Terrassa homenatja avui divendres al pianista Miquel Farré

No Comment

Personalitats del món polític, cultural i social participaran en aquest acte on es presentarà el CD ‘Miquel Farré, 30 anys de música al Centre Cultural Terrassa’ i s’oferirà un recital de Marc Sumsi, deixeble del mestre Farré.

 

Miquel Farré, reconegut pianista terrassenc i amb una dilatada trajectòria, ha realitzat més d’una trentena de concerts al Centre Cultural Terrassa, és per això, que la ciutat i el seu deixeble Marc Sumsi, homenatja al seu mestre en el mateix espai.

L’acte, que s’ha fet amb la col·laboració d’Òmnium Cultural dintre del Concert de Sant Jordi que organitza l’entitat,  comptarà amb els parlaments d’Eduard Vives, representant del Centre Cultural i programador dels concerts de Miquel Farré, l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, el regidor de cultura, Amadeu Aguado i el mateix Miquel Farré.

Nascut a Terrassa al 1936, Miquel Farré és un dels pianistes catalans més destacats de la seva generació i un nom de prestigi dins del panorama concertístic actual. S’inicià en l’estudi de la música l’any 1941 amb la seva veïna, la professora Teresa Quintana, que va descobrir els seus dots innats per a la música.

La brillant trajectòria de Miquel Farré comença als 18 anys amb l’obtenció del Primer Premi del Concurs Internacional Maria Canals i el primer concert al Palau de la Música Catalana. A partir d’aquell moment, arrenca la seva carrera de concertista en recitals, col·laboracions camerístiques i amb orquestra, per Catalunya, Espanya, Europa i els Estats Units amb els què ha obtingut grans èxits de públic i crítica. 

Ha protagonitzat les estrenes absolutes del Concert per a piano i cordes de Xavier Benguerel, de la Rapsòdia per a piano i cobla, de Manuel Oltra, de Camins somorts, de Xavier Taverna-Bech, entre altres, i de l’estrena nacional de l’innovador Quatour pour la fin des temps, d’Olivier Messiaen.

Entre els seus CD destaquen els consagrats a les obres de Frederic Mompou de qui, segons el diari de París Le Monde, Miquel Farré és un “intèrpret privilegiat”.

En l’àmbit pedagògic, Miquel Farré ha format tota una generació de pianistes que ocupen llocs destacats en els camps de la docència i el concertisme, primer com a catedràtic de piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i després al Conservatori Superior del Liceu. També ha impartit cursos i master class a diversos centres musicals de Catalunya, Granada, Colmar (França), Groznjian (Eslovènia), Harvard (Estats Units).

 

Marc Sumsi

Nascut a Barcelona l’any 1991, Marc Sumsi cursa els estudis de piano amb el mestre Miquel Farré al Conservatori del Liceu de Barcelona, on es gradua obtenint el primer premi de la quarta edició dels “Premis Extraordinaris”. Posteriorment cursa el Màster d’Interpretació de la Música Antiga i Musicologia a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC), en l’especialitat de clavicèmbal, amb els professors Béatrice Martin i Luca Guglielmi.

Ha actuat com a solista i en conjunts de cambra per arreu de la geografia peninsular i de les illes balears (Peralada, Torroella de Montgrí, Barcelona, Madrid, Málaga, Maó, Palma…) i ha rebut classes de reconeguts professors com Antoni Besses, Denis Lossev, Alexander Braginsky, Kristtina Juntuu (piano) i Isaac Rodríguez, Pedro Memelsdorff, Manfredo Kraemer, Josep Borràs, Mara Galassi (música de cambra), entre d’altres.

Ha obtingut diversos premis com el 1r premi en el Concurs Arjau (2013) i el 3r premi al Concurs de Joves Intèrprets de Vilafranca del Penedès (2010) com a solista, i el 1r premi de la II edició del Concours International de Cuivres Anciens de Toulouse (2016), amb el conjunt Dichos Diabolos.

Actualment compagina les dues vessants interpretatives -clàssica i antiga-, centrant la seva activitat per una banda amb el conjunt MazikDuo, amb el que ha ofert nombrosos concerts des del 2015 amb el projecte “Jewish Life: retrats del passat”, treball enregistrat en CD el 2017; i per l’altra amb el conjunt de música antiga Dichos Diabolos.

La presència del mestre i pianista terrassenc Miquel Farré al Centre Cultural de Terrassa ha sigut llarga i profitosa. L’any 1980, acabat d’inaugurar el Centre, el pianista començà un cicle de recitals de piano per a la Diada de Sant Esteve que es mantingué fins l’any 1988. A partir d’aquesta col.laboració, l’artista fou incorporat a la Temporada de Música del Centre Cultural, de tal manera que gairebé cada any oferí un recital o concert al nostre Auditori. Curiosament el públic habitual, si algún any no es feia el recital, sempre ens preguntava quan tornaria a actuar en Miquel Farré.

Aquest reconegut artista no solament ens oferí recitals de piano, si no que, conjuntament, amb d’altres artistas com Montserrat Alavedra (soprano), Eulàlia Solé (piano), Gonçal Comellas, (violí), Trio Pasquier i Quartet Sonor, entre d’altres, ens oferiren interpretacions memorables. Cal remarcar especialmente els concerts de piano i orquestra que realitzà amb l’Orquestra Simfònica del Vallès dins de la nostra programació.

Tal i com dèiem al principi, llarga i profitosa ha sigut la presència de Miquel Farré al Centre Cultural amb la realització de 28 concerts durant els més de trenta anys de bona col.laboració.Ens queda la grata memòria i el testimoni d’aquest CD que ara presentem, amb l’enregistrament de les seves interpretacions en directe des del nostre Auditori.

Escoltant-lo ens farà reviure moments inoblidables.

Màrius Samarra i Aroza i Eduard Vives i Noguera (Ex-directors del Centre Cultural de Terrassa). Extracte de l’escrit que figura al CD 30 anys de concerts al Centre Cultural Terrassa

L‘edició del CD s‘ha pogut realitzar gràcies al suport de Lamp, Fundació Mina, el Centre Cultural Terrassa i l‘Ajuntament de Terrassa.

 

Programa

Xavier MONTSALVATGE

“Tres divertimentos”

– I. Con decisión

– II. Muy dulce

– III. Vivo

Francis POULENC

“Tres novelettes”

– I. Modéré sans lenteur

– II. Très rapide et rythmé

– III. Andantino tranquillo

Maurice RAVEL

De “Le tombeau de Couperin”

– Menuet

– Forlane

– Rigaudon

Olivier MESSIAEN

De “Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus”

– Le baiser de l’Enfant-Jésus

 

L’entrada és gratuïta i es poden adquirir a través del següent enllaç del Centre Cultural de Terrassa.

 

Les dades

Miquel Farré. 30 anys de música al Centre Cultural

Concert de Sant Jordi · Òmnium Cultural

Dia i hora: dijous, 20 d’abril, a les 21h

Lloc: Centre Cultural Terrassa. Rambla d’Ègara, 340. Terrassa

Preu: gratuït

Recollida d’entrades

 

Related Articles

Deixa un comentari