració de la portada i del disseny interior del seu darrer disc. I és que els darrers anys han estat frenètics per a ell. De tot això parlem amb en Litus, i de la seva il·lusió per tornar a la seva ciutat i oferir, un any més, un concert amb la seva banda el pròxim 20 de febrer a la Nova Jazz Cava.


Litus3 ©Ivan Martínez Segovia Imatge promocional del darrer disc d’en Litus. Foto: Iván Martínez Segovia

Miquel Gordillo

Les cançons del disc sonen lluminoses, en aparença optimistes, diries que formen part del moment en què les vas escriure?

Sí, hi ha un punt de llum en el disc, la part final és una mica més fosca. Hi ha una reflexió sobre la incomunicació, però també reflecteix els meus darrers anys que han estat molt bonics, a la tele amb Late Motiv, i també fent teatre, dos anys i mig de gira sense parar amb l’obra Lehman Trilogy, que reconec ha estat tot un repte per a mi.

Els títols de les cançons del teu darrer disc Hablo tu idioma pero no lo entiendo són tot de personatges reals, com ara artistes, el creador del cub de Rubik, o fins i tot del criminal Adam Worth!

Tot ve a partir d’un personatge que vaig fer en una obra, vaig pensar que seria divertit titular totes les cançons amb noms i cognoms – després vaig pensar, estàs boig! -; però em va semblar divertit, estava molt atent a apuntar-me noms que m’agradaven, fos perquè m’inspirava el personatge o perquè el nom connectava amb el tema que havia escrit.

Ha estat la primera col·laboració amb la Brossa Quartet de corda?

És el primer cop que gravem un disc junts. A l’anterior van gravar algunes cançons, cert que amb l’Aleix Puig ens coneixem des de jovenets. Em van trucar per un projecte, ‘Elvis el rei’, per recrear cançons del disc The Juliet Letters de l’Elvis Costello, amb quartet de corda i veu, que va ser molt inspirador per mi. Des de llavors teníem ganes de fer un disc i una gira junts.

Quines influències n’hi ha en el disc?

Hi ha un punt d’Elvis Costello i m’encanta que hi sigui. També de The Divine Comedy, dels Beatles, de Paul McCartney, que han estat una influència constant en la meva carrera.

Has tornat a editar amb una discogràfica, U98 Music, després que l’anterior disc fos autoeditat.

Els últims anys m’havia autoeditat, havia decidit ser l’amo del meu projecte, això no s’ha perdut i a més he aconseguit un suport molt important d’U98. Abans les discogràfiques potser tenien un punt més paternalista, en canvi ara tinc un equip que treballa per mi i en qui confio, tant en la distribució, en fer calendari de la promoció… Les coses són més fàcils i estic molt content amb ells.

“La Nova Jazz Cava és una sala on músics i públic se senten molt còmodes, això permet arriscar-te més”

El disc va sortir fa just un any, la pandèmia va entrar de ple. Com ho has viscut?

Al principi va haver-hi un moment de baixada, com per a tothom. Tot el que teníem previst va quedar congelat. Estic content perquè així i tot i trobant forats, hem fet 12 concerts durant l’any passat. M’he sentit molt recolzat per la Maite Moreno, qui em porta la promoció, i amb el productor del disc Sasha Alexander; teníem una relació gairebé diària per parlar sobre què podríem fer per donar-li vida al disc, i pensar a editar més coses, com ara cançons que fossin satèl·lits i així donar-li vida.

Així, vaig tornar a gravar un tema meu, Pedalear, amb el Coque Malla, que ha funcionat molt bé i que ha ajudat a fer que el disc tingui continuïtat. Els pròxims mesos seguirem traient singles de col·laboracions especials amb gent a qui admiro, buscant arranjaments nous a temes que ja he gravat per donar-los un punt fresc, i mentrestant gravar el següent disc.

Litus1 ©Ivan Martínez Segovia Foto: Iván Martínez Segovia

Estàs fent moltes coses, com compagines la teva participació continuada al Late Motiv i la teva carrera? I encara més, ara que t’estrenes en el cinema com a actor.

La veritat a mi m’agrada fer moltes coses alhora, d’entrada em sento afortunat, tot i que també hi ha moments de saturació. Et sents com un equilibrista, és qüestió de posar molta passió en allò que fas, a banda que tinc clar que quan toca treballar s’ha de treballar.

La peli que acabo de fer es diu Dos vacas y una burra, dirigida per Jesús del Cerro. Els meus companys de repartiment són el Pablo Puyol i Miguel Angel Muñoz. És un retrobament del director i alguns actors de la sèrie UPA Dance, encara que la història no té res a veure. Jo tinc un personatge secundari que està present a tota la trama. No comptava a fer cinema, però em van veure a l’obra de teatre Lehman Trilogy i em van proposar sortir a la peli.

I quins plans de futur tens?

Musicalment, temes amb més col·laboracions, i mentrestant ja estic preparant el nou disc amb la idea de treure’l d’aquí a un any. L’actual va tenir molt bona rebuda i crítiques, aquesta sensació perdura i em fa molt feliç, però a la vegada crec que és important reaccionar de pressa i treure un de nou sense demorar-me gaire. Vull treure nou material per seguir donant força a la meva carrera, que es troba en un moment molt dolç, ja que costa molt arribar fins aquí, hem de tenir-hi totes les energies posades.

Tornes a actuar a Terrassa, un any més. Què s’hi trobaran els privilegiats en el concert del pròxim dia 20 a la Jazz Cava?

Sempre és un concert especial, és un lloc que quan començava a ser músic anava gairebé cada cap de setmana, era com un santuari. Recordo el respecte a pujar-me’n en aquell escenari. Des del 2007, de manera habitual hi vaig quasi cada any, i sempre són presentacions molt especials, pel fet de ser la meva ciutat, en una sala on el músic i el públic se senten molt còmodes, això permet arriscar-te més i muntar un espectacle fet per aquell espai. Per aquí va el concert que estem preparant per al dia 20. L’aforament serà d’unes cent persones, així que tindrà un punt especial i com exclusiu.

Estarem amb l’Oest de Franc, en Sasha Alexander, i amb l’Aleix Puig, el Pere Bartolomé, la Imma Lluch i en Marçal Ayats, aquests quatre de la Brossa Quartet de Corda. És una formació curiosa, amb un punt peculiar, veuran un tipus de concert que no és habitual, crec que fem una cosa especial i que val molt la pena.

 

Litus2_concert Les entrades del concert de Litus a la Nova Jazz Cava el 20 de febrer es poden adquirir a través del web http://jazzterrassa.org

 

Related Articles

Deixa un comentari