Nascut el setembre, el Grup Minerva, de creació artística, anuncia activitats als barris

No Comment
Fotografia de Lluís Paloma, d’un dels llibres per publicar.

Pep Valenzuela

Inspirador de la creació, l’alè de Minerva anima les persones del grup d’artistes terrassenques que ha adoptat el nom de la deessa grega, entre les quals la Marie Lautrec, la Glòria Marcos i en Lluís Paloma. La iniciativa forma part també d’un procés de desenvolupament espiritual i mental que, com a grup, encetaren el passat mes de novembre, tot i que ja es coneixien des de temps abans.

Pintura, dibuix, fotografia, música i escriptura són les formes d’expressió que, de moment, van realitzant les artistes d’aquesta nova proposta. Un grup que es planteja fer «formació i investigació», declara la Marie, professora d’art i dibuix, en una entrevista amb Malarrassa.

L’altre eix d’interès del grup és territorial. Volen intervenir sobretot en els barris de Terrassa, on «hi ha molta gent jove i, en general, formada», i es plantegen fer concursos d’art en diferents indrets. Ara mateix, es troben al centre cívic President Macià, al barri de Sant Pere Nord, on han establert col·laboració amb l’associació veïnal, i han obtingut també el suport de la biblioteca del Districte 6; són 8 persones fixes i altres que han confirmat tot l’interès i que s’aniran incorporant.

Els impulsa, sobretot, l’esperit i desig de creació, «no volem fer còpies, tenim idees originals», explica en Lluís Paloma, conegut i reconegut artista local. «Escric cada dia, això m’ajuda a estructurar la ment», diu en fer una breu presentació personal, «però al que em dedico més és la música, és el meu, i estic creant ara en un terreny com és la física sonora, en un estudi de gravació». Té també preparats dos llibres de fotografia sobre la Terrassa nocturna.

La Marie afegeix que aquesta creació artística no és només un divertimento o activitat a part, «tot plegat s’aplica a la vida quotidiana, la creativitat es dóna també en el dia a dia», afirma des de la seva experiència en l’artteràpia i tallers de desenvolupament mental.

El Lluís i la Marie, que es coneixen des del 2009, van començar a pensar el grup a les classes de dibuix. «Tota la gent té molt de potencial, et quedaries sorprès del nivell i originalitat del que es fa; hi ha un brou, un cultiu de cultura molt important».

Fotografia de Lluís Paloma, d’un dels llibres per publicar, Terrassa nocturna.

Han col·laborat en exposicions i cursets, el projecte Malkrònik entre altres. Volen continuar fent-les, però en la perspectiva de treball als barris, vivint-ho tot plegat amb una perspectiva social. Els preocupa ara posar a l’abast de les persones materials per treballar, «perquè no pot ser car, la gent no arriba; a l’última exposició la gent no podia participar perquè és car», comenta la Marie.

L’altre gran problema és l’espai per treballar i produir, n’hi ha pocs. Expliquen que tenen problemes per guardar les obres. Ara mateix, pensen en una performance on podrien cremar un quadre de 2×2 metres que va realitzar en el darrer curs d’artteràpia, perquè l’obra ha recorregut alguns llocs i ara està abandonada en un soterrani sense condicions, tot mullat: «potser l’haurem de cremar, si no trobem espai per guardar-ho, faríem una acció reivindicativa», explica en Lluís, «el foc com a regeneració».

Afirmen, així mateix, que a la ciutat hi ha una «vida cultural impressionant que cal fer conèixer molt més, que se’ns escolti fora». Mentrestant, ara preparen dos concursos, d’art i poesia, a Sant Pere Nord pel 2020, però obert a tota la ciutat, expliquen, «perquè la gent té moltes coses a dir».

Amb un pressupost mínim, han tingut suport i col·laboració de l’Ajuntament. Troben, però, que cal fer molta més força en la difusió del conjunt de les activitats. Entre les que pensen continuar fent, hi ha també la projecció de pel·lícules, un cine-club d’art, en col·laboració amb el Cinema Catalunya, que consideren un bon espai que, al mateix temps, necessita més activitat i dinamització.

