Un homenatge terrassenc al professor Llorenç Soldevila

No Comment

Llorenç Soldevila, doctor en Filologia Catalana i promotor de diversos projectes literaris —nascut a Monistrol de Montserrat el 1950 i traspassat sobtadament als 72 anys el passat 10 desembre a Argentona—, era en l’actualitat professor titular de la Universitat de Vic i havia exercit la docència durant gairebé trenta anys a l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, però amb anterioritat ho havia fet durant uns deus anys a diversos centres d’ensenyament terrassencs, de manera destacada a l’Institut Investigador Blanxart.

Soldevila mantenia encara una relació amb la nostra ciutat per la col·laboració en multitud de projectes i activitats (sobretot a Amics de les Arts i Joventuts Musicals), especialment com a membre del jurat del Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra del qual formava part des de la seva primera convocatòria l’any 1997.

A més de participar en la creació de llibres de text destinats a ensenyar la llengua i la literatura catalanes —els populars Solc i Garba—, va col·laborar amb l’editorial L’Aixernador, va dirigir la col·lecció Les Eines de l’editorial Proa, i va estudiar autors com Josep Pla, Mercè Rodoreda, Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol, Agustí Bartra i Jeroni Zanné.

La passió per la llengua i la literatura de Soldevila va centrar-se en els darrers anys, entre el 2004 i el 2022, en impulsar i fer realitat el projecte d’una Geografia Literària dels Països Catalans, per recuperar així —i fixar en la memòria col·lectiva— els espais i indrets que han estat el centre d’interès dels escriptors en llengua catalana, des dels trobadors i Ramon Llull fins als nostres dies. Un projecte titànic que es va concretar en l’edició de l’obra escrita en dotze volums i en la posada en marxa de la pàgina web www.endrets.cat

El proper dijous 26 de gener, a les 19:00h, a Amics de les Arts i Joventuts Musicals, es farà un acte d’homenatge i reconeixement a la seva figura i a la seva obra, un acte que, presentat i moderat per Jaume Aulet, comptarà amb les intervencions a càrrec d’alguns dels seus col·laboradors i amics: Manuel Llanas, Jaume Closa i Mia Güell.  

Aquest homenatge terrassenc té el suport i l’adhesió de les següents institucions: Col·lectiu Pere Quart, Endrets. Geografia literària dels Països Catalans, Institut Alexandre Satorras, Institut Investigador Blanxart, Societat Verdaguer i Universitat de Vic.

Related Articles

Deixa un comentari