Minyons acaba una gran temporada 2019 tornant a carregar el mític 3d10

No Comment
El 3d10 novament a la plaça Vella

Pep Valenzuela

Enmig de pancartes, pilars, manifest i crides per la llibertat de les persones preses, exiliades i represaliades, entre les quals en Raül Romeva, membre de la Colla de Castellers de Sant Cugat, Minyons coronà una molt bona temporada amb una gran diada de la colla que tancava el curs, junt amb les colles Castellers de Sant Cugat i Castellers de Sants, el passat el diumenge 17 de novembre: 2d9 amb folre i manilles, 9d8 i pilar de 8 fm, descarregats, i un 3d10fm carregat, quatre construccions de gamma extra en una sola actuació.

El primer castell va ser el 2d9, plantat amb una fermesa sorprenent fins i tot pel personal de la pinya, que enmig de la compacta massa humana comentava la consistència de la soca: que si «una roca», que si «no es mou res!», que si «l’encaix sembla de mecànic»… El castell pujà segur i ferm en tot moment, i amb ell l’adrenalina i l’entusiasme per encarar el següent, el 3d10. Aquí, tanmateix, no es va assolir en cap moment la mena de quadratura del cercle de l’anterior. Però, això ja se sap, els castells sempre es mouen, fins i tot els de pedra, i més com més grans. I el castell es carregà, però el desequilibri generat ja no va permetre desmuntar-lo com calia i caigué, sense conseqüències greus més enllà d’algunes contusions i cops.

La tècnica, en tot cas, decidí no intentar el previst 5d9 i anar per camins més segurs, amb el 9d8 que la colla de la camisa malva ha treballat bé aquesta temporada. La desconfiança va fer dubtar també sobre les garanties mínimes suficients per atacar l’altra construcció prevista, el pilar de 8, tot i que a diferència del 3d10 i el 5d9 la colla l’ha descarregat en diverses ocasions aquest any. Al final, perquè a més també era el dia final de la temporada, es decidí provar-ho i novament s’assolí, per més que, com per donar raons a qui més havia dubtat, es va descarregar amb patiment.

El 2d9 fm descarregat per Minyons

L’alegria i satisfacció per tot plegat deixava, tanmateix, un regust amarg a la gola, després d’haver omplert de sabors forts la boca. Una barreja de frustració d’expectatives immediata, produïda per la caiguda del 3 en intentar descarregar-lo i, també, pel canvi de l’assajat 5d9 amb folre, segons alguns membres de la comissió tècnica amb no suficients garanties, pel més segur 9d8, ja descarregat amb èxit en altres actuacions aquesta mateixa temporada.

Així doncs, mirant-s’ho amb una perspectiva de més llarg abast, molta alegria i satisfacció malgrat el desgrat per no haver aconseguit, en conjunt, la temporada somiada, aquella que la colla malva, amb l’esperit de superació quasi congènit que la caracteritza (com deia recentment en declaracions a Malarrassa en Marc Roura), sempre voldria realitzar, i que sempre l’empeny cap a noves fites.

Motius i raons suficients de celebració per la feina feta i, tot plegat, per començar a pensar en la pròxima temporada. Encara que, de vegades, pugui fer la impressió que tot es desmanega després del gran esforç col·lectiu. Sorprèn, per exemple, que en una colla amb aquest nivell, prestigi i història no n’hi hagi molta competència entre candidates a assumir les responsabilitats tècnica i de representació institucional, més aviat tot el contrari, de vegades costa trobar qui es faci responsable.

El pilar de 8, una altra imatge icònica

Les raons poden ser diverses i simultànies. La primera, segurament, la manca de temps de la majoria, perquè, certament, fer-se responsable en alguna de les comissions esdevé una mena de sacerdoci, per la dedicació que exigeix. Després, segur que influeixen la por als reptes d’assumir la responsabilitat de dirigir una de les colles punteres del país, aparentment una por més gran que l’orgull o prestigi que, eventualment, pogués suposar ocupar un lloc com aquests.

Les persones responsables de la comissió tècnica anunciaren ja fa temps que deixarien pas i encara no hi ha cap nom que es proposi per continuar. La junta directiva, encapçalada per Jesús Rodríguez, conegut com a ‘Zamorano’, sembla de moment cridada a continuar. De fet, quan va assumir l’any passat ho va fer amb una proposta de treball a tres anys vista.

Related Articles

Deixa un comentari