Certament, idees no en falten. Caldrà seguir el recorregut d’aquest grup, que anuncia molta més activitat i creació.

Manifest del Grup Minerva

El Grup Minerva és un grup de creació artística multidisciplinari amb base al barri de Sant Pere Nord de Terrassa, amb interessos en dibuix, pintura, fotografia, escriptura i música. Els seus integrants MANIFESTEM:

1) el nostre interès actiu en tot el que tingui a veure amb creació artística, per oposició a les visions de les disciplines artístiques com a simple còpia d’obres ja fetes o la reducció de l’art a un petit grup de tòpics i obres molt (massa) conegudes. El que ens interessa és la generació de noves idees.

2) la nostra intenció de no tancar-nos en un sol estil. La generació de noves idees implica debat, un debat que només pot funcionar si parteix de l’heterogeneïtat. Apostem per la mentalitat oberta.

3) ens declarem interessats en el potencial de l’art com a exploració del propi interior i articulació d’aquest. Els diferents integrants del grup hem experimentat aquests darrers anys amb coses tan variades com la creació d’obres en estat de concentració i flux espontani, la interrogació sobre com anar més enllà quan es treballa en art figuratiu, l’aprendre a mirar i observar la realitat de cada dia (essencial en fotografia), un cert grau d’experimentació amb el llenguatge (sobretot en escriptura), la lectura de textos reflexius sobre corrents tan diferents com l’informalisme, l’art clàssic o l’art conceptual, el comentari d’obres artístiques (tant a nivell formal com de significat), o l’interès en analitzar el propi procés de creació artística, amb la multitud i varietat de formes que aquest pot adoptar. No tenim por a l’eclecticisme, sempre que aquest ens ajudi a trobar noves idees i a anar més enllà.

4) som un grup de formació oberta, sense que es pugui dir que està integrat només per unes determinades persones amb noms i cognoms. La idea és que, partint d’un petit grup d’animadors, el grup no tingui uns límits de pertinença definits: estem oberts a col·laborar amb altres persones o col·lectius amb qui puguem fer un treball realment productiu, i qualsevol d’aquestes col·laboracions pot desembocar en una col·laboració més estreta o en l’adscripció oberta al grup, sempre que tots els interessats hi estiguem d’acord i vegem que aquest estatus ens resulta positiu a tots.

5) sense adscriure’ns a una opció política concreta (la política no és el propòsit del grup), sí proposem un canvi en el punt de vista de les polítiques culturals aplicades a Terrassa aquestes dècades passades. Per a nosaltres Terrassa és un tot cultural. Un problema encara molt present és que la cultura a Terrassa equival a la cultura del barri centre, feta per a la gent del centre, i que té molt mala traducció als barris. Uns barris que necessiten poder-hi dir la seva en igualtat de condicions. En tot cas, reconeixem que la gent dels barris, així com en general la ciutadania d’a peu de tota la ciutat, tenen un gran potencial creatiu i d’expressió que podria estar molt millor vehiculat i que cal recolzar i fer ben visible, sense els frens habituals de les industries culturals convencionals. Com a grup, tenim algunes idees de difusió popular que volem tractar d’implementar.

6) creiem en l’art de baix cost i en el «fes-t’ho tu mateix». És habitual en els cercles convencionals de difusió artística que la presentació d’obra artística hagi d’acomplir amb una sèrie de requisits estètics i contractuals que fan aquesta via massa onerosa per a la gran massa de població. Així mateix, és cert que tot artista té dret a viure de la seva obra, però això no hauria de conduir a una simple mercantilització de l’art basada en «noms» equivalents a marques. De fet, creiem possible la creació i difusió d’obres artístiques via pressupostos econòmics molt baixos, i també creiem que aquesta manera d’operar pot obrir el joc artístic a molta gent amb idees interessants que d’una altra manera s’haurien de guardar les seves creacions en un calaix. En tot cas, reivindiquem la validesa de l’art popular i de base, fet a nivell de tallers, de carrer i de cases particulars.

Terrassa, novembre de 2019

Related Articles

Deixa un comentari